Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Zvětšenina

Zvětšenina (1966)

Obyčejně se nevyjadřuji ke komentářům druhých, ale tady si neodpustím podotknout k nim pár slov. Několik lidí tu píše, že tento film nepochopilo, ale přesto ho hodnotí. Když mu někdo z těchto lidí dá 4 a více, budiž, alespoň ho ve výsledném hodnocení nepohaní, i když nevím, co vlastně hodnotí. To taky není moc v pořádku. Ale toho, kdo ho jak nepochopí a ještě mu dá nízké hodnocení, se ptám proč? Proč ten film hodnotíš nízko? Jen proto, protože jsi ho nepochopil? A co to prostě okomentovat, ale nehodnotit? Co se ho třeba pokusit pochopit, chceš-li ho za každou cenu hodnotit? Nechci se tu nějak vychlubovat, Zvětšeninu jsem třeba pochopil, ale také jsou filmy, které jsem hned nepochopil a také jsem hned nešel na čsfd a nedal jim dvě hvězdy nebo rovnou odpad! JINAK K FILMU - je to stará italská filmová škola - spousta zdánlivě podstatných scének, které kdyby ve filmu nebyly, na jeho pointě by to nic nezměnilo. Ale jde o to, že třeba právě ve Zvětšenině jsou tyto scénky naprosto kouzelné, jednoduše dokonalé. Je to film, který neskutečně kontrastuje od běžných filmů s navzájem identickou osnovou, na které je divák zvyklý. Je to film vrývající se do lidské mysli, našeho nitra a ukazující nám nejen krásu, ale i nekonečnou beznaděj. Ukazuje nám naši vlastní omezenost chápání toho, co je to vnímání. Myslíme si, že toho vnímáme víc, než tomu ve skutečnosti je. Nemohu slovy popsat všechno, co v tomto filmu vidím, snad jen tu hlavní myšlenku, a to že nikdy nevíme, co je skutečné a co není, i když můžeme být skálopevně přesvědčeni o tom, že to víme. A když přijmeme fakt, že žijeme v obrovském nevědomí, může nám to ukázat nový směr....160%! Nejlepší film na světě.

Tanec s vlky

Tanec s vlky (1990)

Kouzelné. Fascinující. Dojemné. Dokonalé. Skvostné. Tímto filmem jakoby promlouvala sama slova boží lásky. Hodnotit ho jen podle kamery, výpravy, dramaturgie, hudby, výkonů herců, by bylo jen suché pokrytectví. Je něčím víc. Je to o ryzosti a neposkvrněnosti indiánských - lidských duší. Jaká jiná civilizace se může v lidské historii něčím podobným chlubit? Tento film nikdy nemůže ztratit ani špetku své cennosti. Je to perla.

Requiem pro panenku

Requiem pro panenku (1991)

Film, u kterého tak hodinu a půl nedýchám. A to pokaždé, když ho vidím. Tak dokonalé a realistické výkony herců, ze kterých divák promrzá až na kost, jsem v žádném jiném českém filmu neviděl. Zatímco Miloš Forman natočil svůj Přelet nad kukaččím hnízdem v Americe se špičkovými herci, Filip Renč Čechům dal téměř stejně dobrý kousek, ale naprosto český. Renč odstartoval ještě jakožto mladík svou kariéru režiséra na jedničku s hvězdičkou. A zatím se od roku 1991 překonává marně, ale já doufám, věřím a čekám, že se mu to v budoucnu podaří. Česká filmografie si zaslouží více takovýchto filmů. 90%

Osvícení

Osvícení (1980)

Chcete se vydat se spisovatelem Jackem Torrancem a jeho rodinou do opuštěného luxusního hotelu v horách a strávit tam celou zimu? Chcete vidět, jak se dovede bezchybná romantika proměnit v samotné peklo? Chcete vidět nejlepší horor ve svém životě? Horor naprosto odlišný a výjimečný, podobně jako o 20 let starší Hitchcockovo Psycho? Neváhejte a pusťte si Osvícení! Film s originálním scénářem, dokonalou hudbou co mrazí po zádech a ještě lepší kamerou. A do toho PAN HEREC Jack Nicholson ve své-podle mě-nejlepší roli vůbec. To je naprosto dokonalý kousek režisérského mistra Stanleyho Kubricka, jež vytvořil film, který se navždy vryje do kinematografie nesmazatelným písmem. Stanley, doufám, že jsi se znovu narodil a hodláš se opět stát režisérem! 100%

Drž hubu!

Drž hubu! (2003)

Důkaz, že dobrý film nepotřebuje velkou výpravu, originální scénář ani být plný nějakých efektů. Stačí vypustit z okovů dva lačné komiky dychtící po tom, vyvraždit celý svět smíchy a je to! A jestli zůstanou nějací přeživší, už budou jen křičet: ,,RUBY?!" ,,*****!!" :-D 90% Mimochodem, dabing se zde výjimečně povedl.

Ovládací panel
5 bodů