Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi

Recenze (2 752)

plakát

The Big Boodle (1957) 

Starý švihák krupiér (Flynn) se zaplete do šmelky s kubánskou měnou - v sázce je jeho krk, ale i padělek 3 milionů pesos. Většinu filmu se snaží(me) dopídit kdo je sakra viník, přimotají se dvě krásky, pobaví žraločí finále, ale nijak vzrušivá stará raritka to celkově vzato není, značka klidně vynechat.

plakát

The Century of the Self (2002) (seriál) 

Curtis a (nehledě na stáří) další zajímavá analýza napůl skrytých cest manipulace s veřejností, proudů a sil hýbajících celou naší společností. Zde je hlavní předmět Freud, respektive jeho synovec, PR guru Edward Bernays (x) a řada dalších postav; význam podvědomí pro korporát/ byznys, posun konzumní mentality poválečné Ameriky od potřeb k přání, 1960s vzestup váhy individualismu, pocitu osobní svobody a spolu s tím rafinovaných marketingových metod. Finální díl mapuje aplikaci politiky levice, důraz na uspokojení klíčových "swing" voličů. Bohužel, zase znovu výstup: JSME OVCE :) "To make a free market democracy like America work, one had to use psychological techniques to control mass irrationality."

plakát

C.C. and Company (1970) 

Pohodářský borec C.C. se chce trhnout z gangu motorkářů debilů a zpíchat sexy fotografku, jenže banda mu to nedá jen tak zadara. Špatný, ale docela zábavný a charismatický, banální zápletka, v hlavní roli NFL quarterback, řev motorů a oslava free života - fajn bikersploitation kravina, za mě divácky výše než Easy Rider. "Those characters over there, that’s what gives motorcycling a bad name." ♪♫

plakát

Obvyklí podezřelí (1995) 

Silně obsazená krimi a chytrá hra s divákem - konstantní neznámá, klam, dobře zasazená strašidelná báchorka. V podstatě je ten film úplně stejně podvodný, rafinovaný a podezřelý, jako sama pětice hlavních postav :) "The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he didn't exist."

plakát

Eso v rukávu (1951) 

Skvělý a intenzivní Douglas jako odstrašující případ hladový novinářský svině v příběhu, který v sobě nese nadčasové varování před profitem z tragédie a temnou silou médií. V podstatě bez kladných postav, atraktivní Nové Mexiko, velmi jistá režie, vtáhne od začátku do konce.

plakát

Operace Burma (1945) 

Velká paráda. Slibná paragánská capture-the-jungle mise se mění až v escape-the-jungle beznaděj. Zatímco sadistický japky číhají neznámo kde kolem, Walsh výborně buduje a drží napětí. Narozdíl od pozdějších konfliktů tu ještě máme ten hezký duch boje za dobrou věc a jednotka je old schoolově plná srandistů, dobráků a sympaťáků, vedený tím největším z kapitánů správňáků (Errol Flynn). Poctivá práce v úplné topce tehdejších válečňáků. Vypadá skvěle, zamrzí však nebarevnost, zde by vzhledem k prostředí velmi prospělo.

plakát

Pryč od minulosti (1947) 

Vydatná Americana a rovnou jeden z mých oblíbených noirů. Útěk před minulostí se kříží s mad-lovers, sexy výměna prostředí (Tahoe, Acapulco, San Francisco), Jane Greer dokonalá jako zrádná osudová potvora, plno zábavných hlášek, děj ukázkový flashback a pak z hlavní části souboj kdo koho přechytračí.

plakát

Maltézský sokol (1941) 

Věčně doháním filmy se štítkem klasika klasik, právě odtud se často datuje noir jako svébytný subžánr. Je to napínavá konverzační hra čtyř narušených postav, kde se neustále snaží klamat každý každého v honbě za mýtickou maltézáckou soškou (špetka tajemství). Děj poměrně nelze předvídat, nechybí místa překvapení a obsazeno je to velmi top (až na nevýraznou Mary Astor). Vše vede cynický, výřečný a stylově nad věcí detektiv Bogart.

plakát

Fin (2021) 

Eli Roth: Shark lives matter :) Částečně se kryje s poznatky ze Seaspiracy, přičemž tohle u mě osobně divácky o hvězdu výš. Důraz na význam žraloků pro vyvážený oceánský ekosystém, polévka z ploutví (bez chuti — čínský úlet — úplná debilita), olej z jater, černý trh a razie pirátských lodí, problém obřích sítí, dopad na rybářský komunity, korupce, vazba lobby US a dotace EU... Jasně, místy úsměvný jako šokující střet kalifornský vločky s realitou, ale dobrá práce, záslužný a srozumitelný. Moje oblíbená mořská bytost, těch 100 milionů kusů ročně je fakt znepokojivý. Vtipný detail: znělka z Cannibal Holocaust ♪♫

plakát

Vládci vesmíru: Odhalení (2021) (seriál) 

To je zase jednou pozdvižení... Kdo se snad těšil na pořádnou porci Gay-Mana & Skeletora (ultimátní záporák), tohle je tak trošku ojeb, za což chudák "ulhaný" Kevin Smith chytá hrozný běs od části fanoušků (x) a ano, nazval bych to spíše "Teela Show", přičemž je otázka, do jaký míry za tím je či není nějaký woke účel. Nicméně příběh je solidní, hloubka větší než jsem čekal, k sword-and-sandal dětský p*čovině to má daleko, hodně cool byl Scare Glow a animace je dost lahodná (plakát top). Tedy zlý to rozhodně není, beru za takový intro, příště pojď víc Evil Lord of Destruction a já budu spokojen.