Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Dokumentární

Recenze (13)

plakát

Sully: Zázrak na řece Hudson (2016) 

Při úvodní scéně jsem na chvilku zpanikařil, jestli jsem náhodou nešel na Emmerichův film. Skvěle zahrané, realistické a bez keců o svobodě.

plakát

Stranger Things (2016) (seriál) 

Seriál má opravdu úžasnou atmosféru, které hodně dopomáhá dobrý výběr elektronické hudby. Ale to pouze opakuju ostatní. Postavy jsou taky skvělé a dobře zahrané, občas mi však přišly svým chováním trošku otravné a nelogické, takže jsem se nedokázal úplně vcítit do jejich situace. Scénář by taky zasloužil místy trošku více promyslet. Dávám 5* za tu parádní hudbu a jdu si pustit soundtrack.

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Hodně se mi líbilo herecké obsazení světlé strany, především Daisy Ridley (Rey), naopak obsazení temné strany Síly bylo neuvěřitelně hloupé, nejsem si jist, jestli mi víc vadili herci nebo jejich scénář. Co se týče hudby, vizuálních efektů a celkové atmosféry, řekl bych, že se zde velmi povedla a duchem má film daleko blíže ke "staré" trilogii než k té "prostřední" (trošku se nám začíná komplikovat terminologie). Bohužel, děj není v rámci Star Wars vůbec originální. Celkově se mi tento díl Star Wars líbil, je to taková pohádka :-). Tak já tomu tedy ty 4* dám.

plakát

Marťan (2015) 

Film měl začínat slovy "I'm pretty much fucked. That's my considered opinion"! Ale jinak to bylo stejně vtipný, jako knižní předloha. Prostředí Marsu se mi moc líbilo a Matt Damon se na Marka Watneyho skvěle hodil. Největší výhradu bych měl ke konci, který byl podle mého názoru spíš nereálný, v knize žádné takové nesmysly samozřejmě nebyly. Pak mi přišel efekt pohybu posádky ve stavu beztíže daleko slabší, než třeba v Interstellar. Méně tleskání a více záznamů z logu by filmu taky prospělo.

plakát

The Fantastic Mr Feynman (2013) (TV film) 

Jediné co si mohli v dokumentu o americkém fyzikovi Richardu Feynmanovi odpustit jsou řeči typu "Feynman se také podílel na sestrojení atomové bomby, tím pomohl ukončit 2. světovou válku dříve a zachránil spoustu životů". To zejména z důvodu, že za a) je to hloupá formulace kontroverzní události a hlavně b) Feynman by toto pravděpodobně nikdy neřekl, jelikož si to nemyslel.

plakát

Osmý smysl (2015) (seriál) 

Líbilo se mi, že se příběh odehrával na různých místech světa s rozmanitou kulturou. Interakce mezi hlavními postavami tím byla mnohem zajímavější a vlastně mě na celém seriálu bavila nejvíce. Problém však byl v hlavní dějové lince, která mi nepřišla příliš promyšlená. Občas mi připadalo, že Wachowští věnovali velké úsilí tomu, kam chtějí postavy dostat, ale už tolik nepromysleli, jak se tam dostanou -- tedy to vypadalo, jakoby se scény přizpůsobovali postavám (je potřeba rychle sestrojit výbušninu? není problém, pod umyvadlem je všechno potřebné). Další problém mám s Nomi, její linka můj celkový dojem ze seriálu hodně snížila a občas jsem ji fakt nemohl vystát. Nejlepší byla 4. epizoda a nebýt ní, pravděpodobně bych celou sérii nedokoukal. Posledních několik epizod, až na tu poslední, se taky povedlo. Líbil se mi výběr hudby. Nebýt poslední epizody, dám 4*.

plakát

Jurský svět (2015) 

Úžasná příroda, která místy vyvolává dojem, že se nacházíme v období, kdy živočišné říši dominovali dinosauři. Jediné, co však brání takovému dinosaurovi vyjít si na poklidnou procházku v prostředí připomínající druhohory jsou lidé. Dinosauři jsou v Jurském světě jakousi atrakcí pro lidi, kteří se jednak přišli podívat, jak se krmí třeba mosasaurus, jednak jak vycvičit přerostlého velociraptora. Abych lidi jen nekritizoval, tak mají občas docela dobrý smysl pro humor. V závěru mi i tak bylo daleko více líto těch dinosaurů.

plakát

Princezna Nevěsta (1987) 

To by člověk nevěřil, že tuto pohádku natočili v USA... inconceivable.

plakát

2001: Vesmírná odysea (1968) 

Po druhém shlédnutí mám z filmu lepší dojem. I tentokrát mám nicméně pocit, že je film příliš otevřen interpretaci diváka. Pokud bychom tento koncept chtěli dotáhnout do extrému, nezbylo by nic jiného než náhodná sekvence snímků. Vesmírnou Odyseu bych možná nepochopil, kdybych si o ni nepřečetl pár komentářů na internetu. Třeba by ke snadnějšímu pochopení stačilo nejdříve přečíst knihu, netuším, z první 39 stránkové části se však domnívám, že mě kniha bude místy nudit ještě více než film. Líbilo se mi, jak Arthur C. Clark vysvětlil chování HALa -- HAL byl zkrátka postaven do situace, ze které zešílel. Ztvárnění umělé inteligence mi připadá velmi povedené. Líbí se mi snaha filmu ukázat, jak by mohlo vypadat setkání s mimozemskou civilizací. Způsob myšlení a vnímání reality lidí může být natolik odlišné od jiných forem života, že by nám pravděpodobně vůbec nedávalo smysl (stejně jako závěr filmu). V úvodu filmu se záhadný monolit objeví našim předkům, kterým se začne rozvíjet logické myšlení. Poté monolit objeví lidé na Měsíci, což vede k povznesení lidí na vyšší formu. Toto ztvárnění vyšší formy lidí (v podobě "starchild") se mi nelíbí. Asi rozumím, co tím chtěl Kubrick říct, tedy že tento pokrok ve vývoji lidstva nám nemůže dávat smysl, stejně jako bychom našim předkům nedávali smysl my. Atmosféra a hudba je skvělá, o filmu se dá hodiny filozofovat, přesto mě některé zdlouhavé scény hrozně nudily.

plakát

Temný případ (2014) (seriál) 

Takže další seriál s opravdu promyšleným scénářem a skvělým hereckým obsazením. Rust svou inteligencí silně převyšuje průměrné obyvatelstvo v Louisianě a to včetně jednoho kriminálního oddělení, ve kterém shodou okolností pracuje (což je patrné už z jeho smýšlení o světě). Za takto skvěle napsaný scénář jsem velmi rád, protože úplně nejhorší je, když se scénáristé snaží vymyslet postavu, která je chytřejší než oni sami. Naopak Marty je hlupák, je zjevné, že mu záleží především na vlastním potěšení a veškeré problémy v rodině jsou až sekundární. On Marty ty problémy vlastně ani nevnímá, což je docela paradox, vzhledem k tomu, že pracuje jako detektiv. Teď, když už máme jasno, kdo je "True Detective", zbývá jen přijít na to, kdo je ve skutečnosti "Yellow King". Edit: Tak nakonec dostal rozum i Marty, a trvalo to jen 10 let. Rust na konci: "You're looking at it wrong. The sky thing. Once there was only dark. If you ask me the light's winning.". Skvěle zakončená série.