Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný
  • Pohádka

Recenze (270)

plakát

Daaaaaalí! (2023) 

Zpočátku to vypadalo na komedii, postupně se film mění spíše v surrealistickou hříčku na pomezí snu a reality, kdy už není poznat, co je realita a co není. Spíše než komedie je to taková pocta Dalího surrealismu a jeho extravagantní osobnosti. Stále se opakující hudební motiv ke zvláštnosti filmu také přispívá. Kratší minutáž je asi maximum, kdy to ještě funguje, jinak by film už začal být nudný, protože děj v pravém slova smyslu vlastně nemá. Herci ztvárňující Dalího jsou výborní a působí přesvědčivě.

plakát

Tady Havel, slyšíte mě? (2023) 

Originální nápad, z kterého bude časem cenný historický materiál. A vlastně už je, protože při sledování si člověk uvědomí, jak moc se toho ve světě změnilo i za tu relativně krátkou dobu, která od Havlovy smrti uplynula a že ten svět, který je s ním spojený, je už pryč. Až na několik starých videí z Havlova mládí a nástupu do funkce se jedná čistě o nekomentované záznamy z jeho každodennosti v posledních dvou letech života, takže spíše než film je to opravdu dokumentární záznam, v podstatě velmi smutný, protože zde Havel působí na svůj věk už hodně nemocně a unaveně... Je ale zároveň znát, že až do konce dokázal být svůj a dle svých sil pracovat, což není málo...

plakát

Na cestě s mámou (2022) 

Film má atmosféru i určitý poklid, krajina a hudba se na tom vydatně podílí. Líbila se mi nostalgická, retro atmosféra a postupné odhalování minulosti obou protagonistů. I ten černobílý materiál měl podle mne smysl a dobře doplňoval Jonovu zálibu ve fotografování. Možná  bych čekala ještě více černého humoru, situace na to byla dobře nastavená a vtipných scén a nedorozumění mohlo být víc. Závěr ve vězení byl trochu překvapivý, ale zapadl do toho vlastně velmi dobře. Přes pomalost děje jsem se nenudila.

plakát

Všechny mé dopisy spal (2022) 

Napínavý retrospektivní film, který se odehrává ve třech časových rovinách, v nichž postupně odhalujeme dávnou historii jedné rodiny. Film má přesvědčivou dobovou atmosféru, výborně zvolenou hudbu a věrohodné herecké výkony. Postavy jsou rozporuplné, všechny mají své chyby a slabosti, takže působí věrohodně. Skutečnost, že oba sokové - spisovatelé po celý zbytek života přiživují vzájemnou zášť prostřednictvím svých děl navíc znemožňuje zúčastněným se od minulosti odpoutat.

plakát

Brouk v hlavě (2002) (TV film) 

Vynikající situační komedie u které se spolehlivě zasměju, se skvělými hereckými výkony všech zúčastněných. Nelze než dát plný počet hvězdiček.

plakát

Aristokratka ve varu (2024) 

Pohodová komedie, takový odpočinkový film, u kterého se člověk i zasměje. Narozdíl od knih, které mi už od druhého dílu připadaly čím dál nudnější, hlavně kvůli opakování stále stejných vtipů, filmy, kde je děj přece jen zestručněn a lépe ubíhá, mne zatím baví. Pro mne jeden z mála případů, kdy se mi filmy líbí více než knižní předlohy. Příjemná oddechovka bez vulgarit a politiky.

plakát

Francouzská revoluce (1989) (TV film) 

Velmi povedené, souhrnné a dosti detailní a přitom přehledné zpracování událostí od počátku revoluce po Thermidor. Výborné herecké výkony, přesvědčivé masové scény, autenticky působící prostředí. Je zde dobře vystižena i proměna a vývoj jednotlivých postav, např. u Robespierra je ta proměna velmi přesvědčivá. Film se také poměrně přesně drží historických událostí, nic z těch důležitějších nepomíjí a má tak prakticky "učebnicový" charakter v dobrém slova smyslu, Jean Tulard v roli historického poradce se nezapře. Zároveň ale film není "suchým" výkladem a nepostrádá ani emočně silné scény, hlavně ty, v nichž si uvědomíme, jak tenká je hranice mezi krásnými ideály a krvavými excesy. Vůbec nejpřesvědčivější pro mne byli představitelé Dantona, Robespierra a Ludvíka XVI.

plakát

Podruhé mě neoklameš (2024) (seriál) 

Série je podle mne lepší než předchozí příběh od Cobena, napínavý, postavy mají nějaké pozadí a vztahy, mnohé motivy (šikana na prestižních univerzitách pro bohaté) jsou už trochu obehrané, ale seriál mne přesto bavil, s výjimkou jedné velké výhrady. Jako už i v dalších detektivních seriálech, i tady se páchá podvod na divákovi typu: postava předstírá, že neví některé věci, které ve skutečnosti věděla celou dobu, a to nejen před ostatními postavami, ale jedná, jako by je nevěděla, i v soukromí a i její představy a vzpomínky vycházejí z tohoto předpokladu, což je naprostý logický nesmysl, který má jenom svést diváka na nesprávnou stopu. Opravdu si tvůrci myslí, že si to divák na konci neuvědomí a nebude mít pocit, že ho někdo celou dobu "tahal za nos"? Nebýt toho, dala bych 4 hvězdičky.

plakát

Caravaggiův stín (2022) 

Film dobře vystihuje syrové a drsné prostřední, ve kterém se Caravaggio pohyboval, i jeho rozháranou povahu. Samotné vyprávění je ale natolik útržkovité, že pro mne bylo poměrně obtížné si všechny dílky skládačky poskládat do smysluplného celku (přeskakování v čase, v osobách, které na dané události vzpomínají apod.). Vzhledem k tomu, že přesné okolnosti Caravaggiovy smrti neznáme, je předložené vysvětlení určitě jedným z možných i celkem logických. Postava inkvizičního vyšetřovatele působí jako dobré pojítko a o umělcově životě se toho dozvídáme dost, i když třeba počáteční motivy souboje mi nepřijdou jasné ani přesvědčivé. Film ale určitě stojí za vidění.

plakát

Morgiana (1972) 

Hodně nezvyklý film, taková pohádka pro dospělé se zvláštní poetikou, originálními záběry a skvělým hereckým výkonem Ivy Janžurové v hlavní dvojroli. Napínavý příběh s překvapivým rozuzlením.