Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní
  • Akční

Obsahy (34)

Iluze cestuje tramvají

Iluze cestuje tramvají (1954)

Tramvaj číslo 133 je určena k vyřazení z provozu. Noc před tím, než k němu dojde, vydají se s ní dva přiopilí pracovníci dopravní společnosti (Carlos Navarro a Fernando Soto) na poslední nostalgickou cestu. Společně s nimi poznáváme soudobé Mexico City, jeho obyvatele a jejich problémy, převážně pramenící ze sociální stratifikace společnosti.

Susana

Susana (1951)

Psychicky nevyrovnaná dívka uprchne z nápravného zařízení a najde útočiště v domě spořádané rodiny. Svými vnadami postupně zamotá hlavu několika mužům, která tak poštve proti sobě navzájem. Radost nebude mít ani manželka jednoho a matka druhého z nich. Zdá se, že vše neodvratně směřuje k rodinnému rozkolu.

I'm All Right Jack

I'm All Right Jack (1959)

Druhou světovou válkou a oxfordskou univerzitou poznamenaný mladý muž aristokratického původu Stanley Windrush (Ian Carmichael) by svým nevalným intelektem rád obohatil poválečný britský průmysl. Zodpovědnou úlohu se mu odváží svěřit až jeho strýc Bertram Tracepurcel (Dennis Price), který hodlá ve své zbrojovce ze zištných důvodů vyvolat stávku a věří, že ji uspíší právě Stanleyho idiocie. Protřelý plán Tracepurcela a jeho obchodního partnera Sidneyho Coxe (Richard Attenborough) začne drhnout, když si Stanleyho pod svá křídla vezme marxistický zástupce odborářů Fred Kite (Peter Sellers).

I'm All Right Jack, komedie obsazená tehdejší britskou komediální elitou (dále Terry-Thomas, John Le Mesurier a Miles Malleson), je pokračováním filmu Private's Progress (1956). V obou případech jde o adaptace knih Alana Hackneyho, který se v případě I'm All Right Jack podílel také na scénáři. Právě za scénář a herecký výkon Petera Sellerse film získal cenu BAFTA.

Dance, Girl, Dance

Dance, Girl, Dance (1940)

Mladá, talentovaná, ale nepříliš sebevědomá tanečnice Judy O’Brien (Maureen O'Hara) by jako baletka ráda prorazila na Broadwayi. Dříve než na ni se usměje štěstí na její průbojnější kolegyni Bubbles (Lucille Ball), která pod pseudonymem Lily White sklízí bouřlivý aplaus díky vulgárním burleskním představením. Judy naopak stíhá smůla. Je na mizině a těsně před důležitým konkurzem tragicky zemře její učitelka tance. Nakonec kývne na nabídku Bubbles, aby v „jejím“ podniku dělala komickou loutku. Jak dlouho vydrží být Judy tou druhou vzadu?

Myra Breckinridgeová

Myra Breckinridgeová (1970)

Poté, co si filmový kritik Myron Breckinridge nechá změnit pohlaví, přestěhuje se z New Yorku do Hollywoodu, aby měl(a) blíž k filmovému průmyslu. Jako Myra (Raquel Welch) kontaktuje Bucka (John Huston), bývalou hvězdu béčkových westernů, nynějšího majitele akademie pro nadějné herce, před nímž se ze zištných důvodů vydává za vdovu po jeho vnukovi Myronovi. Buck, znalý vnukovy homosexuální orientace, má podezření a snaží se zjistit, jaký cíl žena vlastně sleduje. Myra/Myron zatím pomalu realizuje svou „misi“ - udělit lekci mužské populaci. Ve své době pobuřující film (nesmyslně označovaný za pornografii), mezi jehož hlavní témata patří feminismus, transsexualita, šovinismus a výstřední sexuální praktiky, vychází ze stejnojmenného satirického románu Gorea Vidala. Po uvedení byla považována za jeden z nejhorších filmů všech dob, dnes má Myra Breckinridge statut kultovní anomálie.

Paraplíčka ze Cherbourgu

Paraplíčka ze Cherbourgu (1964)

Dívka (Catherine Deneuve) se k nelibosti své matky zamiluje do chlapce (Nino Castelnuovo), který má brzy narukovat do války v Alžíru. Před jeho odjezdem stvrdí svou lásku společnou nocí, po které ona otěhotní. Události příštích let způsobí, že čekání bude stejně trýznivé jako návrat.

On, hrdina dne

On, hrdina dne (1927)

Harold je černou ovcí rodiny. Zůstává ve stínu svého otce, zasloužilého šerifa Jima Hickoryho (Walter James) i svých hrubiánských bratrů (Leo Willis a Olin Francis). Jak si dobře uvědomuje, aby získal respekt ostatních i srdce dívky Mary (Jobyna Ralston), bude muset zapojit veškerý svůj důvtip. Ukradení městských úspor neznámými pachateli mu k tomu poskytne spoustu prostoru.

Ghost in the Shell

Ghost in the Shell (1995)

Píše se rok 2029, kvůli neustále narůstajícím problémům s hackery byl zřízen zvláštní útvar Sekce 9. Hlavním cílem jejich aktivit je aktuálně hacker známý jako "Pán loutek", nabourávající se do kybernetických mozků významných osobností i obyčejných lidí. Agent Batou a jeho partnerka Motoko Kusanagi, která disponuje stoprocentně kybernetickým tělem, se pouštějí do napínavého lovu, na jehož konci již nic nebude tak jednoznačné jako dříve.

Znamení lva

Znamení lva (1962)

Čtyřicetiletý, v Paříži žijící americký hudebník Pierre Wesselrin (Jess Hahn) jednoho dne obdrží telegram s oznámením o smrti jeho zámožné tety. Neboť měla jenom dva příbuzné, Pierre předpokládá, že mu připadne její jmění a své zbývající finance proto neuváženě investuje do oslavy této radostné noviny. Druhého dne zjistí, že byl vyděděn a veškeré dědictví připadne bratranci. Pierre náhle nemá peníze ani na zaplacení ubytování, všichni jeho přátelé navíc z různých důvodů odjeli z města a tak mu nezbývá, než zakusit nelehký život v ulicích Paříže. Jedná se o první celovečerní film Erica Rohmera.

Sbohem, Filipíno

Sbohem, Filipíno (1962)

Michel (Jean-Claude Aimini) si poslední měsíce před nástupem vojenské služby v Alžírsku krátí prací televizního technika. Potkává dvě dívky, začínající herečky Liliane (Yveline Céry) a Juliette (Stefania Sabatini), které by si rády zahrály v něčem jiném než přihlouplých televizních reklamách. Než se jejich cesty rozejdou, rozhodnou se všichni tři strávit nějaký společný čas na Korsice.

Muž ze Západu

Muž ze Západu (1958)

Link Jones (Gary Cooper) je zdánlivě zcela spořádaným občanem, který cestuje vlakem, aby našel učitele do nové školy ve svém městě. Poté, co je vlak přepaden bandity, zůstává Link uprostřed nedozírné arizonské planiny s výmluvným obchodníkem a krásnou dívkou (Julie Londonová). Tito tři zoufalci narazí na starou chatrč, která není tak prázdná jak se na první pohled zdá a kterou dočasně obývají Linkovi staří známí. Konfrontace s temnou minulostí rozhodně nebude příjemná a to nejen pro Jonese, ale ani pro ostatní zúčastněné.

Wild Man Blues

Wild Man Blues (1997)

Bouřlivý rozvod Woodyho Allena s Miou Farrow provázel v devadesátém druhém roce velký zájem bulváru, který se na oblíbeného scénáristu/herce/režiséra/klarinetistu/komika snažil vyšťárat kdejakou špatnost. Aby prokázal normálnost svou i svého nového vztahu, svolil Allen, jenž si své soukromí jinak pečlivě střeží, aby jej v roce 1996 během několikaměsíčního evropského turné (s jeho New Orleans jazz bandem) natáčela dokumentaristka Barbara Kopple. Na cestě ho provázela sestra Letty a budoucí manželka Soon-Yi Previn. Film představuje Allena především jako talentovaného hudebníka, ale kamera je přítomná rovněž obyčejným všednodenním situacím, na kterých můžete posoudit, nakolik autobiografické jeho filmy vlastně jsou.

Osudové selhání

Osudové selhání (2007)

18. května 2001 byl zadržen Rober Hanssen, americký agent tajných služeb specializující se na IT zabezpečení, později obviněný z patnáctiletého donášení ruským špiónům. Šlo o největší informační průlom v dějinách USA. Osudové selhání se vrací do doby dva měsíce před zadržením a vypráví příběh mladého agenta FBI Erica O'Neilla, který je pověřen „dozorem“ nad svým nadřízeným – Robertem Hanssenem. O'Neill má zprvu jeho aktivity sledovat pro podezření ze sexuální deviace, avšak zjistí, že Hanssen je oddaně věřícím katolíkem, věrným manželem a dokonce k němu začne s úctou vzhlížet, coby k „prototypu“ vzorného amerického občana. Jeho prozření po zjištění pravdy není příjemné a najednou musí kromě manželské krize řešit také dilema, jak nezklamat svého dobrého přítele a zároveň poctivě plnit své pracovní povinnosti...

Nepijte vodu

Nepijte vodu (1994) (TV film)

Roku 1961, kdy je studená válka nejžhavější a vzájemné popichování Spojených států amerických a Sovětského svazu hrozí co chvíli přerůst v atomovou katastrofu, se kvůli jistému nedorozumění ocitá americká rodinka Hollanderů (Woody Allen, Julie Kavner, Mayim Bialik) v nepříliš přívětivé turistické destinaci. Na východní straně železné opony, uprostřed blíže nespecifikovaného nepřátelského území, kde jediný spásný bod představuje americká ambasáda. Přítomnost tří povětšinou hlučných, brzy navíc politicky zneužitelných osob urychlí šedivění vlasů mladého ambasadora Axela Mageeho (Michael J. Fox), avšak potěší kněze-eskamotéra (Dom DeLuise), který zde tahá králíky z klobouku již šest let. Pro Hollanderovy je nemyslitelné, aby si neplánovaný pobyt prodloužili stejným způsobem, začíná se proto rodit důmyslný (no, nakonec možná ne až tak důmyslný) plán útěku do končin nesužovaných rudým terorem. Woody Allen napsal divadelní hru Don’t Drink The Water pod vlivem společenského ovzduší již v 60. letech (premiéru měla 17. listopadu 1966) a k jejímu prvnímu zfilmování došlo roku 1969. S filmem Howarda Morrise nebyl Allen vůbec spokojený, na svou vlastní verzi si nicméně vyhradil čas až o šestadvacet let později.

Čekání na Guffmana

Čekání na Guffmana (1996)

Městečko Blaine v Missouri je na svou minulost, zahrnující mimo jiné první zaznamenanou návštěvu UFO, patřičně hrdé. K příležitosti stopadesátého výročí napsal lokální umělec Corky St. Clair (Christopher Guest) divadelní muzikál. S vypětím všeho úsilí i trpělivosti dal dohromady hlouček viditelně amatérských herců i potřebný finanční obnos a začal se zkouškami. Doufaje v příznivé hodnocení a následné uvedení jeho výtvoru na Broadwayi, pozve Corky na premiéru respektovaného newyorského kritika Guffmana. Premiéra se blíží, klíčová otázka je nabíledni: "Přijde?"

Smrt s lidskou tváří

Smrt s lidskou tváří (2007)

Polský dokument z cyklu HBO Bez cenzury se zaměřuje na životy a práci několika zaměstnanců polského pohřebního ústavu a ostravského krematoria.

Takoví jsme byli

Takoví jsme byli (1973)

Psala se třicátá léta, oni byli mladí a nevěděli, co od života chtějí (i když si mysleli pravý opak). Idealistická komunistická aktivistka Katie Morosky (Barbra Streisand) uměla svým plamenným vystoupením zvednout ze židlí celé davy. Ve skutečnosti mezi svými vrstevníky nebyla příliš oblíbená – vše brala příliš vážně. To tvář Hubbella Gardnera (Robert Redford) jen málokdy opustil okouzlující, chce se až napsat americký úsměv. Opatrné sbližování těchto dvou bylo znenadání přerušeno osobou jménem Hitler. Uplynulo několik let, druhá světová válka pomalu končí a jejich cesty se znovu protínají. Najdou po letech opět společnou řeč? A dokáže Katie své marxistické názory prosadit i ve společnosti, která jim vůbec nepřeje? Obrovský komerční úspěch filmu byl završen dvěma Oscary, pro nejlepší hudbu (Marvin Hamlisch) a pro nejlepší původní píseň (The Way We Were nazpívaná Barbrou Streisand).

Dalkomhan insaeng

Dalkomhan insaeng (2005)

Mafiánský boss Kang (Yeong-cheol Kim) ví, že se na svého „řešitele problémů“ Sun-wooa (Byung-hun Lee) může spolehnout ve všech ohledech. Proto ho pověřuje dohledem nad svou mladou přítelkyní Hee-soo (Min-a Shin), kterou podezřívá z nevěry. Příkaz zní jasně: načapá-li Sun-woo dívku s milencem, má oba na místě zabít. Dokázal by však zabít někoho, v kom nachází zalíbení, někoho, kdo jej nutí přehodnotit svůj dosavadní život? Loajalita vs. skomírající víra v určité morální zásady. Jak se Sun-woo rozhodne? A jaké bude mít jeho rozhodnutí následky? Skrývají se odpovědi v jednom z buddhistických mouder, jimiž je film sevřen? Je na vás, abyste to zjistili.

Flakes

Flakes (2007)

Neal Down (Aaron Stanford) pracuje jako manažer v cereálním baru (můžete si vybrat klasické corn-flakesy nebo něco stylovějšího, pročež vám budou naservírovány v misce zalité mlékem). Neal Down je však také nadějným muzikantem, který se pořád jaksi nemá k vydání své první desky. K inventuře jeho životních priorit ho přiměje až kompilace dvou faktorů – konkurenčního cereálního baru a extravagantní šatstvo jako na běžícím páse měnící přítelkyně Miss Pussy Katz (Zooey Deschanel). Kapitalismu, láska a umění - to jsou hlavní témata této lehce bizarní romantické komedie.

Co jsi dělal za války, taťko?

Co jsi dělal za války, taťko? (1966)

Rok 1943: Spojenečtí vojáci na Sicílii právě obsadili strategicky výhodné městečko. Zdejší vojáci jsou však ochotni vzdát se bez boje teprve poté, co proběhne každoroční festival. Kapitán Cash (Dick Shaw) na nátlak svých podřízených, především poručíka Christiana (James Coburn), nakonec svolí, na velitelství nechá odeslat zprávu „Narazili jsme na mírný odpor“ a po pár skleničkách kvalitního vína se sám vrhá do víru oslav. Následujícího rána čeká roztodivně roztroušené vojáky nemilé překvapení. K městu se blíží generál Bolt a oni mají jenom pár minut na to, aby vystřízlivěli, našli své správné uniformy a začali předstírat, že mají věc pod kontrolou. Celá situace se ještě zkomplikuje milostným trojúhelníkem mezi Cashem, krásnou starostovou dcerou a italským kapitánem Oppem. Skutečná válka se všem protiví, proto začíná nefalšovaná hra na vojáky, plná záměn uniforem, zastíracích manévrů a naprosté ignorace veškerých vojenských nařízení.

Reklama