Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Želary

Želary (2003)

Tohle je film o životě. O životě s velkým Ž. Víc takových, snažně prosím. 5 ***** a No. 1 v „mých oblíbených filmech“. A klidně si ťukejte na čelo.

Trosečník

Trosečník (2000)

Když jsme u těch velkých písmen mezi mými oblíbenými filmy, tak si dejme jedno velké „H“. Tom Hanks je totiž, jak všichni dobře víme, pan Herec. A nikdy to nikde nepotvrdil více, než v Cast Away. Hergot, vždyť ten chlap utáhnul sám téměř 2 a půl hodiny dlouhý film. A že to není ledajaký film! 5 *****.

Kmotr 1, 2, 3

Kmotr 1, 2, 3 (1992)

Simply *****/*****/*****. There’s absolutely nothing else to say.

Amélie z Montmartru

Amélie z Montmartru (2001)

Nejúčinnější antidepresivum (možná) v dějinách kinematografie. To potom lze odpustit ledacos. Pojďte se radovat z maličkostí! A když si k tomu pustíte hudbu Yanna Tiersena, máte k úspěchu velice blízko! 5 *****.

Musíme si pomáhat

Musíme si pomáhat (2000)

Za tento film si Jan Hřebejk zasloužil Oskara. A naprosto mimořádný Bolek Polívka stejně tak, ne-li víc! Tento film nemá hluché místo a Bolkovo herectví chybu. 5 ***** a ani o fous míň!

Zachraňte vojína Ryana

Zachraňte vojína Ryana (1998)

Nejlepší válečný film, který jsem kdy viděl. A že jsem jich viděl požehnaně, přičemž leckterým navíc přisoudil suverénních pět hvězd. Pánové Spielbergu, Kamiński, Williamsi a Hanksi – děkuji! K tomu, myslím, není, co dodat. Ryzích 5 *****.

Bídníci

Bídníci (1998)

V těchto případech, jak říkají bratři Slováci: „Mám v p***“ nějakých 78 %, předlohu „nějakého“ Victora Huga nebo to, jak to zahrál před 268 lety „nějaký“ Jean Gabin. Exkluzivní „dark“ atmosféra a především duo Geoffrey Rush – Liam Neeson z tohoto snímku vyrobili absolutní delikatesu světového filmu. Tito dva pánové by mohli vyučovat herectví na intergalaktické úrovni. I 5 ***** je málo. Howgh.

Bio Ráj

Bio Ráj (1988)

Jo, tak tohle je pravý význam sousloví „film o filmu“! Kinematografický skvost, kde všechno jakoby bylo a každý si jej tam dokáže najít. Mladičký režisér v tomto snímku natočil něco, proč se budu vždy a navždy těšit na jakoukoli jeho další věc. Děkuji, pane Tornatore. Děkuji, Alfredo. 5 *****.

Nejvyšší nabídka

Nejvyšší nabídka (2013)

Obdobně jako v Bídnících, Záři, markýzi de Sade nebo Králově řeči – blíže nepopsatelná óda na herectví mistra Geoffreyho Rushe. Toho chlapa bych chtěl jednou vidět v divadle. No a v kombinaci s vedením Giuseppe Tornatoreho je pro mne na světě jeden z největších filmových skvostů posledních let. 100 %. 5 ***** čistších než 5 tisíc lilií.

Pokání

Pokání (2007)

Že by nejsilnější filmová romance? Nevím, ale rozhodně mne ze všech nejvíc zasáhla… 5 *****-ové Pokání uzavírá Top Ten „mých oblíbených“, Joea Wrighta katapultovalo tamtéž mezi režiséry a už odolalo atakům lecjakých dalších báječných pětihvězdových filmů! Myslím, že to lze chápat jako výstižné poklony na závěr.