Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Recenze (3 457)

plakát

Abandoned (2010) 

Brittany Murphy nebyla nejhorší herečka, bohužel je jedním z jejich posledních filmů právě Abandoned. Děsivě špatný scénář, odstrašující herecké výkony a Dean "Superman" Cain z něj totiž dělají opravdu hodně podprůměrný, až téměř nekoukatelný snímek.

plakát

Abeceda (1969) (studentský film) 

Lynch mnou hnul - poté, co jsem objevil jeho prvotní krátkometrážní dílka, jsem jemu i jeho následné tvorbě mnohem blíž - on je opravdu umělec. The Alphabet je mrazivá surrealistická záležitost, nedoporučuji pouštět svým dyslektickým dětem. :P

plakát

Abraham Lincoln: Lovec upírů (2012) 

Neskutečná krávovina!!! Bekmambetov často sklouzává k vizuálně nevábnému kýči, ale u takového filmu to je prostě jedno. Já se potřeboval odreagovat a nepřemýšlet při tom - a toho se mi i dostalo, protože ve filmu pořád někdo skáče, seká, cení zuby apod. A když náhodou mluví, tak to stačí nevnímat. :D

plakát

Absolvent (1967) 

Výborný výkon zprvu stydlivého, později zmateného, a nakonec až moc drsného Dustina Hoffmana vyzdvihuje už tak výborný film hodně vysoko! K tomu všemu hudba Simona & Garfunkela..prostě krása! :)

plakát

Absurdistán (2006) 

Nápad vcelku ucházející, ale provedení dosti zaostává (zvláště pak žádné charisma Luke Wilsona). Možná kdyby scénáristé zašli až do absolutních absurdit, stalo by se z tohoto filmu něco víc.. takhle je to jen komedie pohybující se jaksi pod průměrem.

plakát

...a bude hůř (2007) 

Filmu posloužila kniha Jana Pelce ...a bude hůř. Tento spisovatel tvořil v 80. letech a svou samizdatovou, později exilovou (Francie) literaturou pobuřoval tehdejší režim. Kniha, ač plná alkoholu, sprostých slov a sexu, je důležitou reflexí oné doby z pohledu undergroundu. Na českých středních školách a gymnáziích se však zpravidla tomuto důležítému dílu osnovy nevěnují či ho haní. Zde bych citoval z učebnice pro výuku literatury na středních školách Vladimíra Prokopa, Přehled české literatury 20. století: "..děti vegetující na periférii společnosti, koketují bez zábran s drogami, alkoholem a volným sexem. Toto provokativní gesto vzpoury vysvětlují Pelcovi 'hrdinové' tím, že prý nenávidí komunistický systém, že nechtějí být měšťáky apod. (to je také jeden z důvodů, proč nemohou pracovat). Přitom většina těchto lidí se dostala do svého postavení tím, že nezvládla jisté životní situace, které si povětšinou způsobili sami. Nyní se cítí raněni a poškozeni. Jejich revolta je přitom obyčejnou výmluvou - ukazuje se, že problém tkví zejména v jejich lenosti, částečné primitivnosti a neschopnosti žít v civilizované společnosti..Román je sondou do party slabochů, kteří jsou neschopni cokoliv konkrétního podniknout. Nebezpečné však je, že Pelcovy sympatie s tímto typem lidí dokážou některé čtenáře přesvědčit, že za normalizace se dalo žít buď měšťácky, či jako promiskuitní opilec a narkoman. Sama kniha šokuje svou vulgaritou a jistým nihilismem. To samo o sobě by nebylo v literatuře nepřijatelné, kdyby román byl alespoň uměleckou výpovědí.." Toto se opravdu o knize člověk dočte v učebnici z roku 1998, tedy 9 let po revoluci. Po zhlédnutí, místy až dokumentárně působícího snímku, jsem se zúčastnil debaty s režisérem Petrem Nikolaevem. Dozvěděl jsem se, že kniha mu nebyla obsahem, nýbrž formou pro zfilmování svých myšlenek. Jeho samotná "undergroundovost" čpí už z distribuce, existuje totiž jedna kopie 35mm a tři kopie 16mm filmového pásu. Promítání probíhá v klubech, letních kinech či hospodách. Během debaty se jeden zúčastnělý divák zeptal na film Báječná léta pod psa. Režisér reagoval smířeně, ale připadalo mi, že režii na tomto snímku si sám nikdy úplně neodpustil. Buď mu ...a bude hůř jistým zaslouženým vykoupením.

plakát

A. C. Dupin zasahuje (1970) (seriál) 

Příjemná detektivní minisérie inspirovaná povídkami Edgara Allana Poea.

plakát

Acid House (1998) 

Další z filmů o drogách na ČT 2, tentokrát povídkový. A hlavně - debut velice zajímavého režiséra!

plakát

A co Bob? (1991) 

Klasická komedie devadesátých let, kterou z průměru vytahuje vynikající Bill Murray. Sekunduje mu pak Richard Dreyfuss v roli kariéristy - psychiatra, který se snaží Boba nejdřív vyléčit, ale poté se ho zbavit.. ten se však nedá. :)

plakát

Across the Hall (2005) 

O něco lepší, než o pár let později natočený celovečerák - o něco lepší, ale i tak průměr.