Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Oblíbené seriály (10)

Městečko Twin Peaks

Městečko Twin Peaks (1990)

Bylo mi ctí se svými nejlepšími přáteli okusit v pěti dnech 'excuse me, damn good cup of coffee at place where cherry pies go when they die'. Je nadmíru jasné, co Twin Peaks dělá takovým seriálem, jakým vskutku je - kultovním, tajemným, absurdním, šíleným, nepředvídatelným, halucinoidním, kofeinovým - dělá ho takovým kvartet Lynch x MacLachlan x Frost x Badalamenti. Speciální agent FBI Dale Cooper se pro mě stal jednou z nejkultovnějších a nejlépe sehraných partií detektivního žánru všech dob, jeho afektovanost jde ruku v ruce s jeho vyzrálostí, nadhledem a sklonem k pití kávy a užívání si jídla. SPOILER Když na konci seriálu šíleně začne kvílet své 'How's Annie? How's Annie?', jen těžko se popadá dech a slza v oku dává tušit netušenému. 'the owls are not what they seem' 'Fellas, coincidence and fate figure largely in our lives.' 'Harry, I have no idea where this will lead us, but I have a definite feeling it will be a place both wonderful and strange.' 'Harry, I'm going to let you in on a little secret. Every day, once a day, give yourself a present. Don't plan it. Don't wait for it. Just let it happen. It could be a new shirt at the men's store, a catnap in your office chair, or two cups of good, hot black coffee.' Všechny tyto repliky vycházejí z jeho úst s úsměvem, ať už se jedná o oznamování obyčejné informace či jména vraha. Na to, že je seriál z počátku let devadesátých, objeví se v něm spousta nádherných dívek, Laurou (Maddy) počínaje - Audrey konče. Ze známějších tváří vás jistě překvapí postava majora Briggse (Don S. Davis ze Stargate) či Dennise (šílený David Duchovny). Ale hlavně, hlavně mi věřte, že sovy, bílí koně, semafory, tancující trpaslíci a prorokující obři, uktápzop (pozpátku) mluvící oběti? ve vigvamu, Bob či žena s polenem vám nedají spát, dokud neuvidíte díl poslední .. a ještě hodně dlouho potom.

Sherlock

Sherlock (2010)

Paul McGuigan je výborný režisér a je hlavním režisérským tahounem (svou špetkou do mlýna neméně skvěle ještě přispěli Euros Lyn a Toby Haynes) BBC minisérie s Benedictem Cumberbatchem jakožto Sherlockem Holmesem a Martinem Freemanem coby Dr. Johnem Watsonem. Esteticky vymazlené, ritchieovsky ztřeštěné, krásně britské, napínavé a především odvážné.. převést totiž příběhy klidně i více než sto let staré do dnešní technické doby plné iPhonů, laptopů apod. vyžaduje dávku kuráže. "The game is on!"

Firefly

Firefly (2002)

Nemám rád westerny a sci-fi taky nijak zvlášť neholduju.. přesto jsem byl přemluven k zhlédnutí prvního dvojdílu. Toto rozhodnutí bych nazval seriálovou trefou, prožil jsem totiž parádní týden s posádkou Serenity.. sarkastický dobrák kapitán Mal, jeho parťačka z války Zoë, vtipný pilot Wash (manžel Zoë), 'společnice' Inara (kterou by Mal jistě nazval děvkou:), mírně lehkomyslný Jayne, který svou ne zrovna chytrost dokonale vyvažuje zbraněmi a svaly, od oleje umazaná sexy Kaylee (nejde se do ní nezamilovat;), nevyzpytatelná River, její bratr Simon a v neposlední řadě pastor Book - to jsou ti, kteří mě naprosto uchvátili. Ale v čem je seriál tak dobrý? Svět samotný totiž působí nadevše realisticky, právě skloubení divokého západu a vesmíru (ve kterém neexistují emzáci) funguje perfektně. Tvůrce Joss Whedon překonal svou vlastní tvorbu o několik tříd. Myšlenka, že vládnoucími zeměmi se stanou USA a Čína, je dokonale promítnuta do seriálu tím, že postavy občas prohodí větu v čínštině, a ačkoliv jí nerozumíte, snadno si význam odvodíte..zvláště pak, když postavy v čínštině klejí. :D Ale stěžejní na každém seriálu je scénář. Tady se jedná o tajemný masterpiece, kterému by určitě slušelo více dílů než 14. Ano, to je to číslo, na kterém se zastavil a byla prolita nejedna divákova slza. Fox se totiž rozhodl, že seriál není to pravé ořechové a jednoduše ho zrušil. Možná právě lidi z Foxu zapříčinili to, že se stal Firefly kultem, možná by se těšil stejné oblíbenosti, i kdyby pokračoval. To už se nikdy nedozvíme.. Je ovšem jisté, že kolem tohoto velkodíla se utvořila velká fan skupina, která neustále Fox bombardovala pohledy, nechávala otiskovat reklamy v novinách a provozovali mnoho dalších aktivit..nakonec si alespoň vydupala film, který měl být záplatou na tu velkou bolístku, kterou Fox způsobil. Dost bylo keců, shrnuto - podtrženo, na posádku Serenity, jejich příběhy a vzájemné, neskutečně vtipné popichování se budu rád dívat znova a znova.. dokud nepřijde Aliance a nevypne mi to. :) ~ take my love, take my land ~ take me where I cannot stand ~ I don't care, I'm still free ~ you can't take the sky from me ~ take me out to the black ~ tell 'em I ain't coming back ~ burn the land and boil the sea ~ you can't take the sky from me ~ there's no place I can be ~ since I've found Serenity ~ but you can't take the sky from me ~

Červený trpaslík

Červený trpaslík (1988)

Na seriál Red dwarf se člověk může dívat pořád a pořád a pořád a pořád..a pořád ho to baví! :D Když si vzpomenu, jak jsem viděl díly tohoto kultu poprvé..v pátek pozdě večer na ČT2 (to jsem zrovna přišel z hospody:), těsně po České sodě. :)

Black Books

Black Books (2000)

"Look, Bernard, Bernard, look, Bernard, Bernard, look, Bernard, Bernard, Bernard, Bernard, Bernard, look, Bernard, Bernard, Bernard, Bernard, look, Bernard, Bernard, Bernard, Bernard, look, look, look, Bernard, Bernard, Bernard, look, look, Bernard, Bernard, Bernard, look..I'm a prostitute robot from the future." Až uvidíte, pochopíte..zkrátka Black books (tzn. Bernardovi, Mannymu a Fran) nelze odolat. :D

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

Seriál, který nemá obdoby! Skvělé herecké výkony, nádherné lokace a dokonalý příběh plný intrik, cti a zrady. "Winter is coming.."

Perníkový táta

Perníkový táta (2008)

Někdo tady mluví o "klasickém přírůstku na poli současného amerického seriálu", já říkám ROZHODNĚ NE! Naprosto excelentní herecké výkony (především Walter 'Heisenberg' White, kterého hraje skvělý Bryan Cranston a Jesse 'Yo' Pinkman v podání Aarona Paula), flash-forwardy na začátku některých dílů (hlavně první díl druhé série - bazén a růžový ohořelý plyšák), dialogy.. ano, dialogy!! Breaking bad totiž není jen o akci a vaření perníku, ale o rozhovorech mezi postavami. Hlavně pak mezi Walterem a jeho manželkou Skyler. Jeho přerod z umírajícího středoškolského učitele na kingpina albuquerqueského okolí přináší i řadu změn v osobním životě. Blížící se smrt v podobě rakoviny totiž není tak jasná, jak se zdálo být, a tak přicházejí větší a větší výčitky a Walterova nevraživost roste. SPOILER Nejsilnějším momentem prvních sérií pak pro mě byla smrt Jesseho přítelkyně Jane, kterou se Walter rozhodne nezachránit, čímž je zase o krůček dál na straně zla.. tam, kde antihrdinství přestává být (co se seriálů týče) cool a nadprůměrný seriál se mění v surové drama. Autorům se podařilo naprosto nekompromisně pokračovat v přerodu pana Whita od hlavního protagonisty k badass antagonistovi seriálu. Jesse je najednou tím, kdo - v záplavě peněz - řeší morálku a nechce zacházet dál, než je nutné. Jejich poštvání jednoho vůči druhému je nevyhnutelné a závěr celého seriálu pak machistickým způsobem uzavírá kruh. Pomsta, smíření, odpuštění..

Dexter

Dexter (2006)

Brilantní seriál, ve kterém neodolatelný a masakrální Michael Carlyle Hall v roli Dextera čistí město od kriminální špíny. V každé ze sérií je divákovi nabídnuta zároveň hlavní dějová nitka v podobě hlavního záporáka. Nejde zapomenout na Briana Mosera (resp. Rudyho Coopera, který dostal přízvisko Ice Truck Killer), Lilu, Miguela, Arthura Mitchella (Trinity Killer - můj nejoblíbenější - a dle mého i nejlepší série), Travise Marshalla, Isaaka Sirka.. a nyní ještě Olivera Saxona. Nakonec je však jasné, že Dexter je sám sobě největším nepřítelem. Celé zakončení seriálu (jak série, tak poslední díl) mě zrovna neoslovilo, přesto se Dexter neoddiskutovatelně zapsal zlatým písmem do historie seriálové tvorby.

Teorie velkého třesku

Teorie velkého třesku (2007)

Začátek série mi přišel výborný, skvělé vtípky - i takové, kterým normální smrtelník (tj. nerozumějící fyzice) neporozumí - poté pár dílů drobný úpadek, ale v druhé polovině a následně i další sérii opět čupr. Leonard klasický hlavní klaďas, Penny klasická krásná ženská, po které jede klaďas, Sheldon svině, která kudy chodí, seje zlo, Wolowitz židovský svůdce žen a Koothrappali když už promluví, tak to stojí za to. :P Jsem zkrátka fyzik s duší romantika.. :)