Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (360)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Za mě hodně jiný film než jednička. Zhodnotím podobným způsobem jako první díl. Klady: Opět velmi podobný pocit z filmu jako z knihy, skvělá výprava, triky, efekty, herecké výkony. Hlavně Chalamet, Bardem a Zendaya. Radost se na ně dívat a poslouchat je. Hudba se mi líbila víc než v jedničce, ač je dost podobná. Zápory: Opět násilný střih. Víc se toho děje, ale některé věci zbytečně osekané na úkor velerozsáhlých pasážích o manipulacích, proroctvích, vizích. Ano, je to dle ducha knihy, ale v té knize bylo hodně i jiných věcích, které tu byly často jen nastíněny a nedotaženy. Líbilo by se mi víc ukázat život mezi fremeny a věcí s tím spojených. Knihu už jsem četl dávno, ale nevím, nevím, jestli Harkonnenové opravdu vraždili svoje lidi tak často a pro každou blbost. Takže musím přečíst znovu :-) Ve filmu je víc akčních scén než v jedničce. Osobně za mě nejlepší likvidování těžebních strojů, od závěrečné megabitvy jsem popravdě čekal víc. V kině jsme byli ve čtrnácti lidech a většina se shodla, že konec byl minimálně divný, pro někoho dokonce velmi špatný.

plakát

Jeden život (2023) 

Film za mě zachraňují herecké výkony Hopkinse, Flynna, Bonham-Carterové, Pryce a těch dětí. Kontrast angličtiny a češtiny byl velice působivý. Trochu moc a chvílemi zbytečně se tlačilo na pilu ve smyslu citového vydírání. V tomhle mám raději film Všichni moji blízcí, kde víc graduje napětí a bezvýchodná situace židovské rodiny. Tady to sledujeme jakoby s odstupem. Taky mi vadí to neustálé rovnítko Československo/Česko = Praha. Scéna s posledním vlakem zbytečně křečovitá. Ve skutečnosti vlak prostě neodjel a děti musely vystoupit. Pochybuju, že to probíhalo jako ve filmu, kdy jsou děti násilím vytahovány z vlaku za bědování rodičů. Dalo se to udělat komorněji a přesto působivě. Celkově mám pocit, že film byl natočen hlavně pro britské diváky, kteří ten příběh moc neznají. ale dal se prostě napsat a asi i natočit líp. Míň hrabání se v papírech doma a neustálé prohlížení fotek dětí a víc se zaměřit na jejich osudy popř. osudy jejich rodin. Na druhou stranu chápu, že je to podle knihy o Wintonovi, takže zaměřeno na něj.

plakát

Cirkus Humberto (1988) (seriál) 

Tohle už je taky klasika. Nějaké chyby by se našly ve formě divného líčení a maskování herců, některé herecké výkony taky nic moc, ale velkolepost projektu je znát a František Filip i scénáristé odvedli výbornou práci.

plakát

Pat a Mat (1979) (seriál) 

Hodnotím první sérii. Další už se vezou a jsou slabší. Tohle je prostě klasika klasik, která nás pravidelně doma bavila. dva blbci, kteří se do všeho pouštějí po hlavě, nic jim pořádně nejde a nakonec si nějak poradí, to prostě chcete vidět. Prvotřídní animace a super hudba k tomu :-)

plakát

Kladivo na čarodějnice (1969) 

Nejdřív jsem četl knihu a ta je prostě lepší. Film je sám o sobě působivý, ale dost zkratkovitý a schematický. Kniha i film se poměrně přesně drží faktů. rozdíly jsou třeba v tom, že, pokud vím, Boblig nezatýkal členy tribunálu a už vůbec ne Vinarského. ale nejsem si jistý, jestli je to i v knize.

plakát

Ztracenci (1956) 

Film, který se řadí po bok mého oblíbeného Čest a sláva. Na Ztracencích je vidět dřívější rok vzniku, ale neubírá na kvalitě. Krátké a přesto výborné protiválečné poselství. Každého ze tří vojáků válka poznamenala jinak, ale všichni jí mají plné zuby. Režie i herecké výkony na jedničku. Morbidní tečka na závěr. Nikdy jsem ve filmu neviděl zemřít takhle realisticky krávu. Potvrzeno kolegou veterinářem, že ji picli reálně. Kdyby nic jiného, tahle scéna vás dostane. A jedna oprava. Gustáva Valach má hrát kyrysníka, ale ti neměli pušky, nýbrž pistole a čepice taky nesedí. Tady to je s velkou pravděpodobností dragoun.

plakát

Princ Mamánek (2022) 

Patláma paprťála. Je hezké, když si někdo plní své vlhké umělecké sny, ale všeho s mírou a hlavně stylově. Film se tváří chvilku jako přiblblá pohádka, chvilku jako bláznivá komedie a chvilku jako surrealistické psychologicko-filozofické drama. Přesně ve stylu umění za každou cenu. Zajímavé byly snově děsivé pasáže se smrtí, kde bylo hezké provázání se skutečným světem, ale celkové pojetí nepojetí tj. až nahodilé přeskakování mezi různými styly působilo spíš rušivě. Snad chápu, co tím chtěl "mistr" říct, snad ne, ale vlastně je mi to jedno. Až na pár jakžtakž povedených vtípků a výkony většiny herců bylo ubíjející sledovat to. Čarodějnice byly příšerné a jak už někdo podobně napsal, těžce nevtipně parodické. Tohle nechci. už nikdy vidět

plakát

Nejlepší přítel (2017) (TV film) 

Nečekal bych, že to o nějaké novodobé pohádce, a obzvlášť té, kterou točil Janák, napíšu, ale tahle se povedla. Dobrá zápletka, dobrá režie, dobří herci, stylové kostýmy, humor. Za mě kupodivu vážně top.

plakát

Svatba upírů (1993) 

Jeden z nejlepších porevolučních filmů. Naprosto vážně. Stylová kostýmní pseudohistorická upírská komedie s vtipným scénářem, tehdy ještě překrásnou Ivetou Bartošovou a plejádou českých herců, kteří si svoje role vyloženě užívali. Prakticky nemám, co bych vytknul.

plakát

Tři zlaté dukáty (2023) (TV film) 

Hezký pokus, ale na celovečerní film jaksi málo.Jedna jednoduchá zápletka to nevytrhne. Kdyby aspoň hlavní zlosyn ten dukát někam zašantročil a museli ho hledat, ale ne. Pěkné exteriéry, sympatičtí herci, jen ten scénář slabota.