Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Krimi
  • Rodinný

Biografie (39)

Jarmila Bechyňová (herečka)

25.03.2007

Vystudovala reálné gymnázium a Státní konzervatoř v Praze. V roce 1927 jí Karel Hugo Hilar nabídl hostování v Národním divadle v roli Genevievy v komedii Nezralé ovoce. Krátce pobyla u Vlasty Buriana a v sezóně 1927/28 hrála v Národním divale moravskoslezském v Ostravě. Od roku 1928 byla členkou činohry Národního divadla, kde… (více)

Bohumil Bezouška (herec)

25.03.2007

Po maturitě na Jiráskově gymnáziu v Praze (1939) započal studium na lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Vzápětí přešel na dramatické oddělení Státní konzervatoře, které absolvoval v roce 1944. Zpočátku prošel několik divadel - D 46 (1945 - 1946), Divadlo na Vinohradech (1947 - 1951) a divadlo ve Zvolenu (1951 - 1952), aby se… (více)

Jan Pivec (herec)

23.02.2007

„Když jsi přišel na svět, plakal jsi a všichni se radovali. Žij tak, aby všichni plakali a ty ses usmíval, až jej budeš opouštět!“Toto indické přísloví měl doma za sklem psacího stolu jeden z našich nejoblíbenějších herců, člověk, kterého si vážili, nejen jeho diváci, ale i většina jeho kolegů, Jan Pivec. A tímto příslovím se… (více)

Milka Balek-Brodská (herečka)

21.02.2007

Matylda Balek - Brodská (vlastním jménem) se narodila jako nejstarší potomek Ladislava Häusslera a jeho ženy filmové herečky Marie Anny Häusslerové roz. Kubíčkové. Její sourozenci byli do jednoho umělecky činní. Bratr Ladislav Häussler byl baletním sólistou v Národním divadle, bratr Jaroslav (Jaro) Häussler byl tanečník a… (více)

Eva Vrchlická st. (herečka)

21.02.2007

Dcera básníka Jaroslava Vrchlického a žena významného překladatele Ericha Adolfa Saudka, vlastním jménem Frídová, vystudovala krátce soukromě herectví u legendárního Eduarda Vojana, neméně významné Marie Hübnerové a Ludmily Danzerové. V roce 1908 byla angažována do divadla Uranie, odkud odešla v roce 1910 do Státního divadla v… (více)

Zvonimir Rogoz (herec)

15.01.2007

Výrazný divadelní a filmový herec Zvonimir Rogoz byl synem advokátního koncipienta. V devíti letech osiřel a kmotr, u kterého Rogoz vyrůstal, chtěl mít z něho obchodníka. Poslal ho na studium soukromé obchodní školy do Vídně, avšak mladý Zvonimir začal místo toho studovat herectví na dramatické škole V. E. Frühmanna. V roce… (více)

Ela Šárková (herečka)

05.10.2006

Eliška Lišková, jak se vlastním jménem jmenovala, byla od mládí velmi hudebně a pohybově nadaná. Pěstovala atletiku v žižkovském Sokole a studovala hru na klavír v hudební škole Haufové-Sedláčkové. Později se učila zpěvu u Nadi Kejřové, Žofie Napravilové a u italského pěvce Tino Pattiery. Později se provdala za houslistu a… (více)

Marie Vášová (herečka)

27.09.2006

Jako dívka statovala ve Vinohradském divadle, zatímco navštěvovala rodinnou školu a obchodní akademii. Herectví studovala pouze soukromě u Míly Pačové a Antonína Strnada. Krátký čas pracovala jako úřednice v nakladatelství Otakara Štorcha Aventinum a ve Škodovce. Divadlo začala hrát bez vědomí rodičů. První angažmá získala u… (více)

Míla Pačová (herečka)

27.09.2006

Její otec, zámožný architekt, podporoval svou mladičkou dceru, která se rozhodovala mezi malířstvím a herectvím. Nechal ji vystudovat malířství u Ferdinanda Engelmüllera a v Paříži. Přestože se Pačová po celý život věnovala malířství a byla uznávanou malířkou a vtipnou karikaturistkou, jako prvotní povolání si zvolila herectví.… (více)

Karel Černý (herec)

27.09.2006

Jméno tohoto zvláštního herce se často objevuje v různých podobách. Jmenoval se Karel Walter, jako spisovatel byl uváděn pod jménem Karel Valtr-Černý a jako herec Karel Černý. Původně se chtěl věnovat opernímu umění, ale nakonec začal studovat Pivodovu hereckou školu. Tu však nedokončil a odešel ke kočovné společnosti M.… (více)

Karel Dostal (herec / režisér)

26.08.2006

Syn herečky Národního divadla Marie Horské a bratr herečky Leopoldy Dostalové a režiséra a spisovatele Adolfa Dostala byl celý svůj život nesmírně umělecky činný. Tak jako byla jeho sestra Leopolda jedním z hlavních hereckých pilířů činohry Národního divadla, byl Dostal takovým pilířem na poli režisérském. Po absolvování České… (více)

Božena Šustrová (herečka)

03.08.2006

Již od svých čtyř let hrála v náchodském divadelním spolku, kde byla oblíbenou představitelkou dětských rolí. Po studiu na nižším gymnáziu prošla klášterní školou Uršulínek v Hostinném a anglickou kolejí Viktoria v Praze. Následovala studia na obchodní škole a státní zkouška z angličtiny. Přestože se toužila stát učitelkou,… (více)

Marie Nademlejnská (herečka)

03.08.2006

Její otec Josef Nademlejnský byl archivářem Vinohradského divadla a také členem jeho orchestru. Proto Marie již jako dítě vystupovala na scéně. Horlivě ochotničila a prošla spoustou malých pražských scén (Pištěkovo divadlo, Švandovo divadlo, Aréna, Intimní divadlo, Osvobozené divadlo). Hrála také v Pardubicích a za války byla… (více)

Karel Noll (herec)

07.05.2006

Už jako dítě toužil po divadle. Začalo to tím, že ve škole propadl a utekl proti vůli rodičů ke Košnerově kočovné divadelní společnosti, která tehdy dlela v Ústí nad Orlicí. Později hrál v kamenných divadlech v Plzni, Brně a hostoval ve Vídni. Následovala Praha, kterou prošel doslova celou (Rokoko, Apollo, Revoluční scéna,… (více)

Marie Glázrová (herečka)

13.04.2006

Dcera venkovského lékaře a nadšeného ochotníka vystudovala herectví nejdříve soukromě u herečky Izy Grégrové, následně pak na dramatickém oddělení konzervatoře Praha. Po absolutoriu v roce 1931 a po nepřijetí v Divadle Vlasty Buriana získala angažmá v Plzni a v letech 1932 - 1937 hrála v Divadle na Vinohradech. Od roku 1939… (více)

Otylie Beníšková (herečka)

06.04.2006

Pocházela z divadelnické rodiny. Otec Vilém Karel Jelínek byl ředitelem kočovné divadelní společnosti, matka Hana Jelínková byla herečkou. Sestry byly také herečkami - Hana Vojtová (matka Jaroslava Vojty a Hermíny Vojtové), Marie Spurná a snad nejslavnější ze sester Terezie Brzková. Mladá Otýlie pochopitelně nastoupila… (více)

Lola Skrbková (herečka)

06.04.2006

Pražskou konzervatoř vystudovala u profesorů Suchánkové, Laudové-Hořicové, Hurta a Svobody. Absolvovala jí v roce 1924. První fáze její tvorby je spjata s divadelní avantgardou. Nejdříve byla členkou Frejkova Osvobozeného divadla, odkud odešla s E. F. Burianem do divadélka Dada a v roce 1926 s ním přešla do Moderního studia.… (více)

Marie Blažková (herečka)

06.04.2006

Divadelní dráhu nastoupila v roce 1901, a to hned v Národním divadle. Stala se členkou jeho operního souboru. V letech 1905 - 1908 byla členkou činohry Národního divadla v Brně. Až do roku 1921 hrála u Divadelní společnosti ředitele J. Blažka, za kterého se provdala (za svododna se jmenovala Štursová). Po roce 1921 vystřídala… (více)

Anna Steimarová (herečka)

03.04.2006

Byla dcerou slavné legendy českého divadla, plzeňského divadelního ředitele a herce Vendelína Budila. Již jako školačka sklízela mimořádné úspěchy na divadelních prknech v titulní úloze Malého lorda. Později se věnovala studiu řeči a zpěvu. V osmnácti letech zpívala např. Olympii v Hoffmannových povídkách. Jako činoherní a… (více)

Miloš Nedbal (herec / skladatel)

20.11.2005

"Způsob, jakým dovedl dát utrpení podobu, jakým rozehrál téměř štítivou nerudnost na povrchu postavy a jakým postupně, dávkovaně dával nahlédnout k jejímu srdci a cestám krve v těle a myšlenek v mozku, patří rozhodně k vrcholům našeho současného herectví." Tak takhle charakterizoval kritik Jiří Tvrzník na počátku osmdesátých… (více)

Reklama

Ovládací panel
81. nej uživatel Česko
301 bodů