Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Na samotě u lesa

Na samotě u lesa (1976)

Snad ničeho si ve filmové tvorbě nevážím víc než malebnosti zachycené bez patosu, humoru bez křeče, navíc s přesahem. Korunováno herectvím pánů Kemra a Svěráka, kdy kromě známých hlášek a scén ráda objevuju i nový, mnou dříve neviděný, detaily. Krásnej, moudrej film.

Pelíšky

Pelíšky (1999)

"Proletáři všech zemí světa... Vyližte si prrrdel...!" je krásná hláška. Člověk se jednoduše musí nahlas řehtat, ale představa, že podobná upřímnost bývala trestná, už tolik veselá není. Film natočenej s velkým nadhledem, veselej a smutnej zároveň.

Jako v zrcadle

Jako v zrcadle (1961)

Vím, že vypadá divně, když napíšu, že film považuju za "krásnej" a přitom mi bylo po jeho skončení vyloženě blbě, ale je to tak. Bergmanovi fanoušci pochopí.

Mimo zákon

Mimo zákon (1986)

Učebnicovej příklad Jarmuschova rukopisu - filmu postavenýho prakticky výhradně na úžasných hereckých výkonech. Moc fajn pocit, sledovat něco pohodovýho a přitom nikoliv banálního :-)

Špatná výchova

Špatná výchova (2004)

Almodóvar mě v případě tohoto filmu "přinutil" vžít se na chvíli do pocitů neheterosexuální menšiny hodně intenzivně, děj, jak je jeho dobrým zvykem, zamotanej, i vizuálně "to má koule" :-) - překrásný barvičky, chci tak krásně strakatej byt!

Léto s Monikou

Léto s Monikou (1953)

Čím malebnější pro oko, tím mrazivější děj... Bergmanův osvědčenej trik tady na mě zafungoval velmi dobře.

Mary a Max

Mary a Max (2009)

Těžko hledám slova. Zážitek, kterej ze mě jen tak nevyprchá. Páni...

Můj strýček

Můj strýček (1958)

Vážně úžasnej film! Rozkošně "otlučená", živá barevná stará obytná čtvrt' (moc jsem si užívala příchod pana Hulota do bytu - po schodišti zvláštního pitoreksního domu :-)) v kontrastu s chladnou moderní čtvrtí, která je tak moc chladná a moderní, až je vlastně ujetá a srandovní. Na děj se*e pes, je jenom pojítkem obrovské spousty vizuálních detailů vzájemně navazujících na sebe. Natočeno opravdu geniálním okem, mám pocit, že bych se výborně bavila, i kdyby film trval čtyři hodiny. Nutno vidět aspoň jednou a milo vidět víckrát :-).

Playtime

Playtime (1967)

Černobílej (resp. šedivej) film natočenej na barevnej materiál. Pana Hulota mi bylo líto, jak chudák klopýtá moderním odosobněným světem v těch svých strakatých ponožkách, situace leckdy varovný "až sem by vynalézání mohlo dojít" (což je ostatně asi posláním filmu), jedna komicky absurdní scéna za druhou a čas plyne, aniž by se bůhvíco převratnýho dělo, najednou je konec a člověka to mrzí :-).

Kabinet doktora Caligariho

Kabinet doktora Caligariho (1920)

Expresionistická lahůdka, do které jsem se pouštěla s jistýma rozpakama a když jsem viděla první záběry se silně "divadelně" nalíčenýma hercema, trochu mi cukaly koutky. Jenomže ono se to rozjelo a z dílka se vyloupl výbornej počin. Dějovej zvrat na konci mě potěšil ("ono to není úplně blbý ani obsahově!"), vizuální stránka skutečně nadchla. Kdo rád filmy "pro oko", bude spokojen.

Ovládací panel
6 bodů