Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Vetřelci

Vetřelci (1986)

Vasquezová už si tě někdy spletli s chlapem? Ne. A tebe? // Jestli Cameron něco umí, tak točit adrenalinové jízdy (a možná i točit pokračování, které překonává originál viz. Terminátor 2). Je ale nutné říci, že Vetřelec byl prostě trochu jiný film. Zatímco jedničku vidím jako sci-fi ze kterého lehce běhá mráz po zádech, tak dvojka je akční sci-fi řežba ve které se olovem nešetří a krev (kyselina) teče proudem. Vynikající Sigourney Weaver (které Ripley zůstane přišitá už nadosmrti ;)) a z počátku silně nesympatické postavy mariňáků vytváří dohromady nesourodý mix. Když do toho přihodíte bezcitného, ziskuchtivého představitele společnosti, natvrdlého velitele a spoustu vetřelců, tak vám vznikne explozivní nářez, který vás zarazí do křesla a nepustí až do závěrečných titulků. Obzvláště doporučuji shlédnout prodlouženou verzi, kde je spousta vynechaných scén (a přitom vynikajících!). P.S. Všimli jste si, že v českém dabingu hlas Vasquezové a hlas počítače hlásící výbuch stanice je totožný? Nebo se mi to jenom zdá?

Warrior

Warrior (2011)

Nevím, jak se to režisérovi podařilo, ale tímhle filmem se mi dokonale zavrtal pod kůži a emoce při závěrečném zápase by se daly ze mne ždímat. Je pravdou, že u sportovních filmů se nedá vyhnout zažitým klišé a a vedlejších dějových linií, ale tady se to podařilo udržet v mezích normy a naopak pomáhají velmi dobře dokreslovat jednotlivé postavy a hlavně neodvádí zbytečně pozornost od toho nejdůležitějšího a tím jsou zápasy. Asi nemá cenu spekulovat nad tím, že skutečný zápasníci by z protagonistů filmu vymlátili ve skutečném MMA turnaji duši po pár sekundách v ringu, ale tohle je film a v rámci možností je to vynikající podíváná, která nabízí všechno: Emoce, kvalitní herce, vynikající akci a nijak extra přeslazený konec.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Málokteré pokračování dokáže překročit stín prvního dílu. U Terminátora 2 se to ovšem podařilo. Nejsem si jistý, jestli je to nejlepší akční sci-fi film, který byl zatím natočen, ale pokud ne, tak mu k tomu chybí opravdu ten pověstný krůček. Arnold ve své vrcholné formě (byť za celý film pronese těch slov opravdu pomálu) a triky, které ve své době (1991 !!!) byly opravdu přelomové a ani dnes nepůsobí nějak extrémně nepřirozeně. Vynikající atmosféra filmu vás kousne jako vzteklý pes a až do samotného závěru nepustí. Nevím, který jiný film by si zasloužil pět hvězdiček, když by je nedostal Terminátor 2.

Černý jestřáb sestřelen

Černý jestřáb sestřelen (2001)

Nebojím se použít sousloví: Nejlepší válečný film z prostředí malých jednotek. Filmu sice chybí pompéznost velkých válečných scén (jako např. vylodění v Normandii u Vojína Ryana), ale o to vše působí reálněji. Nemluvě o tom, že příběh je v podstatě filmovou rekonstrukcí skutečných událostí a někdejší aktéři působili při natáčení filmu jako poradci, což se pozitivně taktéž odráží na jeho kvalitě. Kromě režie bych u filmu ještě určitě vyzdvihl hudbu (a celý soundtrack) od Hanse Zimmera, který je prostě skvělý.

Uvnitř tančím

Uvnitř tančím (2004)

Bytostně nesouhlasím s tvrzením, že se jedná o prvoplánový kýč. Film má hloubku a je natočen tak, že jsem hercům uvěřil naprosto všechno. Jejich civilní hraní mne úplně nadchlo a závěrečná scéna (Michael před komisí) už patří k té pověstné třešničce na dortu. I někdy zdánlivě necitlivý humor patří k atmosféře filmu a dohromady s herci, hudbou a prostředím tvoří neodolatelný mix. Nebudu v komentáři rozepisovat děj, ale pouze říkám: Stojí to za to!

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Lepší než předchozí Batman Begins, Nolan roste. Líbí se mi také, že se vše úplně netočí jenom kolem Batmana i když je stále ústřední postavou. Záporné postavy jsou vykresleny úžasně a i když vidíme "staré známé" jako je Joker čí Two-faces, tak to není návrat do stejné řeky. Naopak, film je hodně dechberoucí, který na začátku chytne a na konci vás vykopne úplně nadšeného z tohoto akčního kousku.

Kurz negativního myšlení

Kurz negativního myšlení (2006)

Pokud hledáte ukázku nějakého černočerného humoru, pak jeden z adeptů bude určitě také tento norský film. Poměrně nenápadný začátek filmu o partě postižených lidí pod vedení nadšené a pozitivně naladěné psychoterapeutky brzy začne nabírat obrátky a pracně udržovaná soudržnost celé skupiny se začne hroutit jako domeček z karet. Film celou dobu balancuje na hranicí mezi humorem a splínem, ale pokud jste fanoušci severského humoru a formy, pak vás to nepřekvapí. Na celém filmu mi nesedí trochu násilný happy end, ale divák by asi neunesl ještě temnější (byť pravděpodobnější) závěr. Film si rozhodně zaslouží shlédnutí …

Život Briana

Život Briana (1979)

Někdo je miluje a někdo je naprosto nepochopí. Zatímco Svatý grál se mi zdál poněkud nedotažený, tak na Brianovi bych nezměnil ani milimetr filmového pásu. Geniální sonda do prostředí blízkovýchodního prostoru. Jedna geniální scéna střídá druhou (k nejzdařilejším řadím noční scénu s opravou gramatiky hanlivého protiřímského nápisu). Film, který mohu vidět znovu a znovu a pokaždé se u něj královsky pobavím.

Dokonalý trik

Dokonalý trik (2006)

Jenom málo chybí k tomu abych tento film nezařadil na úplný vrchol své TOP 10. Vidět a zemřít :) Neuvěřitelně skvěle vykonstruovaný příběh, který není jenom o poutavém světě magických triků, ale hlavně o soupeření dvou kouzelníků a stále rostoucím napětí mezi nimi, aby nakonec všechno co jste si mysleli Nolan popadl a zahodil jako papírovou kuličku. Nemůžu uvěřit tomu, že tenhle film získal jenom dvě nominace (kamera, výprava) a úplně byli pominuti ať už Hugh Jackman nebo Christian Bale, ale hlavně Michael Caine - jemu speciálně věřím úplně všechno co dělá a proplouvá celým příběhem s typicky britskou elegancí. Nemělo by se zapomenout ani na vynikající hudbu a i již vzpomínanou kameru. Tenhle film má prostě vše, co by správný film měl mít. Bravo Nolan!

Kdo je tady ředitel?

Kdo je tady ředitel? (2006)

V obsahu filmu uvedeno „bláznivá komedie“. Komedie to je, ale bláznivá určitě ne. Von Trier natočil snímek, který stojí tak trochu mimo jeho dosavadní tvorbu, ale přestože Trier v komediálním stylu nevyniká (velmi decentně řečeno ;)) tak do tohoto snímku naložil severského humoru vrchovatě. Už samotná ústřední zápletka, kdy si majitel malé IT firmy vymyslí virtuálního šéfa, kdesi daleko v Americe, a sám pouze „předává“ jeho příkazy a manipuluje se svými spolupracovníky je velmi originální. Ovšem, když dorazí investor z Islandu a je nutné rychle najmout herce oblastního formátu na roli šéfa, tak se celý propletenec informací a dezinformací, které o šéfovi kolují ve firmě objeví v celé své nahotě a o vtipné, někdy až bizarní situace, není nouze. To celé prošpikováno humorem, který je tak typický pro tvorbu na severu Evropy a který stojí mimo mainstreamovou zábavu. Film není pro každého, ale za sebe ho mohu jenom doporučit, proto také 4*

Ovládací panel
10 bodů