Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (360)

plakát

Harakiri (1962) 

Smysl hodnot poznáme až v krajní situaci. Hrdina může „prohrát“ svůj život, ale jeho důstojnost mu zůstane. Cynismus vítězů jen dokresluje jejich smysl pro „čest“, mrtví členové klanu přece zemřeli na nemoc a ne v boji, kdo film viděl pochopí. Mohu jen doporučit. .

plakát

The Quiet Earth (1985) 

Zajímavě pojaté sci-fi, tak trochu o konci civilizace. Dlouho jsem se na něj těšil, ale nakonec jsem spíše zklamaný. První polovina slibovala zajímavý rozjezd. Osamělý člověk prochází různými psychickým stavy od bezradnosti, přes euforii ke skepsi a beznaději. Hlavně návštěva kostela s brokovnicí měla něco do sebe. Postupem času jsem se ovšem začal jaksi nudit, a nudil se až do konce, který mě ale překvapil, nový svět čekající na člověka.

plakát

The Blob (1958) 

Je to poměrně vtipný mix sci-fi, hororu a komedie, ve které pro mě jako diváka vítězí nadsázka. Zodpovědní teenageři hledají monstrum ze slizu, nedůvěřivá policie a jeden malý klučina s atrapou pistole ho chtějí následně zlikvidovat. Film skvěle zapadá do své doby.

plakát

Den, kdy se zastavila Země (2008) 

Film v mých očích nedosahuje kvalit originálu, ale svým základním poselstvím se mu vyrovnává. Poselství není originální, přesto donutí k zamyšlení, tím byl u mě splněn hlavní záměr, proč jsem ho chtěl vidět.

plakát

Quatermass 2 (1957) 

Skvělé sci-fi, které si diváka získá svoji atmosférou. Místy to má opravu velmi dobrý spád, hlavně útok nespokojených obyvatel vesnice na základnu mě dost mile překvapil. K dokonalosti filmu v mých očích chybí lepší scénář a méně naivity u některých scén.

plakát

Útočníci z Marsu (1953) 

Jedno z nejlepších sci-fi 50. let, co jsem měl možnost vidět. Zajímavý příběh o mimozemské invazi na naši planetu. Mimozemšťané začnou díky implantátům ovládat obyvatele nedalekého města Vše je od počátku viděno z pohledu malého chlapce a to dodává filmu na obrátkách, milující otec se mění v bezcitného vykonavatele vůle mimozemšťanu stejně jako jeho matka. Velmi dobrá je scéna na policejní stanici. Bohužel zřejmě nebylo dost peněz a to je v druhé části filmu citelně znát.

plakát

Selhání vyloučeno (1964) 

Hrozivá vize reality, která naštěstí nikdy nenastala a snad ani nikdy nenastane. Velmi obdivuji tvůrce za odvahu vytvořit ve svojí době tak provokativní film. Jaké rozhodnutí je správné a jaké špatné, kdo zaplatí za chybu, kterou způsobil zabezpečovací systém, kdo unese tu vinu, kdo za to selhání může, kdo … Dá se na tyto otázky odpovědět? Jednoduchý výměnný obchod rozhodne o osudu světa, ale miliony lidí "zmizí", ještě že je selhání vyloučeno…

plakát

Den, kdy Země vzplanula (1961) 

Konec světa způsobený jadernými zkouškami je blízko, klimatické změny přivádějí lidstvo na pokraj existenční propasti. Není se čemu divit planeta, je vychýlená ze své zemské osy. Pomalu se rozvíjející příběh dostává ke konci opravdu solidní grády, závěrečná scéna s odpočítáváním, křížem a dvěma výtisky novin, je velmi explicitně řečeným apelem a mementem, které překračuje propast času i do dnešní doby a nutí diváka k zamyšlení. Velmi jsem na filmu ocenil i vedlejší dějovou linii milostného vztahu, která nepostrádala dost humorných momentů. Díky ní se také podařilo ústřední příběh tak trochu odlehčit, pokud ovšem jako diváci hledáte pořádnou depresivní apokalyptickou podívanou, tak vám doporučuji, Fail-Safe 1964, remake z roku 2000, je také velmi dobrý. Dále pak pro silné nátury britský Threads z roku 1984 a nebo ještě z americké produkce Day After, The z roku 1983.

plakát

Kronos (1957) 

Námět tohoto sci-fi není vůbec špatný. Souhlasím s tím, že je trochu více konverzační, ale to podle mě není vůbec na škodu. Navíc do filmu pronikají i humorné prvky, které jsou pro mě příjemným překvapením, a připadnou „sterilitu“ a nudnost filmu nabourávají, viz. scéna s jídlem v mexické chatrči. Dále mi pořád vrtalo hlavou, jaká že to mimozemská entita ovládá jednoho z vědců, pochopíte při sledování filmu. Připadalo mi to jako velmi dobrý nápad.

plakát

When Worlds Collide (1951) 

Film o konci světa a nové etapě existence lidstva. Nezní to trochu divně nebo fádně, možná ano, ale jde jen o to, do jakého obalu tuto tématiku zabalíme. V tomto případě se autoři inspirovali dost biblickým odkazem, neříkám, že je to špatně nebo dobře. Vzhledem k době vzniku filmu a dle mého i originálnosti tématu, kterým se zabývá, museli řece jenom někde čerpat inspiraci. Vůbec bych proto neodsuzoval prokazatelnou naivitu některých scén, chybějící „syrovost“ přicházejícího konce světa nebo snad míchání milostných záležitostí mezi členy záchranného týmu do děje. Film byl zřejmě do jisté míry prvním svého druhu, pokud ne opravte mě prosím, a proto před sebou měli tvůrci zelenou louku, na které mohli stavět, co uznali za vhodné. Snažil jsem se respektovat dobu vzniku filmu a nebýt příliš anachronický, jistě propadám tak hodně subjektivismu, ale to mi je celkem jedno. Triky jistě nejsou v některých okamžicích příliš přesvědčivé, ale pro mě nejsou tím prioritním prvkem. Samotný film považuji za zajímavé dobrodružství skvěle zapadající do produkce 50. let 20. století.