Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Pohádka

Oblíbené filmy (10)

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Můj snad nejoblíbenější film. Hodně mě donutil přemýšlet a zajímat se. Neuvěřitelně silný příběh, který nemůže snad nikoho nechat chladným, k tomu co se dělo. A ukáže nám, že i hodně povrchní a sobecký člověk, nakonec může mít dobrou duši a svým prvním a asi i posledním nesobeckým skutkem zachránit mnoho lidských životů. Úchvatné herecké výkony tria Leeson, Fiennes, Kingsley. Úžasná hudba, která mi zněla v uších ještě týdny poté... Od té doby se opravdu zajímám o téma holocaustu a lidé by už nikdy, něco takového, neměli dopustit.

Kill Bill

Kill Bill (2003)

Tento film (platí i pro 2) můžu sledovat pořád a pořád. Geniální! Cesta za pomstou provázená potoky krve. Životní role Umy Thurman. Film zaume už svým zpracováním. Střídání animace s hraným filmem, barevných a černobílých sekvencí. Úžasná choreografie bojových scén. Výtvarné zpracování - například zasněžená zahrada - jak poetické místo na souboj. A to vše se skvělým hudebním doprovodem.

Ztraceno v překladu

Ztraceno v překladu (2003)

Úžasný film, na který se můžu koukat znova a znova. Skvělé herecké výkony obou hlavních představitelů.

Šedá zóna

Šedá zóna (2001)

Hodně silné téma. Ocitáme se na tom nejhrozivějším místě 2. světové války, v Osvětimi, a to zcela na tom nejposlednějším místě pro mnoho nevinných lidí, kteří přišli nevhodní tehdejšímu režimu, v popředí s lidskou zrůdou, a to pouze svým původem nebo přesvědčením. Ocitáme se mezi lidmi, kteří dělali tu hrůznou práci, že házeli do pecí a spalovali své přátele, sousedy, příbuzné. A ačkoli plánují něco udělat, opravdu je k tomu vyburcuje až dívka, přeživší plynovou komoru, kterou ukryjí a ochraňují. Teprve nyní neváhají obětovat své životy, aby uhasili oheň v pecích, aspoň na chvíli zastavili kouř valící se z komínů. Hodně, hodně depresivní film. Těšila jsem se na Steva Buscemiho, ale velice mne překvapil výkon Davida Arquettea, kterého jinak nemusím. A když slyšíte hlas holčičky, která popisuje, jak její tělíčko začíná hořet a její popel se vznáší místností, mrazí vám v zádech. Škoda jen malé/žádné propagace tohoto filmu, skoro nikdo o něm neví.

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Režijně i herecky skvěle zvládnutá záležitost. Maniakální buřič Nicholson a despotická svině Fletcher, rozehrávají koncert, ke kterému se pomalu přidávají i ostatní chovanci/zaměstnanci ústavu. Touha jednoho člověka vydobít, a to nejen pro sebe, aspoň trochu svobody, na místě, kde vládně totalitním režimem jedna vrchní sestra, je krutě potlačena. Nakonec však vyburcuje k činu ostatní... Dosud nepřekonané dílko svého druhu, při kterém mrazí v zádech.

Před úsvitem

Před úsvitem (1995)

Náhodné setkání dvou lidí. Vzájemná přitažlivost, která je patrná od první chvíle. Jeden dlouhý nekončící dialog, kdy slova plynou jakoby sama od sebe a vy si spolu s oběma hlavními hrdiny vychutnáváte ten krásný pocit nenadálého štěstí, radosti, zamilovanosti a zvláštního souznění. A i když oba ví, že to brzy skončí, že mají jen těch pár hodin, užívají si to, protože to jsou chvíle na, které nikdy nezapomenou. Na které ani divák nikdy nezapomene, a jen si přeje, aby něco podobného mohl zažít také.

Dogville

Dogville (2003)

Jak mi mohl tenhle skvost tak dlouho unikat? Dostalo mě hned na začátku městečko namalované na podlaze obrovské haly. Nevěřila jsem, že s tak malým prostorem, lze vystačit na skoro 3 hodiny příběhu (viděla jsem tu delší verzi). Nejen, že to šlo, ono to i zanechalo (aspoň ve mně nesmazatelný dojem). Tolik hnusu, lidské malosti, manipulace a neskrývaného vyděračství, se sešlo, v této malé komunitě, že její závěrečné vyhlazení mi přišlo jako humanitární čin. Nicole byla skvělá!

Vesničko má středisková

Vesničko má středisková (1985)

Úžasná kombinace režisér, scénárista, plus výborné herecké obsazení, dělají z tohoto filmu nesmrtelnou záležitost.

Ovládací panel
1 bod