Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Krimi
  • Thriller

Oblíbené filmy (10)

Ben Hur

Ben Hur (1959)

Tento film si pouštím vždy, když mám pocit, že už nic nemá cenu, nic se mi nedaří a všichni mě odmítají. Když se cítím jako ti malomocní ve filmu. Jenže potom uvidím ten zázrak, kdy trpící a umírající Ježíš prosí Otce, aby odpustil jeho vrahům a temnota ze mě padá stejně jako rány a jizvy Ben Hurovy sestry a matky. A stejně jako kámen z jeho srdce.

Kladivo na čarodějnice

Kladivo na čarodějnice (1969)

Nejlepší český film všech dob podle mého názoru. Příležitost, kdy se zlo dostane k moci, může být zpočátku docela nevinná. A většinou nakonec zůstane nepotrestané jako jediné.

Doktor Živago

Doktor Živago (1965)

Životní cesta ruského doktora a básníka od kolébky přes první světovou válku, povstání bolševiků až po Stalinovu éru. Věrohodný obraz země, ve které "z hladu jedli vlastní děti". Výpověď muže, který svou vlast tak miloval, že by ji nikdy neopustil, ačkoli odešli všichni jeho blízcí, někteří se ztratili neznámo kam a některé nikdy nepotkal. Plný poezie a lásky k rodné zemi i k ženě. Miluji tenhle film.

Člověk do každého počasí

Člověk do každého počasí (1966)

Další zajímavý film o anglickém králi Jindřichu VIII., který mapuje stejné období jako nedávno vysílaných Tisíc dnů s Annou (režie Ch. Jarrott, 1969). Řeší se stejný spor - první rozvod Jindřicha, protože mu jeho žena Kateřina neporodila syna. Katolická církev s rozvodem nesouhlasí, proto král rozhodne o jejím oddělení od Vatikánu. Hlavou nové (anglikánské) církve se stane on sám. Sir Thomas More, právník a vědec, kterému je tento film věnován, si svou (katolickou) tvář zachoval. Vzdal se všech funkcí, stáhl do ústraní, odmlčel. To vše proto, aby zachoval život sobě a své rodině. Jenže králi a jeho rádcům (hlavně intrikánu Cromwellovi) vadil mlčící ještě víc. Film o nesmírně silné a moudré osobnosti, která odmítla jít s davem a zaplatila za to životem. Silná a obdivuhodná byla i jeho rodina, ač se to zpočátku nezdálo. Poselství aktuální v každé době i situaci. Proto si tento film velmi cením.

Vdova

Vdova (1971)

Koncert Alaina Delona a Simone Signoret, jaký se hned tak nevidí. Příběh dvou "vyvrhelů", kteří se potkali náhodou, o to víc ale spolu vadili konzervativní vesnické společnosti. Neskrývám dojetí a nadšení. Zatím nejlepší film s A. Delonem, který jsem kdy viděla.

Babettina hostina

Babettina hostina (1987)

Příběh z druhé poloviny 19. století o životě lidí na vzdáleném dánském ostrově. O jejich hluboké (ale nenásilné, pokojné) víře v Boha a o tom, jak tato víra ovlivnila jiné. Dvě sestry, dcery místního zemřelého pastora, se ujaly uprchlice z francouzské občanské války. Zasvěcovaly ji do místních zvyků a Babette byla učenlivá žačka. Ve vsi si získala úctu a respekt. Když přišel po letech čas rozloučení, čekalo vesničany překvapení, na které nezapomněli do konce svého života. Ani já nezapomenu na tento nádherný film, který byl pohlazením po duši. Mimochodem, strašně moc jsem všem tu hostinu přála a tekly mi slzy jako hrachy.

Kukačka

Kukačka (2002)

Jeden s alpským kvítkem na rameni, druhý s rudou hvězdou. Laponská chovatelka sobů, co neměla muže už 4 roky. Teď děkuje bohům, že jí poslali dva najednou. Všichni v jedné chatrči v liduprázdné pustině. Co na tom, že si nerozumějí ani slovo, že pro jednoho bitva skončila, druhý chce zabíjet dál. Vždyť válka je pro velké děti, dospělí dělají úplně jiné věci :-). Krásný a moudrý film.

Adamova jablka

Adamova jablka (2005)

Obdivuji severské tvůrce, s jakou lehkostí a šarmem dokáží ve filmech řešit zásadní otázky života. Při sledování Adamových jablek jsem několikrát chtěla film vypnout, jak se mi zdál krutý. Stále jsem si říkala Proč proboha? Naštěstí jsem vydržela a dostalo se mi krásného pocitu, že tohle všechno mělo smysl. Jinak by se nám nedostalo odpovědi na otázku nejzásadnější - zda existuje boží láska. Všichni herci jsou úžasní.

Vzpoura v Kautokeinu

Vzpoura v Kautokeinu (2007)

Nádherný příběh z dalekého Severu. Příběh o zkázách, které způsobuje alkohol i náboženský fanatismus. Nátlak a vydírání ve jménu Božím aneb církev ve službách moci, vlivu, majetku. Církev, likvidující ovečky s vlastními názory, poslušné držící ve spárech mocenských zájmů. "Pane, odpověz mi, proč se nemohu kát." Plný počet.

Vrtěti psem

Vrtěti psem (1997)

Skvělá komedie o tom, jak se dělá vysoká politika a kdo hýbe krkem dnešní demokracie. Tenhle film mi zkrátka vždycky zvedne náladu, neboť jasně ukazuje, že to, co si myslíme o politicích a médiích není ve skutečnosti tak zlé. Je to naopak ještě mnohem horší :-)