Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Horor

Poslední recenze (170)

plakát

Sicario: Nájemný vrah (2015) 

Zmizení se mi od Denise Villeneuvea líbilo velmi, neboť všechno do sebe zapadalo a vznikl tím jeden kompaktní celek. Zdá se, že jsem k tomuto filmu začal velmi negativně, ale opak je pravdou. Villeneuvea práce s atmosférou je brilantní a potvrzuje už jen to, že to je jedna z nejsilnějších zbraní, kterou disponuje. Ve Zmizení nám byl nabídnut sychravý svět, ve kterém si jedna stará kráva léčila svůj komplex tím, že unášela malé děti a prostřednictvím všeljakých chemikálií oblbovala jejich zdravý rozum. To vše bylo podtržené skvěle napsaným charakterem (detektivem), pro kterého ctění právních předpisů bylo klíčovým základem jeho pracovní existence. Naopak naprostým opakem byl otec jedné z unesených dcer, který se pro návrat své milované holčičky rozhodne vzdát veškerých morálních zásad. Nutno podotknout, že jeho motivy pramenící z naprostého zoufalství k takovým činům nejsou sice odpustitelné, ale pochopitelné ano. Proto bylo zajímavé sledovat střet mezi zákonem na jedné straně, a otcovskou láskou a dychtivostí dostat dceru zpět za každou cenu na straně druhé. Sicario je filmem naprosto odlišným. Jeho temná stránka vychází z reálného a nelidského světa v příhraniční oblasti mezi USA a Mexikem, ve kterém neplatí žádné zákony a ve kterém jsou nemilosrdné vraždy na denním pořádku. Bohužel nejen tato příhraniční oblast, ale většina Latinské Ameriky je pro své drogové kartely neproslule známá. Proto je to silné téma. Všechno se to doopravdy děje. A to je navíc jen zlomek toho, jak skutečně odporný život, jenž je spojen s drogami, vypadá. Kromě samotného námětu je silnou součástí atmosféry hudba. Musím říct, že jestli se někde hodí adjektivum pekelný, pak právě tady. Jen tiše sedíte, unášíte se na vlnách tohoto pekelného soundtracku a jediné, co v daný okamžik slyšíte, je bušení vašeho srdce. Ústřední trojici (Blunt, Del Toro a Brolin) také nemám, co vytknout. Brolin klasik, Emily Blunt mám film od filmu stále více rád, avšak nejpozitivnějším způsobem překvapil Del Toro, který ukázal, že umí hrát. Jeho výkony jsou jinak mnohdy kolísavé, ale dejme tomu, že ne každý režisér s ním umí pracovat. Přesto nemůžu film ohodnotit plným počtem hvězdiček, na rozdíl od Zmizení. Film šlape, nenudí, režisérova práce s atmosférou je výborná, hudba neskutečná, herecké výkony bez problémů. Ovšem dějové zvraty jsou většinou předvídatelné a film mě žádným momentem tak silně nevzal a neohromil, jak při plném hodnocení požaduji. Hlavně v závěru šla scénáristická kvalita a kreativita dolů. Čekal bych víc, než společné vyvrcholení u večeře, ve kterém navíc nefunguje ani ta emocionální složka. Přitom potenciál byl v rámci životního příběhu postavy Del Tora velký. Ale kdo ví, třeba tyto nedostatky napraví další projekce.

plakát

Interstellar (2014) 

Po včerejší návštěvě kina nejsem v tuhle chvíli schopen plnohodnotného hodnocení. Ten film ve mně vyvolal tak silné a těžko popsatelné emoce, že to prozatím nedokážu. Jedno ale vím jistě. S největší pravděpodobností se jedná se o film roku, ať si každý říká, co chce, ale já to tak cítím. Bezchybná vizuální stránka, geniální herecký koncert Matthewa McConaugheyho (spolu s Temným případem a Klubem poslední naděje vrchol jeho kariéry) a snad z celé Nolan - Zimmer spolupráce nejpůsobivější hudba, která dokonale vyjadřuje pocity zoufalství, smutku, zákeřnosti, ale i lásky, štěstí a naděje. Dlouho jsem nezažil tak mrazivý pocit s neustálým doprovázením husí kůže. Tohle a další silné stránky dělají z emocionálního Interstellaru opravdu výjimečný film. Věřím, že s další projekcí bude zážitek ještě mnohonásobnější , a já budu poté konečně schopen vyjádřit veškeré své myšlenky a pocity.

plakát

Drive (2011) 

Drive není všedním filmem vyprávějícím o autech a kriminalitě. Je to film, který přes veškerou svou drsnost a brutalitu dokáže v člověku vzbudit i ty nejneočekávanější emoce. Goslingova charismatická postava se schopností vzbuzovat respekt, a to pouze prostřednictvím kamenné tvářě a neverbálního projevu, je vykreslena víc než působivě. Závěr v doprovodu něžné hudební melodie, u kterého člověk neví, zda se má smát či brečet, podtrhuje už jen celkově zvládnutou filmařinu. Vynikající film.

Poslední hodnocení (760)

Stranger Things (2016) (seriál)

25.10.2016

Jason Bourne (2016)

25.10.2016

Westworld (2016) (seriál)

25.10.2016

X-Men: Apokalypsa (2016)

29.05.2016

Narcos (2015) (seriál)

18.05.2016

Avengers: Age of Ultron (2015)

18.05.2016

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (2016)

18.05.2016

Deadpool (2016)

18.05.2016

Marťan (2015)

09.02.2016

Reklama