Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi

Poslední recenze (68)

plakát

Darling in the Franxx (2018) (seriál) 

Tak jsem se zase podíval na nějakou tu "topovku" z minulých sezón. A začátek byl takový jako "ehmmm?". Co mi to jen připomíná... už vím, Evangelion. Mecha - máme, děti, které ho řídí - máme, post-apo svět - máme. Já moc mecha anime nemusím, ale plot byl od začátku Franxxu zajímavý, tak jsem svoje výhrady posunul stranou. A opravdu, první polovina anime nebyla o ničem jiném, než o tom, jak se všichni Franxxové "zdokonalují" ve vraždění nevinných modrých monster (o kterých se do půlky anime nedozvíte vůbec nic, kdo jsou, proč je vraždí, atd.). A tak jsem s chutí sledoval, jak se hlavní protagonista Hiro dává dohromady s Zero Two, aby mohli spolu pilotovat Franxx Zero Two. A tak nějak v půlce jsem si začal říkat "no jo, a kam to teď půjde dál". Vztahy už byly víceméně rozebrané (občas nějaká míchačka, což mě vcelku překvapilo) a monster už taky umřelo pár desítek.  Ruku na srdce, od půlky série si začínáte říkat, co je to vlastně za utopický svět, ve kterém ty děcka žijou. A v ten moment to do vás příběh vyloženě napálí! Začnete se s každým dílem hlouběji nořit do těch "sraček", které v jejich světě existují. S každým dalším dílem se dozvíte nějakou novou informaci, která vysvětluje co a jak a hlavně proč se to tak děje. A ke konci, wooow, ke konci je to vážně lepší a lepší. Celé to graduje do posledního dílu a v momentě, kdy to celé skončilo, jsem jen bezduše seděl před telkou a čuměl do prázdna. Už dlouho mě nějaký příběh tak nevzal, jako byl tento. Ano, z části za to může právě ten konec a teď, když se na to podívám zpětně, tak vlastně ta první půlka oproti té druhé je nezajímavá. Nicméně i přes to všechno, vykouklo tam na mě spousty překvapení a spousta krutostí (které tak rád prožívám s postavama, když mě příběh chytne). Ať už jde o mazání paměti dětem, pokud natropí něco, co by neměly, způsob, jakými se k těm děckám chovají, tajemné společenství (AKA Illumináti) přes "svatbu" (jo, opravdu), až po tom, že tam vlastně regulérně řeší reprodukci a jedna z hlavních postav čeká dítě (které i úspěšně porodí).  Celý příběh Hira a Zero Two mě od začátku do konce fascinoval, velmi jsem jim to přál a jsem rád, že jsem mohl být svědkem celého jejich příběhu. Zlatá tečka na konci, kdy dojde k jejich "reinkarnaci" už je jen třešnička na dortu, na kterou jsem se díval s úšklebkem. Darling in the Franxx si u mě vysloužilo místo v síni slávy TOP 10 a právem. EP 20 - 24 mě opravdu vzalo za srdce a já nemůžu nic jiného než doporučit všem, kdo váhají, nebo kdo skončil u půlky anime, ať se na to dodívá. Stojí to za to.

plakát

Poslední království: Sedm králů musí zemřít (2023) 

Bohužel, filmový formát The Last Kingdom úplně nesvědčí. Všechno je tak nějak zrychlené. Asi nejvíc mě dostala asi 10 minutová pasáž, kde Uhtred stihl 1. naštvat krále, 2. nechat se vlákat do pasti, 3. přijít o svou pevnost, 4. najít nepřátelské krále a nechat se nabriefovat co má udělat, 5. vrátit se zpátky do Winchesteru, 6. nalézt své ztracené přátelé, 7. opět navštívit (teď už) svoji zpustošenou pevnost. Opravdu hodně věcí nacpaných do stopáže, tvůrci si s tím nevěděli prostě rady. A to je škoda, protože seriál je vážně dobrý. Alespoň tu poslední bitvu nechali vkuse celou a to je v podstatě asi ta nejlepší pasáž z celého filmu (i když i k té bitvě mám své výhrady). Hlavním faktem je, že věci tak nějak nedávají smysl, zvlášť pokud je divák z seriálu zvyklý na nějaký standard vyprávění, tak tady se na něco takového úplně vykašlalo.

plakát

Lycoris Recoil (2022) (seriál) 

Od té doby, co sleduju anime už jen příležitostně a nehltám každý den 20 dílů, jsem se musel naučit si vybírat, na co se dívat. A tak mi spadl do watchlistu Lycoris Recoil, který bych v hodnocení letní sezóny 2022 nejvýš. A upřímně, not bad. Byl jsem trochu skeptický, když jsem si na Anime-Planetu přečetl tagy, totiž "Slice of Life" a "Terrorism", které dle mého nejdou moc dohromady, ale mé obavy se po prvním dílu rozpadly. LycoReco je hodně pěkné anime, s pěknou animací a kresbou, ne složitým příběhem a s formátem "je to tak, jak to je". Postavy jsou všechny velmi sympatické, vše dolaďuje kvalitní hudební podkres. Hlavním tahounem celého anime je Chisato, coby hlavní hrdinka, která má dobrou synergii s ostatníma postavama. Série je pěkně připravená na druhou, na kterou se velmi těším.

Poslední hodnocení (1 911)

Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška (2024)

21.04.2024

Goblin Slayer - Season 2 (2023) (série) (S02)

20.04.2024

Goblin Slayer - Season 1 (2018) (série) (S01)

20.04.2024

Hai to gensó no Grimgar OVA 2.5: Furoagari no kabe ni kaketa seišun - One More Centimeter (2016)

19.04.2024

Hai to gensó no Grimgar (2016) (seriál)

19.04.2024

Lupin III: Cagliostrův hrad (1979)

16.04.2024

Uči no kaiša no čiisai senpai no hanaši (2023) (seriál)

15.04.2024

Flákači (2017) (seriál)

15.04.2024

Tate no júša no nariagari - Season 3 (2023) (série) (S03)

15.04.2024

Reklama

Poslední deníček (41)

Rok se s rokem sešel a ejhle, překvapení

Jakoby před rokem někdo četl můj poslední příspěvek do deníčku, kde jsem lamentoval nad mizernou dostupností anime v ČR. Well, když jsem v programu kina viděl, že se budou vysílat anime filmy, byl jsem radostí bez sebe!

Tím tuplem, že na startovní čáře stálo Gekidžóban Swort Art Online: Progressive hoši naki joru no Aria (2021) a Sword Art Online: Progressive - Scherzo of Deep Night (2022), ke kterém jakožto k celé sérii SAO mám velmi kladný vztah. Oba dva filmy byly skvělé a ostatně mé dojmy si můžete přečíst v recenzích u jednotlivých filmů.

Následně se pár týdnů po SAO vysílalo Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba - To the Swordsmith Village (2023), které díky zvláštnímu formátu "3 dílů seriálu v 1 filmu" vypadalo na plátně dost zajímavě. Ale kino je kino a Demon Slayer je Demon Slayer, takže to vypadalo dobře nehledě na formát. 

Nakonec musím trochu s nechutí "poděkovat" Karlovarskému festivalu, kvůli kterému se posouvá Suzume (2022) od Shinkaie, na kterou jsem se velmi těšil v dubnu a bude pravděpodobně až někdy v červenci. Smůla. 


Nicméně, celé sdělení spočívá v tom, že jsem velmi spokojený a šťastný z faktu, že během 2 měsíců jsem měl tu možnost v českém kině vidět hned 3 anime filmy ze seriálů, kterém znám a které mám rád. Doufejme tedy, že zájem o anime v ČR bude přinejmenším takový, jaký byl doposud (FYI, bylo skoro plné kino :)) a že nad námi jako národem Sony nezlomí hůl. 

Rok se s rokem sešel a ejhle, překvapení