Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Drama
  • Krimi

Recenze (126)

plakát

1917 (2019) 

Audiovizuálně velkolepá podívaná, která vnímavého diváka donutí přemýšlet o absolutní neúctě k lidskému životu a nesmyslnosti totální destrukce 1. světové války . Zdánlivě jednoduchý příběh o doručení rozkazu umožňuje vcítit se do atmosféry světového konfliktu. Dokonalá kamera spolu s hudbou dokáže navodit velmi stíněné pocity přestože sedíte v bezpečí vašeho obývacího pokoje.

plakát

Jupiter vychází (2015) 

Co s tím? To je otázka, která mě napadla ihned po shlédnutí filmu. Nějak mi pořád nedochází čeho chtěli sourozenci Wachowští dosáhnout. Máme tady dílko, které se snaží svou bombastickou audiovizuální stránkou zarazit diváka hluboko do sedačky a vyrazit mu dech. Povedlo se? Určitě ne! Absence příběhu nebo spíše plynulého vyprávění je tak markantní, že to nezachrání žádná digitální kouzla. Možná, že původní nápad nebyl špatný. Intergalaktická romance, kterak chudá umývačka záchodů z Ruska, ke štěstí přišla, stala se královnou vesmíru a nikomu o tom neřekla. Ale způsob podání propadl hodně hluboko. Jestli chyba vznikla už na papíře nebo až ve střižně, kde se zjistilo, že čtyři hodiny jsou opravdu mnoho, je teď vlastně jedno. Wachwowští se snažili napodobit Matrixové šílenství, leč nepovedlo se.

plakát

Na hraně zítřka (2014) 

Variace "Na hromnice o den více" s Cruisem v hlavní roli. Teď, ale vážněji. Sci-fi se zajímavou zápletkou a kvalitním zpracováním. Možná, že v některý chvílích je vyprávění trochu zkratkovité, ale nijak zásadně to nevadí. Jenom nechápu proč zase Cruis, jako by v celém houlyvůdu nebyl jiný herec. Hodnocení je někde mezi čtyřmi a pěti hvězdami.

plakát

Nevědomí (2013) 

Několikrát užité téma o postapokaliptické Zemi, ožívá úžasným audio-vizuálním podáním, které hravě přebije i drobné příběhové nedostatky. Možná jen toho klišé se sebeobětováním mohlo být méně. Doporučuji všem. Jen tak na okraj, už je mi jasné proč Cruise hraje snad v každém filmu, je totiž naklonovaný!!!

plakát

Prometheus (2012) 

Vizuální extáze zkažená rozporuplným příběhem. Epický začátek, zajímavý střed a zbytečně akčně drsný konec. To vše by nakonec tak moc nevadilo, nebýt hollywoodských sfi-fi nesmyslů. Aneb vidím podivnou černou hmotu a musím si na ni sáhnout...

plakát

Případy 1. oddělení (2014) (seriál) 

Konečně detektivní seriál, ve kterém je vidět o čem je skutečná detektivní práce. Žádná supermoderní laboratoř, kde vždy najdou stopy DNA i na tom nejmenším drobku z večeře. Žádné automobilové honičky, střelba, výbuchy ala Užovka 12 (A to říkám i přesto že mám seriály typu CIS velmi rád). Prostě skupina kriminalistů, která řeší případy, snaží se vyjít s prostředky, které mají a při tom všem ještě musí čelit tlaku novinářů a nespokojeného šéfa. Při prvních zmínkách o seriálu jsem měl strach z jeho obsazení, mé obavy naštěstí byly liché. Herci jako Polívka, Vetchý nebo Vladyka podávají výborné výkony. Co se týče případů, řeší se klasické zločiny, vraždy, vydírání. Na první pohled jsou tyto případy málo zajímavé a není problém dopředu natipovat pachatele. Co je ovšem zajímavější, a je to vlastně gró policejní práce, je třeba pachateli zločin dokázat. Suma sumárum: velmi povedený seriálový projekt, který se dobře sleduje a vyvolává touhu vidět další díl. Jen tak dál Česká televize. Nakonec malá poznámka pro dvou hvězdičkové hodnotitele. Na vaše hodnocení samozřejmě máte právo, ale příště zkuste před verdiktem shlédnout více než dva díly. Případně si uvědomte, o co se tvůrci snažili. Občas mám pocit, že někteří hodnotí způsobem, nemám rád tento žánr, tak dám nízké hodnocení. Je to na škodu všem co se snaží hodnotit svědomitě a předat své poznatky ostatním.

plakát

Elysium (2013) 

Ano milé děti viděli jsme pohádku, kterak chudé masy ke štěstí přišly a zlí kapitalisté byli po zásluze potrestání. Tak takto opravdu ne. Vesmírná stanice, zbraně, lítající stroje, exoskelety, droidi, výkonné počítače, nad všemi těmito věcmi pravověrný scifista zachrochtá blahem. Co ale neskousne, je lehce stupidní příběh a konec celého filmu. Je to škoda, určitě se to dalo udělat lépe.

plakát

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) 

Oproti prvnímu dílu se Peter Jackson odvázal a příběh se dostal do tempa, což je dobře. Akční scény navazují jedna na druhou, ubylo debat a diskuzí. Mě osobně to takto vyhovuje, v kině jsem se určitě nenudil, takže palec nahoru. Navzdory všem nářkům na adresu vymyšlených postav je elfka Tauriel příjemným oživením jinak výhradně pánské výpravy. Další palec nahoru. Vizuální stránka filmu je úchvatná, drak, tahák celého příběhu, je vyveden opravdu nádherně. Palec nahoru. Hudba, střih, obsazení je z mé strany bez výhrad. Palec nahoru. Takže suma sumárum je to za pět hvězd, jeden z nejlepších filmů roku 2013. PS Taky si pořád nepamatuje jména trpaslíků?

plakát

Rallye smrti (2008) 

Zajimavy namet, ktery by si zaslousil vice rozpracovat. Vice zapracovat na vedlejsich postavach, vysvetlit jejich pohnutky. Jinak po strance obsazeni a remeslneho zpracovani nemam co vytknout.

plakát

Kurýr 3 (2008) 

S celou sérií to jde od desíti k pěti. Jason je sice sympaťák, ale to na celý film nestačí. Vubec jsem nepochopil proč potřeboval hlavní záporák, mimochodem asi nejlepší postava filmu, služby kurýra, když za ním celou dobu posílal své lidi. Akčních bojových scén je pomálu a když na nějakou narazíte je tak krátká, že si ji ani nevšimnete. Ukrajinské děvče je víc než polovinu filmu protivné a jaksi na obtíž. Prostě se do její situace nevcítíte. Mise "na východ" provinčního francouzkého policajta je taky postavená na hlavu. No suma sumárum to není dobrý film, hlavně při porovnání s předchozími díly. Další díl už doufám nebude.