Na komixy moc nie som a nie som oboznámený s prehlohou, avšak tento biják je rozhodne pekné spestrenie leta. Vynikajúca výtvarná stránka, celkom dobrý strih. Miestami zaujal aj soundtrack. Nesekol spôsob podania, to sa filmu nesluší, ďalej ešte herecké výkony, ale o tých to zase nebolo (avšak Benicio Del Toro nemá chybu :) a Rutger Hauer mal taktiež zaujímavú postavu ). Rozhodne slušná zábava so zaujímavou atmosférou.
Pôvodný námet, pôvodný scenár, "nové" prevedenie. Kde sa stala chyba? Má to priemerných nevýrazných hercov, jednu hnusnú scénu. Čo to nemá? NEMÁ TO DUŠU. Vyznenie scén sa mení, farba tomu nepristane. Kopírovanie takejto klasiky je kacírstvo a zasluhuje trest najvyšší. Hitchcock, Herrmann a zbytok pôvodného štábu sa obracia v hrobe. Nie horror, ani thriller, ale tragédia, strašná tragédia...
Dosť kontroverzný film. Ja osobne si nemyslím, že by to bol odpad. Určitá uletenosť by bola snáď aj zámerná. Miestami je to aj riadne psycho (napr. tá dôchodkyňa na prechode), ktovie ako by to dopadlo keby tvorcom nepristrihli krídla. Žiaľ, nie je možné presne povedať na akú nôtu hrá tento film, čo je jeho hlavná chyba. Námet ako taký je zaujímavý, ale ztvárnením mi to prišlo strašne Béčkové. Samotný automobil je kapitola sama o sebe, keď som videl zadné svetlá zo 120tky, tak som vybuchol smiechom (ináč zpredu vyzerá dobre :) ). Šialený je aj personál firmy Ferat. Čo sa týka hercov, tak Menzel sa moc nepretrhol (jeho úloha mu to ani neumožnila), Dagmarka to snáď ani nehrala (čo by nevadilo, pretože ju ako herečku nejako zvlášť nebaštím), avšak súhlasím s tým, že Petr Čepek bol výborný (asi jediný výraznejší herec v tomto prípade, jeho postava je dokonale slizká). Keď sa to vezme celkovo, tak by nebolo správne tento film úplne odsudzovať. Aspoň na prvé zhliadnutie som sa nenudil a snáď som sa zabavil aj tam, kde sa to v roku 1981 nečakalo. Milovníkom uleteností odporúčam! :)
Ku stopárovi som sa dostal len nedávno, avšak to som už stihol najprv nový celovečerný film a potom v neubúdajúcom nadšení všetkých päť kníh. Neviem či je dobre, alebo zle, že som sa k tomuto seriálu dostal až nakoniec. No, každopádne, po pozretí prvého a druhého dielu som mal namále a chcel som písať komentár ihneď, avšak nakoniec som dopozeral zbytok a definitívne som sa naladil na frekvenčné pásmo tohoto šialeného počinu. Trikovú stránku ako takú sa hodnotiť nedá, ostanem iba pri tom, že dodáva tomuto seriálu ten správny punc uletenosti, čo rozhodne nie je na závadu. Čo sa hercov týka, síce mi sadli do svojich postáv, avšak výkony pred kamerou mi pripadali také, ... zvláštne. Netrvalo to však dlho a pochopil som, že ich viedol entuziazmus a láska k predlohe, v mnohom to pripomína rôzne "fan-fiction" filmy. Po výpravnej stránke sa jedná (a to nemá imho nič spoločné s peniazmi, skôr s použitím daných prostriedkov) o akúsi renesanciu Eda Wooda, čo však opäť nie je na závadu. No a napokon dve veci: Pri čítani knihy ma hneď napadlo, ako by mohla na plátne vyzerať reštaurácia na konci vesmíru - výborný uvádzač a okolie dramaticky podfarbené výjavmi ako z 2001. Tu sa tie výjavy nekonali, avšak práve vďaka nezabudnuteľnému uvádzačovi tohoto osudového večera sa jedná snáď o najlepšiu časť z celej minisérie. Ďaľšia z vecí sú ukážky zo Stopára, ktoré tvoria výrazný prvok aj v prípade nového remake. Počítačový "hypermoderný" dizajn a la 80-te roky ma doslova nadchol, i keď zrejme iným spôsobom, ako pôvodne autori uvažovali ;) Bez všetkého sa dá povedať, že bude lákať aj nasledujúce generácie fanúšikov sprievodcu. --- Zhrnutie nie je jednoduché. Tento seriál je veľmi uletený, snáď uletenejší ako je britský uletený štandart :) Niektorým sa nebude páčiť, avšak zbytok si ho zamiluje. Z mojej strany je to 5*
Nádherné, ale veľmi smutné rozjímanie o zvrátenosti vtedajšej doby. Na pozadí neosobnom až depresívnom sa odohrávajú príbehy ľudí poznačených režimom. Celý film je presýtený paralelami a symbolizmom. Nedá sa povedať, že by film zjednodušoval vtedajšiu dobu, iba ju podáva z určitého uhľu pohľadu, zobrazuje zainteresovaných ľudí. Z hercov doslova žiari Vlastimil Brodský v kontraste s Rudolfom Hrušínským, ktorý sa pre postavy tohoto druhu snáď narodil (viď. Spalovač). Len neviem, či tento film patrí do žánru komédia, pretože aj pri všetkej absurdnosti (táto nie je samoúčelná, ale iba podčiarkuje danú dobu) som ho prežil ako drámu. Film je zároveň nadčasový a človek sa až diví, ako je možné, že skončil "iba" v trezore a jeho autori nedopadli podobne ako postavy v príbehu. Táto klasika predstavuje jednoznačne zlatý fond čs. kinematografie.
Spomína sa tu, že zfilmovanie Stopára je niečo podobné ako zfilmovanie Duny. Tieto knihy sú vo svojej podstate obidve jedinečné. Lynch Dunu natočil dobre, ako je to teda so Stopárom: Musím sa priznať, že som nevidel pôvoný seriál a nepoznám ani rozhlasovú hru. Ku knihe som sa dostal až na základe tohoto filmu. Po prvom pozretí v kine mi ale bolo jasné, že z toho sála predloha s obrovským potenciálom. Samotný film sa hodnotí ťažko z rôznych dôvodov. Hlavný dôvod je v tom, že multištrukturálnosť predlohy sa podarí opísať iba z určitého uhla (napr. Lynch sa v Dune držal typickej atmosféry). Tu prichádza určitý diera v tomto inak výbornom filme. Režisér sa jednoducho chcel zavďačiť všetkým. Nájdeme tu teda viac týchto uhlov a miestami aj odkazy na MPFC a iné (čo som si z knihy nevšimol).Hádam vďaka tejto roztrieštenosti uberám aj hviezdičku, avšak inak je film vo viacerých ohľadoch dobrá zábava s kvalitným humorom. Po dlhej dobe jeden z novodobých filmov, ktoré ma skutočne chytili.
Excelentný, dnes už klasický, thriller, na ktorom sa doba nepodpísala a popri vynikajúcej réžií zaujme hereckými výkonmi, trikovou stránkou a v neposlednej rade aj výborným soundtrackom. Pochopiteľne, čo sa trikovej stránky týka, rýpali by objavili množstvo detailov, avšak majster Spielberg to urežíroval tak, že to bežnému divákovi ani nepríde. Za geniálny ťah považujem to, že sa divák v prvých dvoch tretinách so žralokom nezoznámi "osobne" - na tejto báze je možné vybudovať miestami až neznesiteľne hustú atmosféru, ďalej sa príbeh presunie na loď, kde zažijeme tú pravú filmovú extázu. Každopádne je neuveriteľné, ako sa precízne natočený shocker dokázal zaradiť na popredné miesto v kinematografií, vyšvihnúť Spielberga medzi elitu a postupom času sa stať klasikou strieborného plátna. Jednoznačne za 5*
"When Dr.Evil gets angry, Mr.Bigglesworth gets upset. And when Mr Bigglesworth gets upset, people DIE!" ... no nie je to geniálne? Znalci bodnoviek musia oceniť túto potreštenú komédio-paródiu. Je pravda, niekedy to zachádza do trápnosti, ale práve na tom je to založené. Ono závisí od toho, či je na plátne práve Myers ako Dr.Evil, alebo Myers ako Austin. Každá z postáv má svoje pro a proti, avšak, ako som miloval výborných záporákov v Bondovkách, tak isto zbožňujem túto kreáciu. U tohoto filmu nejde len o rozosmiatie diváka vtipami, jedná sa o skutočne komplexnú paródiu, ktorá berie typické klišé a drví ho mlynčekom na mäso. Priaznivcom bodnoviek nemôžem inak než vrelo odporúčať.
Druhý diel Frankensteina je bezpochyby lepší, ako aj po režisérskej stránke, je tu hudba a pod. Niečo však kamsi zmyslo a to niečo je kúzlo prvého filmu. Aj ten scenár mi príde akosi nasilu zošitý a aj keď sú tu mimoriadne silné pasáže, ako napr. keď sa Frankie učí hovoriť, nemôžem sa vyhnúť pocitu, že sú tu niektoré veci dosadené nasilu a mne osobne moc neseknú. Nech je to tak či onak, je to výborný klasický film, ktorému na cti neublíži ani absencia jednej hviezdičky :)
Pokiaľ hodnotíme Frankensteina od Jamesa Whalea, nemôžema sa vyhnúť porovnávaniu s druhým dielom pod názvom Frankensteinova nevesta. Áno, snímok nepochybne trpí detskými chorobami zvukového filmu, ako absencia hudby, neistota v strihu a podobne. Tieto chybičky filmári behom veľmi krátkej doby vychytali, ale o tom citlivejšie treba hodnotiť tieto filmy, i keď sa jedná o malý časový rozdiel. Celkovým podaním a snahou ukázať "čosi" sa stal právom tento snímok horrorovou klasikou. Z môjho pohľadu sa to dá brať tak, že i keď som videl obidva snímky a som si vedomý istých nedokonalostí prvého dielu, city vyhrali a nemôžem mu dať inak než plné hodnotenie.
DVD mi ležalo na stole už dávnejšie, ale tento film som si odkladal na kľudnejší čas. Takáto chvíľa práve nastala a cítim silnú potrebu sa rozdeliť o moje pocity z tohoto jedinečného filmu. Po zoznamovacom (takmer idilickom) úvode ma Bergman vyfackoval pohrebom a prechodom detí do nového prostredia. Tento moment spolu so záverečným požiarom predstavujú najsilnejšie časti filmu, ktoré som prežíval so zatajeným dychom. Následný kontrast sveta dospelých a detí, prepracovaná psychológia a prekvapivo vynikajúce herecké výkony u všetkých zúčastnených... nájdeme tu témy, ktoré maestro preberal vo svojich poviedkových filmoch, avšak tento film je o niečom inom. Je to čiara za tvorbou jedinečného režiséra. Mrzí ma však to, že v trojhodinovej verzií neboli všetky veci dopovedané tak, ako mali. Mám skutočne silné nutkanie zhliadnuť aj dlhšiu verziu :) Film, aj cez relatívnu náročnosť, odporúčam skutočne každému, takto si predstavujem drámu z rodinného prostredia.
Takéto niečo sa skutočne ťažko hodnotí. Film ako taký je nádherný, má myšlienku a dobrý koniec. Na druhú stranu má veľa blbých chýb a to nielen z hľadiska trikov - trikovú stránku na tomto kúsku proste treba brať takú aká je. Zdá sa mi, že autori motali viac tém bez toho, aby nechali priestor pre hlbšiu dramatizáciu. Pripadá mi to, ako keby mal byť film silou mocou prístupný najblbšiemu divákovi a zároveň sa film snaží upomínať a propagovať na prvky rádobyletudovesmíru niekedy v budúcnosti a to bez štipky logiky. Nadčasovosť tomuto snímku bohužiaľ priznaná byť nemôže. Skôr mi pripomína pôvodné série startreku (kombinuje niekoľko startrekových "tém" do jedného scenáru). Nemôžme sa však diviť, už aj tak je zázrak, že takéto niečo v Československu vzniklo, navyše to vzniklo pred Trekom, pred Odyseou atď. Na 5* (narozdiel od Treku a Odysei :) ) to však nie je, pretože StarTrek ako taký bol sympatický seriál s kontextom vtedajšej doby, zatiaľ čo Vesmírna odysea bola nadfilm a oslava rýdzeho filmového umenia. Skôr, ako z nedokonalosti filmu, je mi však smutno z toho, že sa u nás v tomto žánre prakticky nepokračovalo. Snáď aj preto tento film patrí do zlatého fondu (a možno aj preto je v zahraničí známejší ako u nás)
Skutočne výborný relaxačný film s nadmieru kvalitným obsadením. Pri hodnotení je dôležité uvedomiť si, čo od filmu čakám. Samozrejme, s Leoneho perlami sa to nedá porovnávať, avšak o to ani nejde, nakoľko sa jedná o odlišný subžáner. Kritika sa bude vzťahovať na scenár, ktorý nie je nič extra a má buď chyby, alebo miestami koketuje s rôznymi klišé. Čo však musím vyzdvihnúť sú vynikajúci herci, výborná panoramatická širokoúhla kamera a dobrý, dynamický, strih pri akčných scénach. Triky sú v tomto prípade kategória sama o sebe, ale platí tu to, čo poznáme zo všetkých veľkofilmov: Výborne spracované (dôstojne aj v dnešnej dobe) trikové sekvencie vyvážené úplne blbými a zbytočnými spätnými projekciami hercov "jazdiacich na koni". Napokon spomeniem hudbu... diváci, ktorí sa naladia na úvod filmu budú chrochtať blahom. Cez všetky nedostatky... tento film je kvalitný western, ktorý odporúčam zhliadnuť nielen fanúšikom žánru.
Pekné, ba až výborné. Jacksona nemám rád, ale týmto filmom si u mňa čiastočne napravil pošramotenú reputáciu. 5* nemôžem dať len kvôli tomu, pretože záverečný film ani zďaleka nevyzerá, ako nejaký masterpiece nemého filmu - ľudia, ktorí sa trochu v nemých filmoch orientujú mi snáď dajú za pravdu. Na druhú stranu, radový divák, ktorý nemá s nemým filmom čo do činenia ľahko uverí tomuto veľmi vydarenému fiktívnemu dokumentu :)
Úžasne odľahčený, sebaparodický a vtipný horror. Pridáme k tomu Karloffa, Nicholsona a Pricea, dostaneme výbornú zábavu do každého počasia. Popri Béčkach a rôznych klasikách je tento film výborným relaxom pre náročného diváka. Corman používa veľmi jednoduché triky, ktoré však filmu neubližujú, ani ho nijak neztrápňujú, ale krásne dotvárajú určitú hravosť, ktorá diváka sprevádza počas celého filmu. Filmy od Cormana majú čosi do seba, tento je však iný, taký sympatickejší :)
Výborný klasický horror. Corman, aj cez Béčkovú výpravu a nutný minimalizmus udržuje konštantné napätie, čomu dopomáha predovšetkým vynikajúci Vincent Price. V dnešnej digitálnej dobe je až neuveriteľné, čo sa dalo vykúzliť zopár jednoduchými efektami (práca s farebnými filtrami, zhodená anamorfická predsádka a pod.). Hudba ako taká síce nie je masterpiece soundtrackov, avšak nenápadným podmazávaním vynikajúco stupňuje napätie, k záveru takmer na nevydržanie... 5*
Tento klasický príbeh ma až doteraz obchádzal, čo bola veľká chyba. Tento film ma, aj cez dobu svôjho vzniku, šokoval precíznym umením a detailami. Trikovú stránku a masky tu už spomínali, nedá mi ale nenapísať o vynikajúcej kamere a strihu. Tieto dve veci, vzájomne sa podporujúce, iba umocňujú schizofréniu hlavného predstaviteľa, ktorý hrá samozrejme vynikajúco. Kamera nás niekoľkokrát sprevádza z pohľadu hlavného predstaviteľa, sú tu rôzne vychytávky so zrkadlami a podobne. Nezabudnuteľná scéna je vtedy, keď sa Jekyll mení na Hydea a kamera ho sníma od konca jednej ruky, cez hlavu až k druhej ruke a naopak. Na svoju dobru zaujme aj práca s detailmi, na ktorej je vidieť určité prvky typické pre nemú kinematografiu. Priznám sa, že nemôžem porovnávať jednotlivé adaptácie, nakoľko som ostatné ešte nevidel, avšak už len kvôli hercom, kamere a strihu má u mňa tento kúsok jednoznačne 5* a všetkým ho vrelo odporúčam.
Uff... odteraz pre mňa Ep. 1 a Ep. 2 neexistuje a Ep. 3 radím k starej trilógií. Priznám sa, som skeptický a v určitých veciach asi aj príliš náročný a skutočne som nečakal, ako ma Lucas nehorázne prekvapí. Tento film dokonale podtrhol pôvodnú trilógiu. Dobré boli herecké výkony, novopečený imperátor, ale to všetko zmietol moment, kedy Anakinovi nasadili masku a stal sa z neho pravý Vader! Táto scéna ma ohromila a stala sa pre mňa kľúčovým momentom celého filmu, od ktorého sa všetko odvýja. Samozrejme, klady by som mohol menovať ešte dosť dlho, napríklad tradične dobrého Williamsa, ktorý nám tentokrát skratkovito pripomína starú trilógiu a jemným splývaním motívu impéria udržuje diváka v napätí. No a čo sa týka temnejšej stránky (nie sily, ale filmu), tak námietky sú viacmenej voči osobe Lucasa v režisérskej stoličke, pretože pod iným vedením by mohli niektoré momenty vyniknúť ešte tesnejšie a naliehavejšie. Nechajme to však tak, Lucas sériu začal a aj ju skončil, nadmieru dôstojne. 5*
Čudujem sa tomu, že je tento výborný thriller Briana De Palmu u nás takmer neznámy. Obsession je film, pri ktorom tuhne krv v žilách a úplným právom sa začal po uvedení filmu De Palma prirovnávať k Hitchcockovi. Film samotný silne evokuje myšlienky na Vertigo a v kľúčových scénach ma dokázalo mraziť presne tak, ako pri pozeraní Vertiga. Už počiatočné zábery na kostol, prerývané hudbou maestra Herrmanna (jeho posledná kompozícia) sú dychberúce a spolu s nasledujúcou scénou "ako vo sne" dávajú divákovi predzvesť toho, že má do činenia s výnimočným filmovým dielom. Kamera ako taká sa Vertigom dosť inšpiruje, čo vidíme na použití rôznych filtrov, avšak zároveň je v tomto smere aj dosť inovatívna. Kým Hitch vo svojej dobe používal prevažne nájazdy, De Palma v kľúčových scénach ohromuje diváka kombináciami nájazdov a zoomu. Kritiku môžem vyniesť snáď len z hľadiska scenára, v ktorom bohužiaľ divák nie je ukrátený určitých vsuviek a barličiek, čo je síce bežné pre takmer všetky novšie filmy, avšak ja mám rád skôr staršie filmy :) Každopádne, ak máte možnosť, vrelo tento film odporúčam. Svojim stvárnením sa jedná o poctu a hlbokú poklonu žánru, ktorá nemôže uraziť ani zarytého milovníka klasiky.
No dobre.. najlepší film na svete to nie je. Je to film plný klišé, s dosť vykonštruovaným scenárom, avšak vzhľadom na žáner a maximálnu mieru elegancie, s akou sa snaží tieto kinematografické neduhy naservírovať je nezabudnuteľný. V súčasnosti je trend skôr vo vydieraní diváka, tu nič také neuvidíme. Tak úžasne elegantný film s výbornou Ingrid Bergman, ako aj ďaľšími predstaviteľmi, sa nevidí často. Upútala ma aj precízna kamera, ktorá nevtieravo podfarbuje atmosféru. Nebavme sa o tom, že je to najlepší film - je to proste klasika, ktorá si 5* celkom iste zaslúži. Znovu sa opakujem s mojim obľúbeným výrokom, ale nemôžem nespomenúť, že práve takéto filmy sa (žiaľ) už dnes netočia :(
Stephen Sommers zobral niekoľkokrát prevarený a vyúdený horrový námet (čiže bez chuti) a pomixoval ho s dobrodružným ponímaním, objaviteľskou výpravou a charakteristickými hláškami s Indiana Jonesa. Z činu, ktorý by sa dal označiť za sprosté kacírstvo, však vznikol film, ktorý je na prvý krát bežnému divákovi bez rozhľadu vysoko stráviteľný. Samo osebe by ma to nejako netrápilo, musím sa však priznať, že z rýdzo osobných dôvodov mám voči tomu filmu odmeraný postoj. Svoje hodnotenie a popis kompletizujem až teraz, keď som zhliadol remake s Ch. Leem z roku 1959. Originál odo mňa obdržal 4*, remake 3* a logicky by som mal dať tomuto požváchancu 2*, avšak určitá podvedomá snaha o objektivitu ma núti ostať pri 3*. Dôvod je ten, že je to divácky stráviteľné, ba dokonca, za predpokladu, že divák nemá naštudované originály a Indianu, sa to môže priemernému popcornovému divákovi páčiť. Holt, popcorn je popcorn...
Tento film nehodnotím práve najlepšie. Prvý dôvod je ten, že mi daná téma moc nesedí (pravdu povediac, nadhľad mi pokazil film z roku 1999, ktorý /nie vlastným pričinením, ale okolie s tým bohužiaľ terorizuje/ poznám snáď naspamäť). Moje hodnotenie ale vychádza najmä z porovnania Múmie s Borisom Karloffom z roku 1932. Ako som už písal u staršej adaptácie, je to celkom fajn snímok a predovšetkým ten hlavný predstaviteľ je vynikajúci (aby aj nie), ale v porovnaní s inými výbornými filmami z tej doby predsa len trochu zaostáva, takže u mňa dostal iba 4*. Teraz prejdime k tomuto filmu: K námetu už som sa vyjadril, téma mi jednoducho nesedí (subjektívny stav, viď. vyššie). Veľká škoda je ale to, že hlavné karty Hammerovských filmov, Peter Cushing a Christopher Lee, tu dostanú akosi málo priestoru. Cushing je napríklad vynikajúci herec, avšak jeho postava mu nedovoľuje prejaviť svoj talent. Lee sa tu ukáže iba nachvíľu, zbytok filmu behá zabalený v handrách. Postava Múmie ako taká tu nemá žiadnu osobnosť, je v podstate počas celého filmu ovládaná inou osobou a až ku koncu dojde ku zmene, navyše je to také priamočiare, jednoduché (dôverihodnosť múmie a výpravu radšej nespomínam). Mám rád Hammerovské filmy, ale bohužiaľ, toto je jeden z tých tuctovejších. Pre vážnych záujemcov o daný žáner radšej odporúčam iné vynikajúce filmy z rovnakej produkcie, napr. Psa Baskervillského, alebo Horror of Dracula.
V porovnaní s ostatnými adaptáciami sa jedná o veľmi vydarený film s výborným obsadením. Tieto horory okolo roku 1955-1960 majú čosi nezameniteľné, konkrétne farebné podanie vtedajších filmov a potom charakteristickú hudbu. Výsledok je v tomto prípade výborný. Snáď len ten Lee do úlohy Draculu mi nesadol. Nedávno som pozeral House of Usher od Cormana a keď si predstavím že by v tomto filme hral Draculu napr. Vincent Price, tak sa mi zbiehajú sliny.
Vynikajúce, skutočne vynikajúce! Temná, až klaustrofobická atmosféra, podfarbená výbornými hereckými výkonmi, kamerou, hudbou a v neposlednom rade skvelým výtvarným spracovaním. Atmosféra neuveriteľne stupňuje a záver je vynikajúci (aj keď na trikovej stránke na konci je vidieť zub času, na svoju dobu to muselo byť vynikajúce). Jednoznačne odporúčam !
Krása, genialita! Kladiem si otázku, ako som mohol takýto skvelý film až doteraz nevidieť. V kine bol samozrejme zážitok o to väčší. Keďže o hláškach a scénach tu už bolo povedané dosť, musím vyzdvihnúť aj formálnu stránku filmu, ktorá je výborná. Moderné "režisérske postupy" (ako bolo niekde spomínané) ja osobne nemám moc rád a tento film mi príde ako oáza poctivého remesla. Film je pritom nenáročný, zaujme ako najmenšieho diváka, tak aj staršieho filmového nadšenca. Ako dvadsiatnik sa radím skôr do tej mladšej kategórie, takže pocit nostalgie som nemal (ako spomínam, predtým som to nevidel), ale zato som sa vyžíval vo filme samotnom. Vynikajúci je okrem iného aj dabing (a to som na dabované filmy dosť alergický). Kapitola sama o sebe je soundtrack, ktorý je snáď až moc vážny, avšak má patričnú silu vyvolať tie správne emócie. Som nesmierne rád, že sa tento film dostal do kín a opäť sa dá pozerať na jednoduchú, ale inteligentnú zábavu (zopakujem to čo hovorím pri viacerých filmoch - takéto filmy sa už dnes netočia)
Tarkovského filmy Solaris a Stalker mám naštudované už dlhší čas. K Zrkadlu som sa dostal akosi oneskorene. O to lepšie. Pripájam sa k názoru, že ide o vrchol tvorby. Úžasná kamera, hudba, neuveriteľná atmosféra. Po prvom zhliadnutí som našený a aj keď si myslím , že som zachytil akúsi hlavnú kostru, nie som ešte v takom stave, aby som ju dokázal zhmotniť slovami. Pokiaľ som tvrdil, že boli jeho iné filmy pre najnáročnejších divákov, tak toto vyhlásenie razom stratilo polovicu zo svojho obsahu. Pokiaľ sa na to cítite, odporúčam každému tento film vydieť, vychutnať, prežiť... Je to jedinečný zážitok. Takéto dielo sa mohlo zrodiť iba v hlave génia. Moja hlboká poklona...
Trochu nezvyklá londýnska atmosféra je na status 5* perfektne vyvážená excelentným maniakálnym škrtičom a hláškou "You are my type of woman". Akurát je škoda, že niektoré scény aj skrz ich výstrednosť vo svojej dobe pôsobia dnes jemne prispato (aj keď neviem či je to úplne najlepší výraz). Holt, napr. nadčasové Vertigo je v tomto neprekonateľné.
Sin City - město hříchu (2005)
Psycho (1998)
Upír z Feratu (1981)
Hitch Hikers Guide to the Galaxy, The (TV seriál) (1981)
Skřivánci na niti (1969)
Stopařův průvodce po Galaxii (2005)
Čelisti (1975)
Austin Powers: Špionátor (1997)
Frankensteinova nevěsta (1935)
Frankenstein (1931)
Fanny a Alexandr (1982)
Ikarie XB 1 (1963)
Mackennovo zlato (1969)
Zapomenuté stříbro (TV film) (1995)
Havran (1963)
Maska rudé smrti (1964)
Ďaľšia výborná cormanovka s (ako vždy) výborným satanistickým Vincentom Priceom. 1* bonus za záverečný danse macabre.
Jáma a kyvadlo (1961)
Dr. Jekyll a pan Hyde (1931)
Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005)
Posedlost (1976)
Casablanca (1942)
Mumie se vrací (2001)
Kupodivu si tento film aj v pokračovaní drží úroveň a nezachádza do trápností. 3* ako kompromis medzi mojim hodnotením a hodnotením radového diváka.
Mumie (1999)
Mummy, The (1959)
Dracula (1958)
Upír Nosferatu (1979)
Vidím, že som hodnotením pekne mimo od priemeru, ale nemôžem si pomôcť. Od začiatku filmu ma doprevádzala nádherná hudba, ktorá sa ale vôbec nehodila k danej situácií. Zábery na prostredie, v kontexte ale bez informačnej hodnoty, občas prestrihnuté na nejaký vyslovene stupídny dialóg "okorenený" prinajmenšom veľmi divným herectvom. Kamera mi tiež neprišla moc pod nos, čiastočne mi to pripomenulo istého nemenovaného európskeho režiséra, ktorého sú plné filmové kluby. Onoho režiséra mi pripomenula aj chabá (rozumej: žiadna) výtvarná stránka a práca s farbami. Trochu oživenie je v Draculovom zámku: aj keď interiér vo farebnej verzii nemá patričný efekt, Klaus Kinski je vynikajúci herec a nemám proti nemu jediného zlého slova (výhrady mám však k jeho postave s scenáru celkovo). Ďaľšia časť, kedy Dracula behá po meste, je ešte horšie natočená. Sú tam dobré nápady, ale spôsob realizácie mi vôbec nesadol. Trochu to spraví hádam záver, smrť Draculu je výborná ... do toho všetkého však prichádza scéna kde "zatýkajú" Van Helsinga srší takým idiotským dialógom, za ktorý by sa nemusela hanbiť ani nejaká telenovela. Na konci sa ani predstaviteľ Jonathana netvári nejako presvedčivo, ale po zhiadnutí predošlých takmer dvoch hodín od neho lepšie už ani nečakám. -- Resumé: Tento film je najúbohejšie spracovanie Draculu, aké som kedy videl. Je pravda, že tento príbeh je dosť otrepaná téma, ale aj napríklad kontroverzná paródia Drakuloviny s Nielsenom mi oproti tomuto príde ako masterpiece hororu. Vidím že tu veľa ľudí dáva plné hodnotenie. Prepáčte mi to prosím, ale niekde sa stala chyba. Názor obecenstva žiaľ nezdielam.
Zánik domu Usherů (1960)
Knoflíková válka (1962)