Má to cool cover, Zoe Saldana taky není k zahozní, ačkoliv některé kousky jsem jí tak úplně nevěřil, je to prosluněné, plné nažloutlých kamerových filtrů a dobrého vizuálu, z kterého se vytěžilo pramálo. Pouze obyčejný rutinní příběh o pomstě, plný klišé, standartních filmařských prvků a několika průměrných akčních scén. Ta nejlepší byla až na konec a ještě poměrně zle sestříhaná. Nebál bych se tvůrce pochválit za kvalitní zvuk a především pak mixáž právě poslední akce ala Jason Bourne (žádná hudba, jen zvuky úderů, výkřiků a rozbíjení věcí kolem - výtečně syrová záležitost). Bohužel hlavní hrdince to v 90 procentech případů tak úplně nevěříte, jak již bylo zmiňováno, a to beru za fatální průšvih. Chtělo to víc kulervoucí scénář.
Jeden z vrcholů roku 2011. Ono je velice jednoduché napsat o sportovním filmu že je plný klišé. Zajímalo by mne, jakou by musel mít snímek s touto tématikou koncepci děje a vedení herců, aby klišoidní nebyl. Doporučuji se tedy dopředu vykašlat na hnidopichy a brát tento počin jako unikát, kterým v mnoha ohledech je. Rvačky v arénách nevídané - tak syrový realismus a výborný kick ass střih/zvuk nepamatuji, vedení herců bez kompromisů a děj je vzhledem ke zmíněným superlativům takový, aby dal vyniknout hercům. Tedy rodinné problémy, nedostatek peněz, exekuce atd. Zkrátka věci, kvůli kterým je člověk ochoten i lámat kosti. A Tom Hardy a jeho nasraná persona - nic podobného ve filmu nepamatuji. Výkon roku. Přímočařejší a jednodušší než Fighter a dravější a méně idealistický než třeba Rocky. Rozhodně stálice současné i budoucí kinematografie.
Obyčejný film. Lepší přirovnání mě zde skutečně nenapadá. Vizuál ala Transformers pěkné - ono to ani líp skoro nejde, Jackman je sympatický táta a chemie mezi ním a Evangeline Lilly velmi ok. Hlavní dětská role výborná. Ale jinak je to kupění klišé na klišé. Jak se stal špatný táta dobrým tátou, jak se z patláka a průseráře stal správný chlap a jak poslední šance zpravidla vychází. Pokud čekáte skutečné emoce v ringu, pusťte si raději Warriora, nebo tunu dalších snímku s méně rodinným a více sociálním zaměřením řešící rasovou problematiku, či kritiku "lidstva". Pokud chcete paskvil ale Cinderella Man - tak tomu cca odpovídá Real Steel, akorat se tu bavíme o PG13 - na dětech se taky vydělává. Nechci z toho dělat vyloženě sračku, ale žádná hlubší myšlenka ani cokoliv, proč bych tento film chtěl vidět znova, nebo nezapomenout na něj, tu rozhodně není.
Velmi inteligentní a chytře zrežírované. Bez zbytečné velkohubosti a uměle vyšponovaných emocí. Trochu řízlé Any Given Sunday, avšak zdaleka ne tak kontroverzní. Je nutné říci, ze i Moneyball ale stojí na hercích. Především pak na Pittovi (zraje jako víno) a mladém Jonah Hillovi (výtečný potenciál). Chyběla mi tu dravost a tah na bránu, ale není to o tom, že by tam něco takovéhleho tvůrci pozapomněli, jen to prostě nebyla součást plánu. Nestandartní sportovní film.
Tak jednoduchý film, až to hezké není. Ano, Abrams umí zapálit hlavní protagonisty, sebe, dokonce i diváka. Ano, je to upřimný snímek, který neurazí. Ale vše je stokrát ohrané klišé, nad kterým člověk dost často jen žasne. Bohužel ne v úplně pozitivním slova smyslu. Je to možná lehce netradiční "marťanovka" (z pohledu převážně dětských hlavních hrdinů), ale to z ní ještě nedělá hodnotný film. Abrams ale dobře vede herce a to se mu taky upřít nedá. Chemie mezi hlavními představiteli je výtečná. Vizuál netřeba rozebírat, to je věc předem jasná. Mít ovšem 112 minut pocit, že jsem v podstatě na dětském filmu - to asi nebyl úmysl tvůrců (zábava pro celou rodinu). Dost rozpačitý film. Trailer na něj byl asi tak o 200 procent lepší.
Snad kromě závěru, který je zbytečně uměle vygradovaný, to je v podstatě precizně udělané řemeslo, které je atmosferické, výtečně zahrané a fantasticky dramaturgicky zvládnuté. Kdo má rád špinavé Německo, téma z druhé světové války a legendami opředené německé řezníky, nebude litovat. Jesper Christensen je v roli hlavního záporáka skutečně démonický. Především pak dialogy s agenty Mossadu jsou nezapomenutelné. Madden byl vždycky vcelku měkota, ale tohle je film, za který si ho snad začnu vážit. Dá se vidět i vícekrát, což je na film s takovouto tématikou ryze raritní věc.
Typický Soderbergh. Studený, atmosferický (hudba, kamerové filtry), chirurgicky přesný film. Nákaza nám v podstatě nic nevnucuje. Jen ukazuje možný vznik nákazy (banalita) a její následky v kontextu s nákazou lidstva (strhující). Od čehož se pochopitelně odvijí další věci jako histerie, rabování, náboženské problémy, etnika, základní životní potřeby apod. Možná trochu výhoda pro tvůrce je fakt, že režírují látku tak zajímavou samu o sobě, že i kdyby byl film méně povedený, tématika díky svému strhujícímu potenciálu stejně nedostatky smete. V podstatě film, od kterého se nedá odtrhnout.
To, co se ze začátku jeví jako neotřelá bejkovina, plná šťavnatého vizuálu (je zde vidět rukopis režiséra Ironmana) se postupem času mění v kupu klišé a tupou přehlídku vizuálních efektů rozličných forem i kvalit. Dlouhou dobu jsem neviděl něco koncepčně a dramaturgicky tak nezvládnutého, jako je závěr tohoto filmu. Klišé na klišé - finální bitva a classic katarze, kterou jsem viděl milionkrát předtím. Od tohoto kousku už dle názvu možná nikdo nic moc nečekal a ani se nedočká. Nechápu ten šílený rozpočet.
PS: Sekvence v Dubaji - možná nejvíce strhující kaskadérská scéna ever.
Nejsem ten pravý na Harryho. Přijde mi, že další jeho dobrodružství je totálně natahované nic. Jen další zářez, který nás má posunout velkému finale. Nic klíčového se zde totiž nestane. Představí se nám opět hlavní hrdinové, párkrát mezi sebou prohodí nějaký ten dialog, pak se řežisér a trikaři blýsknou několika neotřelými nápady a závěrečné titulky jsou na světě. Tenhle díl nevidět, tak se mi vůbec nic nestane a pochopím ty další úplně bez problémů, stejně jako všechny ostatní.
Zdání klame. Killer Elite je sice příjemně oldschool (syrový obraz, 80. léta), nicméně není aní zdaleka tak dynamický, jak bych na Stathama čekal, není ani zdaleka tak kinetický z hlediska akce, jak bych si přál (hlavní rvačka Owen - Statham nuda, pouze kvalitní střih, chybí fyzično, rány nebolí), chybí krev, chybí tvrdost a naturalismus. Vycizelovaný obraz a filtry nejsou zdaleka všechno. De Niro je ok, škoda, že málo času. Slečna od koní je vcelku iritující. Nechápu jak ji tvůrci mohli myslet vážně. Stejně tak jako některé rádoby vychytávky (kulka ve vlasech ala Drive apod.), které jsou přebrané od jinud až běda. Horko těžko průměr.
Je to zábavné i počtvrté, ačkoliv nejsem přímo extra příznivcem celé této crazy série. Craven hraje na pořád stejné noty. Technicky mu to jde dobře, umí si ze sebe udělat srandu a to celé prokládá dobrými odkazy na tunu filmů snažící se kdoví co všechno, jen ne bavit. Stále stejná herecká kapacita nijak neohromí, takže jsme v podstatě tam, kde jsme byli před X lety. Solidní porce zábavy ryze na jedno podívaní. Skutečně se mi nepodařilo najít hlubší smysl, ani žádný jiný důvod vidět tento film znovu.
Podoba s Třístovkou je neoddiskutovatelná. Dokonce bych se nebál říci, že Snyder je vizuálně protřelejší a bystřejší. Především pak ve velkých celcích je vidět u Immortals lehká improvizace, až rutinérství. Celek je ale velmi nápaditý, boje výtečné, Některé technické kejkle neskutečně vyladěné a pojetí vizuální stylizace se mi zamlouvá. Svezlo se to na úspěchu někoho jiného, ale na druhou stranu proč ne ? Mickey Rourke nemá opět konkurenci z hlediska charakterů.
Jeden z mála filmů, kde bylo jasné, že půjde o nízkou kvalitu prožitku již z traileru, který je sice hloupý, ale možná přece jen záživnější, než celý film. Zaujme jediná akční scéna (malý kluk v lese - hned na začátku), solidní výprava a to je asi tak všechno. Hudba je všelijaká - skladatel si asi myslel, že když poskládá dohromady rychlé smyčce, znamená to monumentální, plná a akční hudba. Bohužel se trošku spletl. Ani herci nic moc. Je tu vidět ryzí komerce a žádná zanícenost a láska ke klasice. A to celý projekt pohřbívá.
Není to ono. Plakát a hlavní hrdinové jsou romantičtí v rámci možností, avšak In Time je trestuhodně nevyužitá záležitost. Niccol přišel podle očekávání se strhujícím a notně originálním příběhem. Bohužel však naprosto selhává v dalších aspektech. Ne že bych od něj chtěl nějaké létající talíře, či snad milionové bitevní vřavy, ale třeba jen trochu více vymazlený vizuál, více osudovosti, více dynamické akce, více bujarejší výtvarné stylizace a rozhodně méně nedotažených dějových linek. Ono kupovat a okrádat se o čas je pěkné, ale stačí trochu zapřemýšlet a je jasné, že kdyby někdo mohl získat čas jen tak přiložením ruky k nějaké jiné, dávno by se všichni povraždili a rozhodně by nečekali před časovou bankou poskytující třiceti procentní ůvěry. Stejně tak jeden typ aut pro bohatou vrstvu si mohli odpustit. Retro auta policistů mi tam taky nějak nepasují. Zkrátka těch věcí je více než dost. Ale abych jen nehanil, milion let je fajn, občas jsou tu strhující scény, Timberlake je jako vždy dobrý a Murphy je jako vždy fenomenální (!!!!). Chtělo to tentokrát dle mého názoru Niccola na pozici scénáristy, nikoliv režiséra.
Nehorázná řezničina. Mám ten pocit, že James Purefoy se po Solomonu Kaneovi upsal historickému "off road" žánru na do smrti. Ve finále proč ne. Jeho hrdina má hloubku, není to šašek typu Barbar Conan (2011) apod. Minimum slovní zásoby není vůbec na škodu, právě naopak. Výtečná chemie hlavních představitelů rozhodně stojí za zmínku. Inu jde to i bez milionu slov. Akce ok (v rámci rozpočtu). Několik skutečně výživných detailů (přepůlení člověka apod.). Na lehce komorní spektákl s britským feelingem nezvykle rozmáchlá a monumentální hudba (palec nahoru). Krutě přehrávající Giamatti a okouzlující Kate Mara (rovněž palec nahoru). Možná trochu více efektní, nežli efektivní, ale v rámci žánru se dle mého názoru vyšťavilo maximum co šlo.
Nečekal bych takový paskvil. Herecké obsazené totiž slušné, bohužel však pouze na plakátu. Jinak je to průměr, spíše podprůměr (Milla). Film bez náboje, bez emocí, bez výraznější scény. Robert "sit the fuck down" De Niro nemá poslední dobou štěstí na dobré projekty. Curran není dobrý filmař.
Psycho. Fandové amerického velkostylu a pózerství nechť si pustí Bourna, či Mission Impossible 3. Jsou to podobně "kynetické" snímky, ale jsou přehledné, lineární a mnohem snáze uchopitelné. Hanna má problém, že je občas na hranici paranoidního thrilleru, který se dost často mění ve tvrdý akční snímek prokládaný scifi prvky. Je cítit britský feeling, který z duše nemám rád.
Strhující minimalistický snímek. Pro milovníky kombinace "snesitelná art-moderna + nekompromisní realistická syrovost" jedinečná záležitost. Hlavnímu hrdinovi bych sežral naprosto všechno, hudba výborně podbarvuje a akce je bez kompromisů. Celkově stylizačně velmi vyprecizovaný film, jehož tvůrci mají feeling a filmovou estetiku v malíčku a přesně vědí co a jak mají točit.
Johny Strong je boží ! Akce je naprosto nekompromisní a celkové ražení snímku je totál kulervoucí. Něco tak utrženého ze řetězu tu dlouho nebylo. Reálie velkoměsta jakoby neexistovaly, vše zde vypadá jako jedna velká bojová aréna, kde se proti sobě utkávají policisté, negři, mafiáni, drogoví dealeři, magoři, feťáci, náckové, najemní vrazi apod. Výtečná odreagovačka.
Mám ten pocit, že nové a nové přírůstky do žánru "superchytrý a cool uhlazený film" už jsou jen růže na rakev. To co odstartovali Dannyho parťáci a další podobné snímky na přelomu 90 let a nového milénia po cca dekádě pohřbívají právě kousky jako Cizinec apod. Herci jsou zde zvoleni podle toho, jak vypadají, luxusní hotel, boháči a velkohubý styl je zde proto, že absentuje ucelený scénář a kvalitní režie a prostředí Benátek je sice čarovné, ale být to třeba Kyjev, nebo Bratislava, bude se člověk samou nudou kousat do pozadí. Už je to skutečně ohrané, pojďme dále.
Matt Damon málem zapomněl jaké to je mít roli upřímného sympaťáka. Naštěstí umění hrát nezapomněl zcela jistě a byl to hlavně on v páru s výtečně bezprostřední Emily Blunt, který táhle tento prazvláští snímek kupředu. Výtečné dialogy, scénář, dramaturgie. Některé scifi prvky možná zbytečné a celková filozofie snímku lehce "over the top". Ale v ramci inteligentního a nenáročného popkornu spokojenost. Určitě je to výtvor, který ačkoliv je co se námětu týče pomerně originální, nebude mít vyhraněné diváky, ale zaujme široké spektrum hloupé veřejnosti. Ve většině věcí je právě velice nekonfliktní a uspořádaný. Já to vidím možná trochu jako zápor, fanoušci Slunce seno jahody to uvidí jako klad.
Fenomenální pecka. Vyladěné po všech směrech. Film který má vizuální efekty, které používá přesně v těch správných místech a detailech (obličeje opic - emoce), výtečná a dynamická akce, strhující dramaturgie, překvapivě komorní nádech. Kdo čeká velkorozpočtovou akci a miliony opic v bitvě proti lidské populaci, bude zklamán. Nové opice jdou úplně jiným směrem. Výrazně sofistikovanějším a zábavnějším. Je to sice stále popkorn a film dělaný hlavně pro "zábavu", ale invence a zanícenost tvůrců pro danou látku nelze přehlédnout. Palec nahoru, znamenitá práce a film který opravdu baví od začátku až do konce.
Vcelku minimalistický snímek, odehrávající se na několika metrech čtverečních jakéhosi podzemního úkrytu, kde se rozehrává mistrovská psychologická hra. Film především stojí a padá na výtečných hercích, leč musím přiznat, že příspěvek do žánru filmů o terorismu, či válce z úhlu pohledu médií apod. - tzn. ne aktivní boj, je to vcelku zajímavý. Je diskutabilní, nakolik je to věrohodná záležitost, nicménně chvílemi se jedná o docela maso bez kompromisů, což je přesně tak, jak vypadá naše doba. Jako žánrový přírůstek dobré, nikoli nezapomenutelné.
Téměř nemožné objektivně hodnotit. Plné výtečných hlášek, drobností, kamerových náletů, několik dialogových scén a krásné jiskření hlavních protagonistů. Je to sice mírně naivní, což se postupem času poměrně mrštně přelévá v sebeparodii, ale stejně jsem se neubránil pocitu jisté stylizační roztříštěnosti a nekonzistentnosti. Občas film neví čím chce být, tak je tu pro jistotu všechno. Tak trochu Svět Zítřka a Indy dohromady. Akce mne nebavila a triky taky průměrné až na výjimky. Čekal bych v tomto směru mnohem víc. Audiovizuálně byl mnohem více nakopávající trailer, což je s odstupem času docela úsměvné. Abych pořád jen nehanil. Hayley Atwell je prvotřídní bábovka, která si touhle rolí udělá kariéru a závěrečné scény s bombardérem jsou vizuálně úchvatné - takovou kolorizaci barev jsem dlouho neviděl.
Při tomto hodnocení se mi jako možná jedinému z vás povedla výborná věc. Hodnotím naprosto bez emocí, jelikož jsem viděl snímek poprvé až teď - tedy 2011. Tudíž nostalgie zde není na místě. Ten film je hloupoučký. Kdyby touto formou natočil někdo takovýto snímek dnes, bude ukřižován. I takoví Piráti z Karibiku jsou už na doraz a přesto jsou o malý stupínek výše než tohle. Nutnou podotknout, že i Piráti jsou pěkná ptákovina.
Haggis snad pokaždé točí téma, ve kterém je úplně nejsilnější. Sociální cítění - v tomto případě rodina. Naprosto unikátně tématicky postavený snímek, narvaný emocemi a velice realistickým sousledem scén. Ústřední herecké duo fenomenální od začátku až do konce. Některé scény tak realistické, až tuhne krev v žilách - kupodivu obvykle úchvatně vyšperkované dialogy. Příprava na útěk je poutavá, ale skutečné inferno nastává až ve chvíli, kdy dojde na lámání chleba. Paradoxně minimem akce podpořený snímek je daleko rychlejší a živější, než většina akčňáků. Po velmi dlouhé době skutečně monstrózní pecka, nehorázně "über fucking cool" natočená. Bez jediné chyby.
Malý filmeček. Plný emocí, upřimný a pro milovníky scifi a cestování časem je jako stvořený. Dokonce i herecké obsazení je velmi působivé. Chybí rozmáchlé scény, ale má to spád a originalitu. Doslova jednohubka na jeden večer. Určitě ne "velký" film, který si budete mít chuť pustit vícekrát za sebou.
Dějově méně záživné a více rutinnérské. Vizuálně daleko méně přitažlivé, až obyčejné. Red Dragon tak nemá téměř nic, čím by publikum zaujal. Několik málo scen s Emily Watson a Ralphem Fiennesem a to je zhruba tak všechno. Až příliš detailní kopie Mlčení jehňátek s tím rozdílem, že skoro nic dobrého zde není a to špatné je jenom zde.
Colombiana (2011)
Warrior (2011)
Ocelová pěst (2011)
Moneyball (2011)
Super 8 (2011)
Dluh (2010)
Nákaza (2011)
Kovbojové a vetřelci (2011)
Mission Impossible - Ghost Protocol (2011)
Je pravda, že MI serie je jedna z mála, kde má každý díl naprosto rozdílný režijní rukopis. První díl byl nejvíce špionážní jízda, druhý akční poetika (mnozí nedocení), třetí fyzično a kinetická akce. Je zajímavé sledovat, jakým směrem se ubírá díl další, aneb pro Brada Birda to byla velká výzva jak chce tuhle hru vlastně hrát. Čtyřka se daleko nejvíce podobá trojce. Přesto nejsem přesvědčem, že dosahuje jejích kvalit. Cruise je magor. Jeho kaskadérské kousky jsou over the top. Akce je DOKONALE natočená, předeveším pak adrenalinové "finále" v dubaji a akční scéna mezi auty (vše útržkovitě v traileru). Fyzično je i zde, ale na rozdíl od trojky spíše v detailech a polocelcích. Necítím jí "nasáklý" celý film a to trochu zamrzí. Přece jen Abrams je Abrams. Maximální důraz je zde kladen na tým (výborné obsazení, výtečná chemie) a to je dobře. Po čtvrté sám proti všem - to už by nebylo ono. Camea jsou ok (Sawyer i Ving Rhames na konci jsou trefa do černého). Je to jízda. Zřejmě nejrychlejší akční film roku, Tom ve vrcholné formě. Možná trochu moc mainstreamové (BMW, iPhone), ale tak s tím se v dnešní době marketingu tak nějak musí počítat. Zašel bych do kina i znovu. Není to tak "opravdové" jako předešlý díl, ale zdatně mu sekunduje. Ethan Hunt na téhle vlně - to je naprosto v pořádku. PS: Sekvence v Dubaji - možná nejvíce strhující kaskadérská scéna ever.
Harry Potter a Fénixův řád (2007)
Elitní zabijáci (2011)
Drive (2011)
Sinners & Saints (2010)
Cizinec (2010)
Správci osudu (2011)
Zrození Planety opic (2011)
Thor (2011)
Extrémní klady: Film který má srdce na pravém místě a velmi dobře to o sobě ví. Hlavní herečtí představitelé, fenomenální vizuální efekty a neskutečná pompéznost "snové části". Extrémní zápory: Příliš divoké, neucelené, film neví co vlastně chce být, jednoduché a lehce vypočítavé (tvůrci moc dobře znají svůj potenciál a nejdou za hranu ani za živého boha - sázka na jistotu), poměrně klišoidní. Rozhodně dost nevyrovnaný kousek a těžkotonážní mix různých stylů a žánrů. Je to zajímavé, leč nekonzistentní a možná i přeplacané.
Odpočítávání (2010)
Captain America: První Avenger (2011)
Návrat do budoucnosti (1985)
Tři dny ke svobodě (2010)
Zdrojový kód (2011)
Červený drak (2002)