Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Komedie
  • Thriller

Recenze (2 909)

plakát

Absolutní moc (1997) 

Gene Hackman jako chladnokrevný prezident, Ed Harris jakožto charizmatický detektiv, Clint Eastwood pro změnu nepolapitelný zloděj profesionál a Scott Glenn a Dennis Haysbert jsou elitní agenti tajné služby. Brilantní casting, o tom žádná. I ten děj se dá přežít, pokud pomineme jistá zjednodušení některých faktů a omezení se jen na výčet těchto jmen, protože Eastwood jakožto režisér nebral v potaz prakticky vůbec žádné vedlejší charaktery a když, tak to nedopadlo vůbec dobře (najatý sniper). Akce je minimum, nicméně Clint dokáže natočit napínavou scénu a i když jich tady není mnoho a celek se nese v lehce nevýrazném až televizním stylu, herecký ansámbl je tak kvalitní, že se nelze dívat na hodinky příliš často.

plakát

Accident Man (2018) 

Parodie na svět assasinů z Johna Wicka s cunt mlátičkou Scottem Adkinsem a neznámou Amy Johnston, kterou potřebujeme vídět ve více akčních filmech. JInak se zde ale příliš moc povidá a akce samotná je trestuhodně špatně ozvučená a sázka na jistotu v podobě Michaela Jai Whita je tentokrát značně nevydařená. Působí znuděně a jeho i téměř všechny ostatní akční pasáže vypadají nedotaženě a odflákle.

plakát

Adaptace (2002) 

Zajímavá existencionální sonda mezi specifickou sortu emočních a životních ztroskotanců, ale v podstatě se jedná o podobný socio experiment, jako třeba Věčný Svit apod. Tedy bizár jak prase, který si nemáte za co oblíbit, jen uznale pokrčit rameny nad promakaným scénářem, střihem a hereckými výkony.

plakát

Ad Astra (2019) 

Komornější side-kick Interstellaru s podobnou formální opulencí, hudebním aranžmá i filozofičnem, avšak umělecky a scénáristicky méně ambiciózní, bez kulervoucího finále, i pomyslně highlightových scén. Vesmírná vztahovka otce a syna a příběh o správných životních volbách a rozhodnutích, které se vyjmečně neodehrávají na planetě Zemi. Brad Pitt opět fantastický.

plakát

Aeon Flux (2005) 

Je to sice vcelku paradox, ale čím více peněz Charlize Theron za svou filmovou roli dostane, tím větší je to kolaps. To se tady dá řící prakticky o celém projektu, neboť je blbý od začátku až do konce. Začneme neslanou nemastnou mytologií, která je stručně načrtnutá cca do úvodních pěti minut. Banalita je samozřejmě gigantická, ale herecké výkony a celkový vizuální patvar, kterým tenhle snímek oplýva, vše ještě umocňují. Akce je leckdy na pokraji vypnutí TV a o scénáři snad ani nemůže být řeč. Zaujme leda tak Charlize v zajímavých robách (které jsou však esteticky naprosto mimo) a její účes, na který pravděpodobně použila více taftu než by bylo třeba. Poslední dobou se skutečně točí zajímavé komiksové adaptace. Těším se na Ultraviolet. Tyto dva filmy mi totiž svojí demencí na první pohled připadají velmi similární.

plakát

Aféra Thomase Crowna (1999) 

Inteligentní podívaná s dobrými herci, ale chtělo to víc "šťávy".

plakát

Agent bez minulosti (2002) 

Tak jsem tomu napodruhé asi přišel na chuť. Je to pecka, nejde říct nic jiného. Matt Damon je jako agent neskutečně cool a především realismus, který z něj čiší je to, co na něm má člověk nejraději. Hudba dodává neskutečné grády, chladná atmosféra je také víc než povedená (tónování a filtry). Na můj vkus možná ne tak úplně precizní akce, kterou sem tam kazí pár odfláklých střihů, ovšem co se obsahové stránky týče, je to jízda. Možná ještě lepší než Bourne Supremacy.

plakát

Agora (2009) 

Jako dvě hodiny dějepisu asi OK - solidně načrtnuté boje fyzicky i spirituálně. Jakožto filmové médium naprosto selhávající. Dvě hodiny lze protrpět snad jen díky velkorysé výpravě a solidnímu filozofičnu, protože s frigidní Rachel Weisz sympatizovat v jiné než vědecké rovině příliš nejde a ostatní charaktery jsou jeden víc neuchopitelný než druhý. Do toho zmatečné bojové scény, nekonzistentní emoce a neforemný výsledek je na světě. Ještě tam mohla skočit nějaka alegorická haluz, trocha smutných pohledů a myslel bych si, že to točil vrchní filozof Aronofsky.

plakát

Ahsoka (2023) (seriál) 

Ahsoka má skvělý rojezd, ale mrzuté, v podstatě doklopýtané finále, ve kterém několik zásadních věcí nedává moc smysl, potažmo není dovysvětleno a kdo čeká epický konec ve stylu Epizody 3, bude velmi zklamán. Úvod má vysoké ambice. Disponuje výbornou atmosférou a ctí některé trademarky starších Star Wars. Stejně tak souboje jsou slušně natočené. Ovšem od půlky už je to stereotypní přešlapování bez jakékoliv invence, či režijní iniciativy. V podstatě slabší kopie veskrze zábavnějšího a pozitivněji laděného Mandaloriana. Tahák v podobě Haydena Christensena nestačí, i když je využit solidně.

plakát

Ahsoka - Část 1: Mistři a učedníci (2023) (epizoda) 

Docela temná a atmosférická otevíračka ve stylu Rogue 1 a dalších moderně pojatých Star Wars stories poslední doby, která je trochu provoněná vůní dobrodružství Indiana Jonese se specifickými trademarky a artefakty. Oceňuji fakt, že se tvůrci vytasí hned s téměř všemi stěžejními postavami a i bez znalosti Rebels je to zatím docela zábava.