Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Komedie
  • Thriller

Recenze (2 906)

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci - Oko (2022) (epizoda) 

Vše co se týče trpaslíků je dobré, u hobitů tradiční nuda a pobíhání po place, zatímco v poklidu díky jednomu hospodskému povaleči vzniká nové území zla a pokud by to někomu náhodou nedošlo, tak to tam tvůrci na konci i obligátně napíší.

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci - Udûn (2022) (epizoda) 

Pokud pomineme fakt, že se to vlastně celé točí kolem jednoho města, jedné vesnice a jedné armády a nemá to tedy ani zdaleka takovou šíři a monstrózní epiku jako filmový předchůdce, tak šestka umí být docela fajn zábava. Je správně temná, je tu několik elfích perků a řádně peprných bitev, které jsou docela obstojně sestříhané a napínavé. Pokud by celý seriál byl v takovémto stylu, byla by spokojenost.

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci - Odchody (2022) (epizoda) 

Přehlídka dechberoucí výpravy, impozantních přírodních scenérií a solidní práce s hudbou, která se snaží opět navázat na úspěch filmů. Z hlediska postav, dramaturgie a vývoje děje je to stále horko těžko táhnoucí se průměr.

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci - Velká vlna (2022) (epizoda) 

Čtyřka působí tak, že se celou dobu chodí kolem horké kaše a jen se čeká na to, až se v dalších dílech budou rozdávat facky. Dialogové pasáže jsou mnohdy extrémně zdlouhavé a otravné. Má to svoje obstojné momentky i pár slušných postav, leč bohužel ty hlavní to obvykle nejsou.

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci - Adar (2022) (epizoda) 

Zatím seriálový LOTR působí spíše jako výpravná detektivka, která sype z rukávu spoustu jmen a otázek, ale s odpovědmi je velmi zdrženlivá. Oproti klasicky vyprávěným epickým filmům je to tedy dost značný rozdíl, nicméně dá se to ustát. Trojka má i trochu lepší dynamiku, méně hobitů a překrásně renderovaný Númenor, jehož stvořitelé se silně inspirovali Gondorem v Návratu Krále.

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci - Na moři (2022) (epizoda) 

Nebýt Morie, považoval bych druhou epizodu za ještě méně zábavnou, nežli tu první. Zatím je velká škoda nezužitkovaného potenciálu postav, protože zajímavá není skoro ani jedna. Zatímco v LOTRovi byli hobyti cute, tady jsou otravní. jinak ušlechtilí elfové zase vypadají jak členové pobožné sekty. Zatím tenhle slepenec působí značně rozkolísaně.

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci - Stín minulosti (2022) (epizoda) 

Prvních pár minut je skutečně napínavých, bohužel v trestuhodně negativním slova smyslu. Protože když se rozjede filozofování dvou elfů pod stromem o tom, proč kámen neplave a loď ano, scenáristická úroveň tvorby se dostává někam k prvnímu stupni základní školy. Naštěstí se po pár minutách přece jen seriálový LOTR alespoň co se vizuálních a estetických kvalit týče, poměrně solidně rozjede a dá vzpomenout na dávné časy nejúspěšnějších fantasy filmů, které za sotva polovinu peněz udělaly xkrát více parády. Herecky je to zatím s velkým otazníkem, technicky OK, ale chybí vynalézavost, režijní zručnost a cit pro filmovou epiku. Zatím minimálně jednička vypadá spíše jako vymazlená verze středověkého Indiana Jonese.

plakát

Pan Church (2016) 

Film o tom, jak je důležité mít rodinu, či alespoň přátele, na které se dá spolehnout. Feel good movie, který se kromě obstojných hereckých výkonů a místy trochu moc slzopudných scén, drží vesměs zdravě civilní a příjemně koukatelný, opepřený skvělým jazzem a "shawshankovskými" voiceovery, které jsou dávkovány přesně tehdy, kdy jsou potřeba.

plakát

Rod Draka - Série 1 (2022) (série) 

House of the Dragon na můj vkus příliš dlouho, táhle a nedostatečně obratně řeší intriky, mocenské boje a psychologickou válku hlavních hrdinů. Jde to mnohdy až do takového extrému, že to defacto "odnese" třeba celá jedna epizoda. A sledování hodiny zadumaných pohledů v potemnělých (sic fantasticky aranžovaných) kulisách není to, proč máme svět GoT tak rádi. Chybí vyváženost, chybí silné postavy, na kterých by se celý příběh nesl a když už tady konečně nějaká je, či se utváří, tak je znásilněna výměnou hlavního protagonisty. Což je další velký problém, který nebyl uchopen vůbec dobře. Pravdou však zůstává, že HoD solidně kopíruje i trademarky, které fungovaly dobře od začátku. Umí místy udělat sevřenou atmosféru, postava Daemona je absolutně na vrcholu a když to rozparádí draci, také to stojí za to. Vzhledem k tomu, jak končí jednička, by mohla být dvojka konečně to pravé ořechové s cca trojnásobným rozpočtem oproti staršímu bratříčkovi. Celkově je jednička překvapivě spíše komorní a chybí jakkoliv velkolepá bitva.

plakát

Rod Draka - Černá královna (2022) (epizoda) 

Správná spojenectví, osudová dilemata a klíčové zvraty. Je dobré vědět, že tvůrci nezapomněli tvořit dechberoucí materiál. Jen škoda, že musel přijít až v posledních epizodách s výjimkou té první úvodní. Vyjimečná triková práce, skvělá výprava, závěr v napětí, které by se dalo krájet a zřejmě nejlepší scéna z celé série.

Ovládací panel
148. nej uživatel Česko
147 bodů