Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Recenze (907)

plakát

Ahsoka - Část 3: Čas odletu (2023) (epizoda) 

No konečně! Starwarsovský až na půdu, odpouštím první dva díly, ve kterejch se nic nedělo :)

plakát

Oppenheimer (2023) 

Mistr Nolan si vybral slabší chvilku. Jasně, po audiovizuální, herecké a řemeslné stránce je to strašná pecka, která letos nemá příliš konkurence. Po stránce příběhu jsem se však s Oppenheimerem minul, jelikož se tomu nejnosnějšímu tématu (dopad zavraždění statisíců japonských civilistů na vědce z Los Alamos) skoro nevěnuje a raději se rochní v nekonečném vyslýchacím kličkování. V jádru to tedy je chladná oscarová biografie v mocném nolanovském hávu (tři hodiny dialogových scén se brilantně míchají ve stylu prvních 40 minut Batman začíná), ve které příliš nezaujme armáda postav a není v ní čím budovat opravdové napětí. Hlavní tahákem je spíš tradiční žasnutí nad tím, jak je Nolan působivý realizátor a schopný narativní experimentátor, ale obávám se, že jakmile Oppenheimer sleze z IMAXového plátna, bude se mu u diváků dařit o poznání hůř.

plakát

Mission: Impossible Odplata - První část (2023) 

Tváří v tvář dokonalé těžkotonážní šestce vlastně zklamání. Moc postav, moc vysvětlování, málo vyloženě památných scén, záporák nic extra. Jako showreel akčních scén, na které zbytek blockbusterového pole kouká s otevřenou pusou, to ale samozřejmě pořád funguje (byť není highlightem motorka, ale až dechberoucích posledních 10 minut). Snad to příště zase bude žánrová špička!

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

Mojí mámě se ten film bude líbit. Zhruba s touhle myšlenkou jsem odcházel z pětky Indiana Jonese, která podlehla zvláštnímu fenoménu posledních let – ignoraci věku hlavního hrdiny. Pátý Indy by klidně mohl fungovat jako old schoolové dobrodružství, v němž Harrison Ford hlavně rozdává moudra, řeší hádanky a kraluje dojemným scénám, jelikož tohle všechno v osmdesáti zvládá na jedničku. V Lucasfilmu se ale místo toho rozhodli, že ho na sílu narvou do epického blockbusteru, který usilovně sype z rukávu jednu akční scénu za druhou.   Nástroj osudu vám tedy hodinu a půl hází do obličeje honičky a přestřelky často pochybné trikové kvality (a s velmi starým pánem v centru dění), jen aby se po „celém filmu“ konečně vyložily karty na stůl a začal ten opravdu důležitý příběh, k němuž snad nešlo dojít složitěji. Jakmile se začnou dít klíčové věci, je vlastně skoro konec – a vy máte pocit, že to celé sice bylo fajn, ale mohlo toho být výrazně méně, ocenili byste prokreslenější záporáky a nevadilo by vám, kdyby Helena byla opravdová postava a ne jen Phoebe Waller-Bridge hrající Phoebe Waller-Bridge.   Takže ano, bavil jsem se a občas jsem byl dojatý, ale chtělo to ubrat na prázdné akci, přisypat Forda v dramatickém módu a nechat si víc prostoru k řešení hlavního příběhu. Takhle je z toho jen slušná velkolepá oddechovka, která však na legendární trilogii kouká z opravdu úctyhodné dálky.

plakát

Vyproštění 2 (2023) 

Dvojku Vyproštění trápí slabé triky, jelikož se neohání blockbusterovým rozpočtem, a… to jsou zhruba všechny zásadní výtky. Po akční stránce je vcelku nápaditá a nekompromisní, po stránce dějové o něco lepší, než se od podobných béček očekává. Pokud vás tedy bavila jednička, dejte zamračenému Hemsworthovi znovu šanci. Pro fandy přímočarých akčňáků jde o malý svátek, u něhož vás možná potěší i viditelná česká stopa. (8/10)

plakát

Flash (2023) 

Je to velké, hlasité a barevné a vůbec to nedává smysl. Co to je? Ano, nový Flash se ladně zařadil po bok žánrové konkurence a bohužel není ničím výjimečný. V jádru totiž jde o DC verzi plácání se v mnohovesmíru, která má hodně styčných ploch s dvojkou Doctora Strange a trpí hlavně slabou prací s postavami a přemírou digikejklí. Proč se finále odehrává na nudné pláni, kde nic není? Proč jede (hlavně „mladý“) Ezra tak vysoký level otravnosti? A proč to celé vede odnikud do bodu, který má vyvolat akorát nekonečnou debatu v hospodě? Tempo naštěstí není úplně marné a příběh má silné jádro ve Flashově vztahu s matkou (tyhle scény fungují na jedničku). Pokud ale čekáte něco víc než komiksový výplach, v němž je Michael Keaton docela fajn a Sasha Calle prakticky zbytečná, těšíte se zbytečně. Třeba kreslený Spider-Man je se svým mnohovesmírovým dobrodružstvím v úplně jiném (mnoho)vesmíru. (6/10)

plakát

Transformers: Probuzení monster (2023) 

To nejdůležitější je potřeba říct hned na začátek: Pokud je vám víc než deset let, nemáte proboha vůbec důvod na nové Transformers chodit. Zatímco Michael Bay kdysi servíroval epické military porno pro teenagery, v němž se poprvé řezali obří roboti a bylo to cool, Steven Caple Jr. nabízí jen oživlý animák pro nejmenší diváky. Zapomeňte na vymazlené exploze, poctivě vybrané modelky nebo přehlídku (a následnou destrukci) vojenské techniky. Probuzení monster je veleprůměrný dobrodružný film, v němž neexistuje armáda ani napětí a bohužel se zapomnělo i na nosné postavy. Dva lidé se tu prostě dvě hodiny potloukají s roboty po New Yorku a po Peru, a na konci se to celé seřeže, nazdar. Velkým plusem je, že to není trapné jako pozdější bayovky, nevýhoda naopak spočívá v tom, že vám ze vší té robošedi zůstane v hlavě jen slušná finální řežba. Vlastně můžeme být rádi, že to nedopadlo mnohem hůř. Zároveň bych ale zdůraznil, že… to vážně nemusíte vidět, pokud už vám bylo deset! (5/10)