Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Recenze (1 233)

plakát

Abraham Lincoln: Lovec upírů (2012) 

Když už bylo zábavnější a atmosféričtější životopisné drama, než film o lovu upírů, něco je špatně. Timur po Wanted nějak ztratil švih a utopil talent v krvi a samoúčelných zpomalovačkách. A casting (nejen) hlavního představitele byl fail, největší sympaťák je tak hlavní záporák s tváří Rufuse Sewella.

plakát

Adios Django (1966) 

Naplnění westernové škatulky. Tak akorát.

plakát

Advokát chudých (1941) 

U tohoto filmu mi bylo opravdu líto, že se neubrala trocha prostoru sentimentální lásce naivní omladiny, která dle mě rozmělňovala příběh padlého advokáta v podání skvělého Korbeláře.

plakát

Agent bez minulosti (2002) 

Jason Bourne... Pozdě, ale přece se propracovávám k historii agenta, který neví, že je agent, který neví vůbec nic o sobě a o své minulosti, ačkoli automaticky zvládá několik jazyků, bojové umění a střelbu obouruč. Stejně jako Jason tápe i divák, ačkoli dostává indicie v podobě paralelního vyšetřování. Na své cestě za minulostí potkává Jason Franku Potente a její malé milé autíčko (které to setsakramentsky schytá) a dostane je do dost nepříjemných trablí.... Matt Damon zkouší akční (i když netradičně akční) polohu a zvládá. Známý neznámý Clive Owen mu jde cílevědomě po krku, nemluví, pouze střílí, vyjma jeho neslavného konce. Režisér Liman zvládá stupňovat napětí, vypumpovat adrenalin (útěk z ambasády, muž za sklem), ukočírovat pěstní souboje na hranici přehlednosti. Inu, vypadá to, že tenhle agent má něco do sebe a jeho minulost budu odkrývat ráda.

plakát

Air Force 2 (2006) 

Cheap Bruce Willis, cheap story, cheap work...

plakát

Alenka v říši divů (2010) 

Bohužel víc Disneyho než Burtona, bohužel víc omalovánek než pokřiveného životného světa, víc digitálního rejdění než herectví... A i Tim by měl asi pochopit, že méně je někdy více. Se samotným příběhem Alenky jsem nebyla předem nijak zvlášť obeznámena, takže šance na uchvácení mého diváckého srdce byly, bohužel mimo Johnnyho Deppa a Mii Wasikowské svou šanci nikdo nevyužil. Kloboučník má vážně jiskru,a ačkoli to jen obměna archetypu, který Johnny pro Tima hrál už v Karlíkovi, jeví se nejživotnější a nejzajímavější postavou. Alenka je zase příjemně sympatická dívčina, která do své doby (viktoriánská Anglie) nepatří a zapadá spíše mezi polocvoklé postavičky podsvětí. Ve filmu se objeví čas od času nějaký burtonovský trademark - černý humor, pokřivená realita, Danny Elfmann, ale je toho málo a působí to až povinně. Navíc mám dojem, že postprodukční 3D se do filmu zase tak moc nehodí a ve dvojím rozměru by Alenka nepůsobila o nic hůře, u verze originál s titulky snad i lépe. Po Peterovi mě letos relativně zklamal i TIm... Snad se ukážou alespoň Ridley a Chris.

plakát

Alexander Veliký (2004) 

Na tento film jsem dlouho čekala, těšila se. Bohužel jsem nedostala to, co jsem čekala, a utahaná tříhodinovka dějepisu mi nestačila. To, že se postavy chovaly jako duševně narušené, jsem ještě skousla - většina velikánů byla alespoň trochu na hlavu, ale Ptolemaiův voice-over jsem rozdýchávala velmi těžce, až na konci jsem trochu zaplesala nad zajímavým komentářem Alexanderovy smrti. Samotný Alexander v podání Collina Farrela byl až na několik slabších okamžiků velmi dobrý, Jaredův Hephaestion k pomilování (nebýt českého "gay" dabingu) a Angelina Jolie přehrává, co jí síly stačí. Na druhou stranu to mělo příjemný střih, bitvy byly nasnímány opravdu velkolepě, i ta podivná změna filtrů při bitvě s Indy měla své určité kouzlo. Navíc je to snad první film, kde starověké budovy nepůsobí starověce, ale na svou dobu celkem současně. Hudba nebyla vůbec špatná a jako celek hodnotím pozitivněji než Troju. Cca 3,5* s možností postupného navýšení.

plakát

Ali Baba et les quarante voleurs (1902) 

Na rok vzniku to vypadá sakra dobře. Nemá cenu vytýkat filmu divadelní stylizaci, navíc práce s triky je super. (Zecca byl zjevně zatížený na filmové stínání hlav.)

plakát

Alois Nebel (2011) 

Dějově vlastně jednoduchá povídánka o dvou linkách, ale síla Nebela není v tom, co je řečeno, ale v tom, co je jen naznačeno. Síla je v obrazech, v atmosféře... A Karel Roden dotahuje svou roli osamělého jezdce k dokonalosti v jednoduchém a úderném příběhu pomsty.

plakát

Amazing Spider-Man (2012) 

Tak trochu zbytečný a předčasný restart pavoučí série, který je nejsilnější v Peter-parkerovských scénách. Spider-Manovským soubojům chybí náboj, záporákovi šmrnc a Spider-manovi samotnému sympatičnost. Což je škoda, protože po první půlhodině to vypadalo dobře, po hodině jsem však už jen čekala na to, až film konečně skončí, protože někdy tehdy skočil na vyšlapané koleje superhrdinského originu. Ve snaze odlišit se od Raimiho se přiblížil k napodobování Nolanovy trilogie - pokusem nastínit temnou stránku hrdiny, pokusem ikonicky zobrazovat nešťastného kluka-superhrdinu na střechách mrakodrapu nad hypermoderní džunglí. Bohužel jakékoli snahy o realističnost a originalitu od poloviny zabíjí scénář a stereotyp. Je to škoda, promarněná šance, protože Andrew Garfield je kvalitní herec, Webb miluje film a nebojí se pomocí filmových narážek a vtípků Petera Parkera charakterizovat. (Mávám Oknu do dvora, Godzille a vůbec). Nepovedlo se mu však spojit materiál do soudržného celku a výsledný produkt se drolí do dvou filmů (nezávislák o dospívajícím klukovi x superhrdinský origin), z nichž zábavnější je ten první.