Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní

Poslední recenze (40)

plakát

Ohnivě červená obloha (2023) 

Kdyby to bylo francouzsky, věřil bych, že to je Eric Rohmer. Tak moc podobné to bylo jeho filmům. To, že se v něm zdánlivě nic neděje, že dialogy jsou úplně obyčejné, že se tam chodí k moři a opravuje střecha - nic z toho nevadí, protože všechno, co se ve filmu děje, se odehrává uvnitř hlavní postavy. A to, jak se vám bude film líbit, nejspíš závisí i na vaší schopnosti empatie s ní. (SPOILER)  Protože když jste trochu sebestředný a ne úplně přitažlivý mladý spisovatel a jste zamilovaný a vlastně víte, že jste bez šance a žárlíte, tak je prostě hrozně obtížné nechovat se tak trochu jako debil. A pokud jste se v jeho věku taky občas chovali jako debilové a měli k tomu stejně pochopitelné důvody jako on, pak je to film pro vás. // (Zarazit by vás mohlo to, jak je závěrečná pasáž ve srovnání se zbytkem téměř bezdějového filmu najednou plná zvratů a náhod - ovšem ta může být, jak se po chvíli ukáže, uměleckou licencí v ději, napsaném hlavní postavou, nikoli tím, co se skutečně stalo.)

plakát

Jagna (2023) 

Musím přiznat, že první polovina filmu mě spíš štvala - vypadalo to jako schematické melodrama o dívce, co ji proti její vůli provdají za starého kozla, zatímco ona miluje někoho jiného. Příběh z 19. století ale nekopíroval tragédii Maryši, i když byl z podobného soudku. Na ploše jednoduchého příběhu komunity z malé vesnice se mu podařilo otevřít celou řadu témat, která jsou aktuální dodnes: lidská omezenost, nenávist, až vražedná síla klepů (dnes bychom řekli dezinformací), prokletí, jímž se může stát krása a výjimečnost nebo láska, nenávist a touha po majetku coby hnací motory všech lidských společností. Přestože jde o příběh ve své podstatě schematický a pevně ukotvený v literatuře 19. a počátku 20. století, nic to neubírá na jeho uvěřitelnosti a síle. //// Výtvarná stránka, tolikrát zde vychvalovaná, na mě působila chvílemi rušivě, zejména v detailních záběrech tváří, které nedokázaly reflektovat inspiraci realistickou malbou 19. století. Zdálo se mi, že možnosti olejomalby, do které byl film převedený, prostě nebyly využité. Místo toho, aby autoři pracovali s expresivitou a emocemi, které jim využití takhle neobvyklé výtvarné techniky nabízelo, prostě "jen" velmi pracně přemalovali klasicky natočený film do olejomalby - a s výjimkou několika záběrů je Jagna pocitově úplně konvenčně natočený film, a to je vzhledem k pracnosti a době, po kterou vznikal, opravdu škoda.

plakát

Bernie (2011) 

Nebudu opakovat to, co stojí v jiných recenzích. Tenhle film jde mnohem víc pod povrch, než by se mohlo z plakátu či jeho popisu zdát. Není to ani v nejmenším karikatura jednoho podivína, je to vynikající zamyšlení nad tím, co je to spravedlnost: pokud je spravedlnost společenská dohoda o tom, co je netolerovatelné, jak do toho zapadá většinový názor společnosti v městečku, které svého vraždícího Bernieho miluje natolik, že se mu složí na kauci (což se ve filmu, bohužel, neobjeví)? A jak moc slepá musí být spravedlnost, aby ho odsoudila na doživotí za úkladnou vraždu? A je slepá ona spravedlnost nebo jsou spíš slepí Bernieho spoluobčané? Je Bernie psychopat a manipulátor nebo upřímný lidumil, kterého ovládl náhlý afekt? Tenhle film nabízí daleko víc než jen bizarní příběh. (A nepochybným kladem filmu je, že o Berniem na kameru mluví jeho skuteční spoluobčané, díky čemuž získává tenhle neobvyklý příběh na autenticitě.)

Poslední hodnocení (278)

Úsvit (2023)

28.03.2024

Ohnivě červená obloha (2023)

27.03.2024

Jagna (2023)

28.02.2024

Blanquita (2022)

01.08.2023

Bernie (2011)

06.02.2023

Le Banc (1998)

04.09.2022

Strachy v nás (2021)

06.08.2022

Sonáta (2021)

02.08.2022

Slovo (2022)

odpad! 01.08.2022

Reklama