Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (48)

plakát

Američtí bohové (2017) (seriál) 

Já prostě nevim. Na jednu stranu jedna z nejlepších seriálovejch znělek (jak po audio, tak po vizuální stránce), dobrej casting, skvělá hudba, a nesporně ta atmosféra... na druhou stranu místy už moc absurdní, roztěkaný, nekoncepční a hlavně příliš odkloněný od knižní verze.. Všechno tohle zanechává poněkud rozpačitej dojem. Vlastně skoro po každým díle jsem si nebyla jistá, jestli se mi to líbí, nebo ne. A pořád jsem čekala, kdy se to zlomí, ale nakonec mám ten samej pocit z celýho seriálu (navíc bez regulerního zakončení). Takže fakt nevim.

plakát

Po přečtení spalte (2008) 

Jedna ze srdcovek, který zaručeně zvednou náladu. Spoustu výbornejch herců na jednom místě, totálně absurdní humor, ale já se směju od začátku do konce (dobře, možná proto, že jsem to viděla asi 10x, takže už vím, co se stane). Mimochodem, opakující slovo v místních komentářích zní NUDA, což jen krásně ukazuje na to, jak každej má opravdu extrémně jinej smysl pro humor a dynamiku filmu, protože z mýho pohledu je tempo filmu dostatečný, dialogy neskutečně vtipný, miluju konsternovanýho J.K. Simmonse, frustrovanýho Malkoviche, neurotickýho Clooneyho, dementního Pitta, šílenou Francescu a "cold, stuck up bitch" Tildu Swinton. Všichni hrajou o sto šest a celý to jednoduše plyne na vlně více či méně absurdních zápletek. Možná je potřeba se trefit do správný nálady a nebrat to tak vážně - jinak si nedokážu vysvětlit tak nízký hodnocení.

plakát

Tenkrát v Hollywoodu (2019) 

Ač neznalá poměrů a všemožnejch seriálů a filmů produkovanejch Hollywoodem v 60.letech, šlo o dokonalej zážitek umocněnej shlédnutím filmu právě v LA. Ten pocit, když člověk vyleze z kina...a ono to tam prostě fakt takhle vypadá!!! je k nezaplacení. Plus moji dva oblíbenci spolu na jednom plátně... co víc si člověk může přát.

plakát

To Kapitola 2 (2019) 

Je mi to opravdu strašně líto, ale asi proto, že je TO moje knižní srdcovka, je TO jako film tak bídnej. Začátek je slibnej, dospělý postavy jsou napsaný i zahraný slušně a místy si to zachovává vtipnou odlehčenost díky hláškujícímu Richiemu a Eddiemu... Ale tím to začíná a končí. Hororový scény jsou zbagatelizovaný do totálně předvídatelnejch lekaček, nepochopitelně nekvalitní efekty tomu dodávaj na směšnosti a monstra jsou postupem času absurdnější. Při sledování člověk čím dál víc ztrácí zájem o to, jak to vlastně dopadne, protože už je to strašně přeplácaný a může nad tím maximálně tak kroutit hlavou. Dost dobře nechápu, jak s tím mohl King souhlasit (četla jsem, že byl konzultován při scénáři a filmu dal zelenou + si tam střihl malý cameo), protože - stejně jako u první části - veškerá "hrůza", která na člověka čiší z knihy, je zkomprimovaná na nechutnosti vyskakující ze všech možnejch koutů a z původní atmosféričnosti nezbylo nic. Dvě hvězdy za herecký výkony.

plakát

Odvrácená strana měsíce (2015) 

Film je natočen podle mojí nejoblíbenější (stejnojmenné) knihy, takže jsem měla velmi vysoká očekávání i nároky...a nedopadlo to špatně. Bleibtreu v hlavní roli Urse Blanka je skvělej; jeho přeměna z kancelářskýho snoba do lesem posedlýho a instinktivně agresivního vyhnance je dost uvěřitelná. Ačkoli je vyznění příběhu o něco jiný než v knize, tvůrci se s tím vypořádali po svým a není to na závadu - pointa má o něco větší přesah a staví nás před otázku, do jaké míry jsme schopni vypořádat se se svým pudovým a niterným 'já'. V knize je toto výrazně ovlivněno halucinogenními zážitky z houbičkovýho tripu, nicméně ve filmu je toto spojení jen zdánlivé. Pro doposud úspěšného podnikatele je každopádně změna osobnosti naprostým narušením pro něj známého prostředí, volí proto únik do lesa jako svoji jedinou možnost přežít. V tomto okamžiku nám kniha nabízí daleko větší prostor k interpretaci konce, který je ve filmu vcelku definitivní - je to taky jeden z důvodů, proč nedávám plný počet hvězdiček. Film sám o sobě je koncepčně skvělý, temnotu a odvrácenou stranu lidské duše, která postupně vybředá na povrch, podtrhují temné a neuvěřitelně atmosférické lesní scény; herecké výkony jsou výborné; vše je podtrženo super soundtrackem. Není ale schopen zachytit daleko širší škálu pohnutek, pocitů a důsledků Ursova jednání a hlavně dát divákovi prostor k vlastní interpretaci jeho myšlenek. Zároveň se nejsem schopná smířit s příliš velkou odchylkou od románu v poměrně zásadní věci pro celý příběh (nechci spoilovat) + věřím tomu, že kdo román nečetl, na toho může film působit poněkud zkratkovitě a jako snažící se upozornit na celospolečenský problém odtaženosti od přirozenosti příliš okatě a očividně.

plakát

Black Books (2000) (seriál) 

Asi neexistuje lepší džob než celej den si číst ve vlastním knihkupectví, pít k tomu litry vína a kouřit, kdy se komu zachce. A teda sem tam prodat nějakou knihu. Pokud se s tímto předpokladem člověk ztotožní, nebude mu zatěžko zhltat tenhle neskutečně vtipnej seriál, ve kterým Dylan Moran rozvíjí svůj komediální talent a nutí diváka přemýšlet, do jaké míry hraje a do jaké míry je prostě sebou samým. Kolísající kvalitu jednotlivých dílů jednoznačně vyrovnává pár nezapomenutelnejch hlášek a hlavnímu "hrdnovi" zdatně sekundujou Manny, připomínající většinu času někoho mezi Ježíšem a Woody Allenem, a Fran, která neustále něco hledá (partnera, vzdálenou rodinu, jiný životní styl...), ale nakonec vždycky skončí tam, kde pro ni dává život největší smysl, a to je kupodivu právě ve stabilním vesmíru knihkupectví Bernarda Blacka.

plakát

Constantine (2005) 

Constantina nejvíc naštvete tak, že ho uzdravíte z rakoviny, aby nemohl umřít, parchant jeden, dobře mu tak. Ačkoli má film spoustu objektivních zádrhelů, asi hlavně díky svojí stylizaci mě prostě nadchnul, samozřejmě na tom má lví podíl obsazení Keanu Reevese, on čím je starší, tím je charismatičtější. Plus řada dalších detailů jako Tilda Swinton v roli archanděla Gabriela, neskutečně vtipný ztvárnění Lucifera a prostě celková atmosféra a vykreslení práce vymítače v konečně (!) hutně působícím pekle... A nikde nebylo kouření krabičky za den víc cool. Odpočinková pecka!

plakát

Firefly (2002) (seriál) 

Chci pokračování!! Aneb největší slabina seriálu Firefly je fakt, že je tak krátkej a není dostatečně využitej jeho potenciál. Navazující film Serenity je jenom chabou náplastí na bolestivě otevřenej konec a spoustu těch napínavejch bočních, ALE I HLAVNÍCH dějovejch linií je prostě nedotaženejch. Zcela jedinečně vybudovaná galaxie plná milionů obydlenejch planet je přitom úžasný místo pro nový a nový zápletky, postavy jsou napsaný (a obsazený!) dokonale, všema dílama prostupuje směsice napětí, vtipu, šarmu, drsňáctví a etickejch dilemat a člověk by těžko hledal podobně okouzlující vesmír. Ačkoli blend sci-fi a westernu může člověka zpočátku trochu zarazit, vlastně po chvíli každý sám rád uzná, že putování vesmírem pašeráckou lodí je velmi podobné osudům outsiderů Divokého západu. Originální nápad a pár dokonalejch hlášek činí ze seriálu stylovej unikát a já pořád doufám, že (podobně jako u Twin Peaks) jednou někoho napadne natočit minimálně jednu další sérii.

plakát

Tanec s vlky (1990) 

Konečně jsem měla čas poprvé vidět rovnou 4hodinovou verzi tohoto filmu. Fascinuje mě, že i teď - v roce 2016 - jde o film, kterej mě dokáže zasáhnout jako už dlouho žádnej film ne. I přes již zmiňovanou délku, za kterou by člověk byl schopen přečíst původní předlohu, jde o úchvatnej zážitek - silnej příběh, Indiáni z jiný perspektivy, než je člověk po vinnetouovkách zvyklej, nádherná příroda a vše dokreslující hudební stránka tvořej dokonalej obraz tehdejší doby. Extrémně důležitý jsou skvělý herecký výkony a autentičnost tomu dodává lakotština a realistický "zvířecí" záběry. U umírajícího Ciska a Bílých Ponožek ukápne slza snad i největšímu cynikovi. Prostě a jednoduše, jsem nadšena.

plakát

Vlk z Wall Street (2013) 

Jako nechci zpochybňovat herecký výkony, DiCaprio i McConaughey jsou skvělí.. nicméně mě ten film asi tak ještě před půlkou přestal bavit, prostě mě vlastně vůbec nezajímalo, co se s hlavním hrdinou stane, a už mi to připadalo na jedno brdo, pořád to samý dokola. Navíc, natočit dlouhej film není žádný umění, a tomuhle by rozhodně prospěla o dost kratší stopáž a o trochu míň výstředních výstřelků, který jsou tak překombinovaný, že je to až nudný. A i když jde o postavu, se kterou se nedokážu absolutně ztotožnit, a prostředí, který jde úplně mimo mě, rozhodně by se nemuselo stát, že se mi ten film nebude líbit.. Třeba takoví Rivalové a jejich Formule, o kterejch nemám ani páru, mě nadchli. Proto mě ten film podle svýho vysokýho hodnocení dost zklamal, čekala bych, že bude trochu víc širší veřejnosti-friendly.