Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Romantický

Oblíbené filmy (7)

Ztraceno v překladu

Ztraceno v překladu (2003)

Měl jsem velké štěstí, když jsem na tento film narazil. Můj vůbec první film se Scarlett Johansson a Billem Murray ve vážné roli je naprosto skvělý. I když chápu i ty, kterým nic neřekl a kteří jej po 20 minutách vypnuli, já ho prostě miluju a řeknu vám proč. Hlavní důvod je asi ten, že se ve filmu pracuje s myšlenkou, kterou mám osobně moc rád a to, jestli může existovat pouhé přátelství mezi mužem a ženou. I když o tom úplně film není, pracuje tu Cappola se vztahem poměrně intenzivně a nabízí mnohé otázky. Pasáže, kdy má divák svůj vlastní čas, aby si udělal pořádek v myšlenkách nad situací, která ve filmu nastala, stejně tak jak to v tu chvíli činí sami hrdinové, je to, co se mi na filmu moc líbí. Co se režisérce povedlo myslím velmi dobře bylo mimo jiné i to, ukázat, jak nám rozdílná kultura nebo jen pouhé jiné prostředí může dát odpovědi na otázky, které bychom si možná jinak sami ani nepoložili. Výborný Bill Murray, podle mě nejlepší jeho výkon co jsem zatím viděl. Scarlett dokazuje, jak velkou herečkou je.

Tmavomodrý svět

Tmavomodrý svět (2001)

Možná nejsem sám, kdo považuje tento film za jeden z nejlepších českých filmů natočených po roce 1990. Možná bych mohl jít ještě dál do historie. Podle mne rozhodně Svěrákův nejlepší film. Když film nezístal Českého lva za film roku, říkal jsem si, že si ho zasloužil už jen za to téma, i když o tom ta cena není. Názory, že by filmu více prospělo pouhé téma o letcích tak úplně nesdílím. Myslím si, že pokus o zjištění, zda přátelství 2 kamarádů dokáže přetrvat, filmu nijak neubralo. Hlavní téma filmu, příběhy našich letců před ale hlavně po návratu, to se podařilo vystihnout si myslím výborně. Když jsem o několik měsíců později postavil vedle sebe Tmavomodrý svět a Pearl Harbor, vyhrál ten náš na celé čáře a americký film byl pro mě velkým zklamáním. Abych nezapomněl, Oldřich Kaiser a Ondra Vetchý – to byl herecký koncert.

Láska nebeská

Láska nebeská (2003)

Marně přemýšlím, jestli jsem nějaký film viděl vícekrát než právě tento. Richardu Curtisovi se povedl nádherný film. Jeho předchozí scénáristické zkušenosti (Mr. Bean, Four Weddings and a Funeral, Nothing Hill), se tu jasně projevily a není pochyb že do svého prvního řežijního počinu dal všechno. Jak on sám říká, jeho život je minimálně ze 70% vyplněn hudbou a je to na filmu znát. Obzvlášť nádherná hudba Craiga Amstronga, vyplňující romantické pasáže, dává filmu tu potřebnou atmosféru. Herecké výkony Alana Rickmana, Liama Neesona, Laury Linney, Emmy Thompson, Colina Firtha ale i ostatních hlavních aktérů jsou naprosto vyjímečné. Dialogy jsou úžasné a britský humor, k tomu není naprosto co dodat. Určitě si udělejte čas i na komentář režiséra a herců, který není o nic horší než samotný film, spíše naopak.