Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Akční
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Ecce homo Homolka

Ecce homo Homolka (1969)

Komentáře typu: "Buranská komedie o buranech" a "průměrná studie českého maloměstského buranství" mi přijdou jako nepochopení toho, co film říká a jako neznalost životního stylu lidí okolo nás. Pro mě má film hrabalovský nádech a fakt, že herec Josef Šebánek polovinu textu improvizoval, mě neustále utvrzuje v tom, jak důležitý film to pro kinematografii je a jak bychom si měli filmů od režisérů jako Papoušek, Forman a Menzel vážit. Filmy, ve kterých je v popředí člověk u mě vedou. Jako film o buranech Ecce homo Homolka neberu. Beru ho jako film o pravdivém životě a o Češích, což se nám v mnoha směrech líbit nemůže, ale filmy by se o tom točit určitě měly.

Dvanáct rozhněvaných mužů

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957)

Jsem moc rád, že si v tomto filmu zahrál i Jiří Voskovec a to v roli přistěhovalce, člověka možná i diametrálně odlišného od ostatních postav. Myslím si, že Voskovec po své zkušenosti s příchodem do USA a zvykáním si na tamní uspěchanou kulturu, která ve velkých městech utváří z lidí osobnosti, které se musejí starat více sami o sebe, a okolní svět je příliš nezajímá. Co oceňuji nejvíce na tomto filmu je kamera, gradace děje a napětí i ve zdánlivě nudných scénách, jako je počítání vteřin, při demonstrování chůze starého muže. Dialogy postav jsou prověřené mnoha reprízami stejnojmenné divadelní hry, jejíž scénář pro film zůstal nezměněn.

Hodný, zlý a ošklivý

Hodný, zlý a ošklivý (1966)

Až na přímo drastickou filmovou chybu (dynamit, kterým Eastwood a Wallach vyhazují most do vzduchu, byl vynalezen až 6 let po občanské válce, za které se příběh odehrává) je Hodný, zlý a ošklivý asi nejlepší Leoneho western. Oproti Tenkrát na západě, je Hodný zlý a ošklivý dějově bohatší a všichni tři hrdinové jsou bravurně vykresleni, zvláště pak Eli Wallach, který postavu ošklivého zahrál natolik bravurně, že ho chtěl Leone obsadit i do role Juana Mirandy v dalším skvělém snímku Hlavu dolů. Hudební složka filmu se nedá moc porovnávat s Tenkrát na západě, ale ústřední melodie inspirovaná vytím vlka je více než kultovní pro všechny westerny.