Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Krimi

Recenze (198)

plakát

The Ministry of Ungentlemanly Warfare (2024) 

Těšil jsem se moc. Gáj, druhá světová, nařáchlé obsazení a přesto celkem nuda, ze který to prostě nedokáže vytánout ani Henry natož Alan. Když dojde na akčí scény, tak jsou parádní a téměř bez výhrad, nicméně těch je tam fakt málo. Ve většině případů se vedou únavné dialogy kterým chybí údernost a i když se místy pomrkává po Hanebných panchartech, prostě to nestačí. Je vidět, že to psalo víc lidí než je zdrávo a Ritchie měl co dělat, aby to ukormidloval - jeho rukopis jsem cítil jen u humoru a akce. Špatný to nebylo, ale čekal jsem opravdu něco víc. Dávám 60 procent, palec stáčím mírně nahoru a začínám si myslet, že někdo v ČR má fakt čuch, protože po Beekeeperovi podle mě opět nešlápl vedle když to neuvedl do kin.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Netajím se tím, první část Duny od Denise mě totálně odvařila, namlsala a vyplivla ven z tohoto světa s příslibem druhé části, na kterou si budu muset počkat skromné tři roky. Čekal jsem, jedničku opakovaně sjížděl dokola na krácení času a nyní se konečně můžu vyjádřit, jestli to čekání stálo za to! Za mě stoprocentně ano. Nutno však podotknout, že jestli vám nesedl part 1, nesedne vám ani 2. Je to totiž opět plné naprosto mistrného audiovizuálního zpracování které pro mě nemá obdoby, avšak dialogy přebírají spíše druhou kolej (Villeneuve sám řekl, že fakt nerad píše rozhovory) a tím pádem to pro mnohé nebude příliš stravitelné. Megalomanský projekt to však je a jedna z nejlepších adaptací DUNY taky. Mě prostě jen stačilo sedět a sledovat tu krásu kolem - ty detaily, záběry, výbuchy, červy, písek, perfektní herecké výkony, ten krutopřísnej zvuk, lahodící soundtrack...bylo to silný jako prase. Tohle už pomalu ani není film, vypadá to a zní jako naprostá realita a jako dokument o rodech a jejich těžbě koření který se sem nějakým způsobem dostal z budoucnosti. Denis je prostě jinde a kdyby chtěl v životě točit už jen Dunu, přál bych mu to víc než Cameronovi Avatara (tohle by mi alespoň dávalo smysl). První díl mě jakože rozsekal na jemno, druhej vzal ty kousky a semlel je v masomlejnu no a trojka si mě hádám nasolí a pošle mezi chleba. Jsem nadšenej a další návštěvu kina nebudu snad dlouho odkládat, protože tohle už prostě doma není ono - přijde to o padesát procent krásy a nádhery. Tohle chce prostě ten největší IMAX co ve vašem městě máte, jít tam a nechat se unášet. Momentálně si to samozřejmě drží první příčku v mé letošní TOPce a nemyslím si, že to něco sundá (ač bych teda ten projekt rád viděl). Ano, má to jemné chybky, ale pořád platí, že tohle bude stárnout sakra pomalu a taky že to je setsakramentsky povedený kus kinematografie - THIS IS CINEMA! *Když tak nad tím přemýšlím....v momentě kdy přišel první part Duny, ještě jsem to tolik necítil, ale když dorazila dvojka, měl jsem po shlédnutí pocit, jako bych zažil premiéru Star Wars v roce 1977 (podobně vyjukaně koukali lidi v tý době na ně). No a taky mě napadlo, jak je to tak obrovský, a že to prostě fakt bude stárnout pomalu. Takový filmy se roděj jednou za dekádu, možná i víc. Tyhle pocity nemám běžně, drží se to ve mě jak klíště a ne a ne pustit. A stejně jako SW i nová DUNA si najde odpůrce i fanoušky. Ale čistě z vizuálního hlediska, když prostě odečtu všechno kolem, takhle se ty lidi museli v 77 cejtit. Byli u velký pecky v pravej čas, a já si myslím, že já jsem teď na tom místě - byť v jiné době - taky.*

plakát

The Beekeeper (2024) 

Nepovedená vykrádačka Jendy Wicka líznutá inspirací Vlka z Wall Street. Ani jedna sympatická postava - casting se opravdu nepovedl a drtivá většina postav jsou rádoby drsňáci/drsňačky kterým nevěříte ani ň a ještě mají jako bonus nasráno v hlavách, céčkový příběh (tohle šlo fakt napsat líp), který tahá nahoru občasná povedená bitka nebo akční scéna a jinak vlastně není o čem psát. Jason pravděpodobně sežral komplet rozpočet, ale na to, že jede na sotva půl plynu, film místy zachraňuje (respektive tahá z hoven). Těšil jsem se na lepší průměr a dostal jsem ten horší (nechybělo moc ke dvěma hvězdám). Zklamání, lenost a nuda. Kurt Wimmer si dal opět záležet a Ayer tohle prostě neměl šanci poslat někam NAD průměr ani kdyby se na hlavu postavil - všechna čest, že to dopadlo alespoň takhle. Nicméně se nabízí otázka, zda by byl svět bez tohoto filmu ochuzen - nemyslím si. 5/10

plakát

Babylon (2022) 

Čekal jsem od toho hodně, ale dostal jsem ještě víc. Tohle ve mě bude ještě dlouho rezonovat a nemyslím si, že to něco dokáže sesadit z moji teprve začínající TOP 10 roku 2023. Bylo to vtipný, dojemný, epický, skvěle zahraný s parádní kamerou a naprosto nařáchnutým soundtrackem. Je to milostný dopis všem fandům kinematografie kteří by měli hltat každou minutu - já si užil každou sekundu. Čekal jsem chvíle nudy protože stopáž je opravdu velká, ale čas ubíhal tak rychle, že jsem po titulkách vůbec nechápal jak 189 minut může takhle hezky a přirozeně uplynout. Chazelle v mých očích ještě nenatočil nic špatného - navíc se s každým snímkem dokáže překonat a to se mi líbí! Tohle se mu opravdu povedlo, úžasná podívaná, tleskám - ve stoje - smekám klobouk a přidávám hodně hlubokou poklonu! Za tohle díky, absolutně mi to zlepšilo den. 11 z 10ti!

plakát

Vítejte ve Wrexhamu (2022) (seriál) 

Nejprve jsem jen tak lehce přičichl a nakonec jsem se celým seriálem nechal naprosto pohltit a sežral jsem ho na jedno posezení. Šel jsem do toho především díky duu Ryan Raynolds a Rob McElhenney ale nakonec jsem to dokoukal jako nový a kovaný fanda Wrexhamu. Naprostá pecka s úžasnýma sondama do života městečka, hráčů a všech co se kolem týmu motají. Není to jen skvělá jednohubka, je to i velmi poučná a záživná věc, ze které si hodně vezme i člověk, co fotbal nikdy neviděl. Já jen tajně doufám, že tohle bude nové fotbalové Drive to Survive a budu se s tímhle týmem setkávat každý rok v podobě nové sezóny která bude rekapitulovat úspěchy i porážky tohoto znovu nakopnutého mančaftu. Perfektní zážitek.

plakát

Black Adam (2022) 

Když jsem viděl trailery na Black Adama, říkal jsem si - "jo, tohle bude snesitelný průměr". Je tam Rock, vypadá to někdy srandovně a celkem hezky. Inu, včera jsem si na snímek našel čas a musím uznat, že filmové DC se boří do větších a větších problémů. Film je naprosto prázdný, nudný, špatně sestříhaný, uspěchaný, občas smysl nedávající, plný nesympatických a zbytečných herců - tuto situaci nezachraňuje ani stárnoucí Pierce natožpak můj oblíbeny Dwayne. Abych nebyl škarohlíd, je tam pár hezkých bitek podkreslených fajn hudbou ale to je naprosto vše. Humor je neskutečně suchý, nepovedený a vyloženě nucený - zkrátka nefunguje. Vizuál je celkem snesitelný. Co mě však naprosto odvádělo pozornost byl právě použitý střih a scénář plný děr, rychlých posunů od někam do nikam a nevysvětlení mnoha věcí (včetně pozadí mnoha postav). Režisér občas dobrý snímek udělat umí (osobně jsem od něj viděl vše), ale tady měl zřejmě příliš krátké ruce i on. V hlavně se mi pořád přikrádá otázka jak je sakra možný, že něco co stojí 200 milionů dolarů nemá absolutně žádnou péči. Je to prostě film ve stylu tady máš, ber nebo nech bejt, je nám to jedno. Já všeobecně filmy mám rád a u komiskovek (speciálně pak u DC) jsem někdy až příliš hodný při hodnocení. Tady nebudu. Je to podprůměrná slátanina kterou opravdu, ale opravdu potitulková scénka nezachrání a i mě nechala absolutně chladným protože tou dobou byla moje nálada na bodu mrazu. 4/10 s razítkem na vlastní nebezpečí.

plakát

Vždy připraven! (2010) 

Bylo to moc hezký. Takovej ten film, kterej umí vzít za srdce a je točený přímo od něj. Jen u málo snímků pociťuji od začátku jistý hřejivý pocit u něhož vím, kam směřuje. Krása, sranda, vtip, smutek, přátelství, dojemnost a good feeling, to vše a možná mnohem víc jsem z toho cítil a jsem moc rád, že jsem to viděl. A ano, je to ten případ filmu který pustíte rodičům a nebudete se za nic stydět ba naopak. Krásná kinematografie.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Jednou za čas (a nebejvá to příliš často) se stane, že do kin dorazí pokračování filmu jež vzdá původnímu dílu hold, vyzobe si co divák chce vidět a slyšet, nastolí novej ale přesto povědomej řád a jedničku překoná. Tohle je v mých očích příklad Top Gunu. Byla to vynikající a dechberoucí podívaná při které se mi nejednou vlila slza do oka. Úžasný audiovizuál, hudba a výběr herců mě ani na minutu nenechal vydechnout a skvěle jsem se bavil. Jestli se na něco vyplatilo delší dobu čekat, byl to právě Maverick ve kterém kromě profesionálního Toma hrálo hlavní roli i srdíčko díky kterému vše zapadlo kam mělo a mě to vyplivlo absolutně spokojeného. Čekal jsem skvělou podívanou ale dostal jsem mnohem víc. Tomuhle říkám ta pravá a nefalšovaná pocta. Smekám klobouk. 10/10!

plakát

Uncharted (2022) 

Kdyby celý film jel na vlně potitulkové scény byl bych vlastně nadmíru spokojen. Jenže se tak nestalo a nejzábavnější na celém Uncharted byl začátek a konec. To mezitím bylo místy až plytké a občas i nudné. Snímek tahal z průšvihu především dobře vystavěný humor mezi Sullym a Natem a občas i dobře využité kulisy. Co mi opravdu nesedlo byl jeden ze záporáků v podání Tati Gabrirlle která měla kromě naprosto debilního sestřihu i problém hrát a nevěřil jsem ji ani prd. Co se týče různých pomrknutí a easter eggů něco se zde našlo a bylo to někdy i u srdce hřející. Každopádně ke větší spokojenosti bych potřeboval staršího Toma a větší práci na scénáři protože pár hezkých lokalit a dobrá akce to prostě nespasí. Nicméně se rozhodně jedná o příjemnou dobrodružnou jednohubku která rozhodně nemůže nikoho urazit ale bohužel asi ani nadchnout. Zůstalo to někde na půl cesty. Ale je to rozhodně jeden z lepších filmů podle hry. Viděl bych to tak na 65% alias 3*. Doporučení vidět v kině asi ne, ale doma u dobré večeře by to mohlo sednout.

plakát

Batman (2022) 

Bylo to velký, bylo to dlouhý a bylo to únosný. Matt Reeves na to šel trošku jinak - cestou většího dramatu, detektivky a thrilleru kdy vám občas dovolil se smát nebo se alespoň vesele šklebit. Hned zpočátku musím říct, že v mých očích nadále zůstává Nolan číslo jedna ale zároveň musím jedním dechem dodat, že se tenhle počin bez větších problémů dostává hned za něj na číslo dvě a bere velmi slušné stříbro. Mělo to hutnou atmosféru nasáklou věčným deštěm jež zkrápěl Gotham, řešilo se zde hodně politiky či minulosti Bruce, dost se pátralo a do toho hrál poměrně nabušený soundtrack jehož ústřední motiv do vás každou chvilku bušil abyste se případně probrali. Robert jako představitel Batmana mě zaujal už v prvním traileru a věděl jsem, že mě nemůže zklamat a taky se to nestalo. Konečně taky došlo na záporáky kteří si svoje místo na slunci určitě zaslouží a i když se tam hodně povídalo a dlouze koukalo do kamery která je mimochodem hodně dobrá, pořád mi tam něco chybělo a tím jak jsem to pořád hledal mi stopáž hezky utíkala a nestihl jsem se nudit. Co mě však mrzí je, že jsem to nenašel a musím v sobě ještě nějakou dobu hledat co to vlastně bylo protože se zdálo být vše na svém místě. Vzato kolem a kolem se ale jedná o velmi slušný biják který obsahoval naprosto kulervoucí chvilky ale i hluchá místa která zachraňoval jen poutavý dialog. Fanda netopejra nečeká a jde do kina, milovník Roberta taky a běžný divák by si ten čas najít taky měl. Bylo to skvělý, jen mi tam pořád visí otazník....nad tím, co mi tam chybělo. Uděluji velmi slušnou a zaslouženou osmičku která je na CSFD přetavena do extra silných 4*. Vy jste ještě tady a fakt to čtete? Běžte si to radši shlédnout, udělat si svůj názor. Tak či tak vás to ani neurazí ani nenasere. Jen nečekejte úplné pominutí smyslů.