Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Pohádka

Recenze (364)

plakát

Chiméra (2023) 

Těžko se to popisuje, ale jako by film připomínal spousty a spousty klasických filmů a příběhů druhé poloviny 20. století, spoustu žánrů a postupů různých evropských filmů; a přitom je to naplněný film se svým vlastním “životem”.

plakát

Sborovna (2023) 

Atmosféra, uvěřitelnost v psychologii postav i příběhu, aktuálnost. Film, kde “cesta” je cílem a o cíl vůbec nejde. Katarze pro učitele… určitě.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Hrozně moc na velké ploše. Neustálé “aha” momenty, které tak nějak “aha” momenty nebyly. Možná to vnímám podivnou etickou rovinou, která mi probublává v hlavě. Měl-li film za cíl “donutit” mě fandit, aby se na plátně už konečně se ten “hřib” ukázal, pak se mu to povedlo… i ten vnitřní “uj” efekt poté. Ale kvůli neuvěřitelnému množství postav a vztahů je prakticky nemožné pobrat úplně zcela motivace všech a udělat si v hlavě pořádnou mapu, k čemuž film také navádí… Možná až to uvidím dvakrát, třikrát… akorát nevím, jestli ho chci tolikrát vidět.

plakát

Menu (2022) 

Nemůžu se rozhodnout mezi 3* a 4*. Při zpětném převyprávění je to všechno jasné, pochopitelné… ale během sledování se dějí věci, které jednoho nutí se zarazit “proč” a “proč”, takže to trochu strhává pozornost od “jak”… a přitom to “jak” je dost fajn. Mám podezřní, že tvůrci se snažili hrát komorním pojetím na strunku americký film á la evropský… a tak jim ve střižně spadlo pod stůl několik logických/doplňujících/více snad naznačujících přechodů… a to mi přijde dost škoda. Zvlášť, když se jedná o - svým tématem - hodně aktuální psychothriller.

plakát

Arvéd (2022) 

Film tlačí na atmošku až tak moc, že ji přetlakem lehce ztrácí. Časové prolínačky jsou moc fajn a fungují zajímavě. I pohled na procesy 50. let zase z jiného úhlu. A inspiraci Kafkovým Procesem… Jenže jako divákovi mi chybí něco jako expozice či větší provázání s protagonistou - Arvédem, jakoby se pan režisér úmyslně vyhýbal rozhodnutí, jestli svému protagonistovi fandí, nebo jde proti němu. Škoda.

plakát

Hodně štěstí, pane Veliký (2022) 

Skvělý film. Aktuální a stále jen opatrně otevírané téma sexuality jako “normální” součásti lidského života s nadstavbou rozevírání kleštiček věku. Pro všechny sexuální bytosti všeho věku… Poklona před Emmou Thompson, že se nebála do tohoto filmu - projektu - jít!

plakát

Pět ďáblů (2022) 

Roztomilá mystická věcička. Ideálně, když na ni jdete, aniž víte na co a bojíte se dalšího “art” filmu… a nejlepš je samozřejmě úplný závěr, který vám otevře další otázky. kviff

plakát

Utama (2022) 

Překvapení pro mě v rámci kviff. Exotika pouště, vztah k životu, k sobě samotnému, i k rodině… ekologický problém, změna… spousta témat, která ve spoustě “art filmů” na kviff 2022 zazněla a byla zpracována až nekoukatelně… tady jsou a nepustí vás je nesledovat. Celou dobu oscilujete mezi myšlenkou na to, je-li to fakt “film” nebo dokument.

plakát

Můj románek s manželstvím (2022) 

Vtipně zpracované, emancipační… a zároveň smutné, jestli to je stále téma dnes. Mnohem zajímavější by byl, kdyby existoval tak 25-30 let zpátky.

plakát

Balíček plný lásky (2022) 

Náhodná skrumáž záběrů (peníze, sýry, rodina, byty, kavárny, kouření), náhodní lidé v skoro náhodném městě… jestli vám to dohromady hodí aspoň dojem ze “změny generace, potřeby se setkávat u jídla”… tak je to ono - jen by to tedy mohlo být v 10 min a nikoli v 81… I když - chválím, že to nebylo delší!!! Režisér točí ART, nikoli filmy, které potřebují jakoukoli strukturu, nedejbože scénář a základní myšlenku (vývod z Q&A)…