Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Pán prstenů: Návrat krále

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

Poslední díl celé trilogie a odvažuji si tvrdit, že ze všech dílů ten nejlepší. Válka o Středozem vrcholí a Sauronova moc nabírá sil. Aragorn, ztracený vládce Gondoru se ujímá vlády. Lidé jsou vyzváni a vrcholí boj o přežití s Mordorem. Sam a Frodo se snaží zničit prsten moci a musí čelit mnoha nástrahám své strastiplné cesty, která se blíží ke svému konci. Glum odhalí svůj účel. Účel, pro který nebyl zabit a který Gandalf prorokoval. Velkolepé bitvy jsou zvládnuty lépe, než v kterémkoliv jiném filmu. Užijeme si velkolepých záběrů na Gondor aj. Režie, scénář, kamera, hudba, vizuální stránka aj. - to vše naprosto nepřekonatelné. Návrat krále stejně jako kniha je triumfální zakončení a Tolkien by mohl být hrdý, jak to P. Jackson zvládl na poli filmu. Nic lepšího už dlouho neuvidíme, takový velkofilm se natočí jednou za 100 let. V porovnání s Návratem krále a celou trilogií už u mě osobně bude jen malých filmů, svého krále jsem našel :-)

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Nejlépe natočené fantazy všech dob. P. Jackson naprosto přesně pochopil dílo Tolkiena a převedl ho na filmové plátno. Až na pár detailů, které se ve filmu neukázaly, jde o jeden z nejlepších scénářů dle knižní předlohy. Famózní kamera, herecké obsazení (zde zejména stojí za pochvalu výběr herců dle hlasového fondu). Nemá cenu hovořit o kostýmech, výpravě a hudbě. Jackson vytvořil naprosto dokonalý obraz Tolkienova světa. Jenom škoda, že další díla známých fantazy autorů se nedočkají takového zpracování. Nejvýše si cením také toho, že Jackson film neodlehčuje "vtipnými" gagy jako tomu je dnes v módě aby se film zalíbil masově komerčním divákům. Pán prstenů má po celou dobu svou hutnou, temnou atmosféru, stejně jak ji můžeme cítit na stránkách knihy. Středozem se ocitá na prahu zkázy a jediný kdo ji může zachránit je ten, který nese prsten. Srdcová záležitost a naprosto dokonalé.

Pán prstenů: Dvě věže

Pán prstenů: Dvě věže (2002)

Druhé pokračování se stejně jako kniha přehoupne do své temnější poloviny. Silný příběh se vsím všudy, kterému nemám co vytknout. Prodloužená verze opět ukazuje brilantní práci Petera Jacksona. Příprava na bitvu v Helmově žlabu vrcholí - jde o jednu z nejlépe natočených válečných scén v historii filmu. Problémem tohoto dílu je pouze jeho konec, kdy opět pohlédneme na horizont na kterém se tyčí temná země Mordor a nezbude nám, než počkat na další díl - tedy v době uvedení do kin :-).

Hačikó - příběh psa

Hačikó - příběh psa (2009)

Pokud by se dala kvalita filmu měřit a ohodnotit slzami, tak se nestydím přiznat, že šlo o jeden z mých největších a nejdojemnějších filmových zážitků. Tento film není ani nutné posuzovat dle kvalit technických prvků. Není podstatné, zda byl tenhle a onen záběr dokonalý, zda provedl střihač dobrou práci anebo cokoliv jiného. HAČIKÓ je životní příběh, příběh vyprávěný s takovým citem a ukázán s takovou láskou k osudu, že není potřeba pitvat něco dalšího. Obdiv a dojemnost přátelství a oddanosti je nedílnou součástí téměř každého psího života, po zhlédnutí filmu nás snad alespoň na chvíli kouzlo momentu donutí pochopit život zvířat, která nás provází částí našich životů. Za psí věrnost bychom měli platit stejnou mincí a ne brát tyto společníky jako doplněk nebo hračku, jak je tomu dnes většinou zvykem. Rozhodně jde o snímek, který vás ponoří do pochmurné, ale obdivné a chápající nálady, otevře vám mysl a oči a snad změní aspoň na chvíli vaše životní postoje...nebo je potvrdí, záleží na každém z nás.

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Forrest, který má čistou duši a dobré srdce, jeho mysl nezná nenávisti, zášti a závisti, je tak dokonalý v našich očích i když by na tom měl být vlastně hůř nežli mi všichni. Proto, že přistupuje k situacím s lidskou přirozeností bez závoje přetvářky a klamu, je pro nás tak komický. Gump je vlastně chudák, který prožívá život o mnoho lépe než jiní lidé, jeho menší IQ je pro něj plusem v poměru s naší “omezeností“ rozumem, která je nám paradoxně větší životní překážkou. V mnoha aspektech je film zlomový, pochvalu dávám jak režii a scénáři, tak zejména kameře a hudbě. Nádherný a dojemný příběh, který tu snad nikdy nebyl v takové podobě, v jaké nám ho Robert Zemeckis předkládá. Velkým překvapením pro mě byl značný rozdíl mezi filmem a knihou Winstona Grooma. Základ je stejný a snad některé momenty, ale celkově je "vše jinak". V knize zažívá Gump jiné patálie než ve filmu a naopak. A proto, že je kniha předlohou pro film a ne obráceně, nechápu, proč Zemeckis zvolil takový podivný přístup. To ale nic nemění na tom, že kouzlo Forresta Gumpa zůstává. Jde o velmi silný příběh, který mimo svou dojemnou a dobrodružnou stránku ukazuje mnohé chyby společnosti. Jde o novodobý satirický příběh. Promícháním těchto mnoha dílků vznikla nádherná koláž. O hudbě Alana Silvestriho nemá ani cenu psát, stačí poslední minuty s poletujícím pírkem, kde jeho hudba vynikne nejvíce.

Legenda o vášni

Legenda o vášni (1994)

Silný dojemný příběh, který mě ohromil hned po prvním zhlédnutí. Nádherná hudba Jamese Hornera, krásná příroda divokého západu, romantická atmosféra a kouslo drsného divokého života. Film stojí na třech hlavních postavách a myslím, že lépe Edward Zwick vybrat nemohl. Divoký tvrdý hoch v podání Brada Pitta, kterého zkrotí až láska ženy, skvělé Julie Ormond - oba ukazují, jak dobří herci jsou. Anthony Hopkins v roli otce třech synů exceluje a pro mne je to po Hannibalovi a Mlčení jehňátek jeho další nejlepší výkon. Legenda o vášni je v mé TOP 10 a tudíž nemám, co bych vytknul.

Pán šelem

Pán šelem (1982)

Film, který jsem si asi jako 9 letý kluk vybrečel u rodičů a byl tak mým prvním originálem na VHS :-). Kazetu jsem pak neskutečně ohrál a velmi dlouho čekal, než jsem film až asi ve 23 letech sehnal na DVD. Nejde o nijak strhující zážitek pro široký okruh diváků, ale osobně jsem byl Pánem šelem okouzlen a už mě to nepustilo. Svalnatý hrdina, který hledá svůj osud a pomstu doprovázený zvířecími pomocníky, tomu jsem nemohl jinak, než propadnout. Rů, Šarak, Kodo a Podo, to jsou jména, která mi zůstanou navždy v hlavě :-). Navíc, kolik fantasy filmů bylo tehdy natočeno, kolik těch minimálně průměrných?! I dnes je to žánr, kde se lepší kousky hledají jak jehla v kupce sena, když tedy myslím ty klasická epická fantasy díla, kde jsou základem kouzla a meče. Když se na film podívám dnes, tak samozřejmě vidím i druhou stránku, ale i tak nemohu hodnotit jinak. Na Pána šelem koukám ze svého pohledu, který jsem si vytvořil dávno, a už se nezmění. Jde o velmi srdcovou záležitost (s neodolatelnou hudbou Lee Holdridge), kterou pokořil až Pán prstenů.

Pád do tmy

Pád do tmy (2005)

Perfektní práce, obrazově a střihově vytříbená záležitost. Lepší kousek, kde by se klaustrofobní a stísněná atmosféra tolik zarývala pod kůži neznám. Obrazová syrovost a reálná krutost, živočišný boj o holý život spojený s beznadějným strachem z neznámého, je zabrán s vytříbeným citem a vcítěním se do možné reálnosti takové situace. PÁD DO TMY spolu s EDEN LAKE jsou nejdokonalejšími snímky zaměřenými na brutální snahu o přežití, ať to stojí, co to stojí. Žádné utíkání do horních pater, žádné ostychy udělat nechutné pro přežití, žádné překážky v podobě prosklených oken, na tohle se tady nehraje. Je tu příroda, jeskyně, ve které platí reálná pravidla, je jen na obětech zda se přizpůsobí nebo zemřou, jestli budou bojovat nebo se odevzdají strachu.

Jezero smrti

Jezero smrti (2008)

Hororem bych to zrovna nenazval, ale krvavým dramatem rozhodně ano. Z Jezera smrti jsem byl naprosto paf a jde o jeden z těch filmů, na které alespoň já dlouho nezapomenu. Nejvíce mne zaujala ta počáteční nevinná jiskra autentičnosti, která rozpoutala hotové peklo. Začátek, který i já párkrát v životě zažil a který se tady zvrhl v hotový boj o přežití. Zhovadilá mládež, nemající kousek respektu a úcty, ženoucí se za překroucenou pomstou. Film je plný napětí, realistických scén a skvělých záběrů. Kelly Reilly hraje svou roli naprosto perfektně a i když jde o krutý film a hlavním tématem je násilí a boj o holý život, tak nemohu opomenout sexualitu, která z ní vyzařuje na každém záběru. Překvapivý a úzkostlivý konec, je jen dovršením tohoto jedinečného počinu, který nemá obdoby.

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011)

Závěrečný díl nám přináší rozuzlení celé ságy a upřímně můžu tvrdit, že je plný překvapivých závěrů, které vedou k vysvětlení celého příběhu. Temné časy přinášejí opravdu temnou atmosféru, která sálá naprosto ze všeho. V temnotě se odehrává velká část příběhu. Dospělejší hrdinové dostali drsnější vizáž, jejich tváře vypadají zkušenější a také mají proč. Útrapy, kterými si prošli v celém příběhu, jim doslova můžeme číst ve tvářích. Ať už si o této sáze, o příběhu Harryho Pottera myslí každý, co chce (a sám za sebe můžu říct, že jsem ho zprvu odsuzoval po každém dílu), po právu půjde vždy o jednu z nejlepších filmových sérií. Příběhem a atmosférou se mu asi už dlouho nic nevyrovná, stejně jako dokonalým výběrem herců pro hlavní i vedlejší postavy. Každá postava tu má své místo, svůj nedílný prostor. S Pánem prstenů jde o mou nejlepší filmovou sérii. Ne každý díl je na 5 hvězd, ale celkově série na 5 hvězd pro mě osobně určitě je :-) Poslední díl je pak nadupaná jízda od začátku do konce, plná nádherné hudby, temné atmosféry, plná různých monster.....Jako malý tak sním o tom, zda J.K. Rowlingová někdy napíše další knihu o H.P. Asi ne, ale byla by to určitě velká bomba pro film a jeho fanoušky :-)