Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Sci-Fi

Recenze (19)

plakát

Avengers: Age of Ultron (2015) 

Hawkeye, Thorovo kladivo a česká Škoda - hvězdy filmu :-) Místní komentáře opět nezklamou - chcete-li film s převratným dějem, jak se můžete divit, že vám akční komiksárna zkrátka nestačí?;) Kdyby tu raději někdo napsal, že je škoda, že hned na začátku nebylo prvních 5 minut věnováno uvedení do děje (kde sehnal Iron man obleky, když je na konci IM3 zničil, kde byl kapitán, jak se vůbec ocitli na začátku filmu, a kdo sou jako ty dvě nový postavy, co je nikdo v kině neznal), místo rovnou vržení do víru akce, udělal by rozhodně líp. I tak je to pořád 4 až 5 a ty možné dvě miliardy jim přeju ;)

plakát

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) 

Čekal jsem, že to bude typický prostřední díl, takový ten oslí můstek. A ono to i je, dost dlouhý a velký můstek (epický závěr to jen a jen podtrhuje:)). Přesto lepší než první díl. Tentokrát se nedrží zuby nehty knížky, to snad jen dialog draka a lupiče je opravdu věrný své předloze, a o to víc také vyniká jeho chamtivost a nadutost + skvělý hlas Sherlocka. Většina filmu je akce, a ta příjemně plyne, snad jen mladý elf z Pána Prstenů balancující několik dlouhých chvil na hlavách trpaslíků a několikero šípem odražených šípů jsou opravdu přes hranu, ale jednou dvakrát se to snést dalo. Taky je škoda, a to je asi jediné větší minus, že u skřetů vsadili komplet na dnešní počítačovou techniku, přitom "staří" uruk hai v kostýmech byli opravdu nádherně oškliví, kdežto Azog a další v Hobitovi nevyvolávají žádný strach ani zhnusení. Škoda. Přidané postavy oproti knížce mi jinak vůbec nevadí, je fajn vidět snahu provázat příběh Hobita s Pánem Prstenů. I když Legolase zde bylo opravdu moc. Konečně jde se začít sžívat alespoň s některými z trapslíků, prostoru mají sice pořád málo, ale pořád více než v jedničce. Nutné vtípky jsou relativně nenucené, mladý Gimli pobavil. Celkově mi film utekl rychleji, než bych chtěl, což je ale rozhodně dobře, protože neměl hluchých míst. V porovnání s jedničkou, která je skoro stejně dlouhá, je pak ten rozdíl rychlosti a akčnosti celého filmu ještě výraznější. Nezbývá než vytrvat do dalších vánoc na konečné finále, protože ten konec byl opravdu epic a za tu odvahu další palec hore :D

plakát

R.I.P.D. - URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů (2013) 

Je to opravdu škoda, takhle zmršit opravdu výborný námět. Některé hlášky tu fungují, nápady také, ale celkové provedení, včetně např. vyloženě odfláknutých triků a přece jen trochu až moc jednoduchého děje to strhávají do šedého průměru každoročních akčních komedií. Opravdu je toho ale škoda. A ten překlad názvu je opravdu perlička :D

plakát

Madagaskar 3 (2012) 

Po tom, co jsem dvojku vypnul po 20 minutách, jsem se trojce vyhýbal jako čert kříže - jaká to chyba! Tuna hlášek a fakt vtipných momentů. Asi je to i tím, že se to nutně netočí jen kolem hlavních postav. Každopádně oproti předešlému dílu ohromný posun vpřed, hlavně v animaci a celkové ucelenosti. na pět to není, ale i přesto jsem se celou dobu skutečně dobře bavil.

plakát

Doba ledová (2002) 

Přelomový animák, aspoň co se dětského publika týče. Je to vtipné, na pohled moc hezké, přitom to našlo svůj jasně rozpoznatelný styl. Asi to není zrovna pro dospělé, ale je to přecijen animák. A ta veverka? Neskutečný... Další díly už nejsou ono (až na veverku, ta snad jakoby překonávala sama sebe)

plakát

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999) 

Kdysi jsem tomu dal 3* a určil to za nej zklamání co se obsahové stránky týče. Nedávno jsem to však viděl v TV a dávám za 5*. Když to vezmu z dlouhodobého hlediska, tak není to totiž EPII, ani EPIV nebo EPVI, ale to je tento díl, který po nejlepší EPV jako další odešel na mé kazetě:) Je to prostě novodobá pohádka o chytrém Honzovi, co vždy vyhraje a všichni se na ni rádi po čase znovu rádi podívají. Je ale pravda, že pokud by se hrálo na funkčnost a odsýpání děje, stačilo by celou první a druhou epizodu stlačit do deseti minut před první epickou scénu Epizody IIII. Moc tomu obsahu ani nepomáhá předem jasný osud všech hlavních rolí vzhledem k dalším/minulým filmům. Avšak je to prostě začátek nové éry kultu, který k v té době již v podstatě k zimnímu spánku uloženým Star Wars přilákal miliony nových fandů, celou novou generaci. A je tam Darth Maul, po Vaderovi největší badass celé ságy <3 A závod kluzáků? No kdo kdy viděl lepší a zároveň zbytečnější scénu? Efekty 6/5, John Williams svým Duel of the Fates překonává vše, co jde ve filmu slyšet, takže 10/5. Není to Star Wars ve své největší kráse, ale vždy se na ni znovu a rád podívám.

plakát

Star Wars: Epizoda II - Klony útočí (2002) 

Subjektivně nejhorší díl celé serie, byť např. z Coruscantu ukazuje nejvíc, a objevují se zde poprvé naplno machinace Palpatina a i se zde Anakin poprvé dostává k temné straně. Prostě té romantiky bylo až příliš moc. A pokud na sci-fi chodí do kina slečny jen pro to, aby se podívaly, jaký že to šaty nosí nově zvolená senátorka a jak a kdy přesvědčivě vzdychne, tak něco není v pořádku :D i tak ale zasvěcením do původu klonových jednotek a celého konfliktu a hlavně pak monumentální konečnou (i když vlastně první) bitvou; a celkově epickými scénami, kdy poprvé se mistr Yoda skutečně hýbe, stále s přehledem dává 4*. A to zejména za perfektní hudbu (jako vždy) a perfektní efekty (jako vždy, co je to Marvel). Opět škoda až příliš prkenných herců a až velkou spoustu monotonních dialogů, jež by jiní zahráli o 100% lépe.

plakát

Thor: Temný svět (2013) 

Zase jsem udělal tu chybu, že jsem si nejdříve přečetl zdejší hodnocení, než jsem šel na film. Opět tu někdo přede mnou holt šel na komiksovku a očekával od toho drama a vážnost jak u vojína Ryana. Ani mi nepřišlo, že by tam bylo nějak přehršle vtipu, jak tu někteří rozhořčeně píší, ale když už tam něco bylo, tak to tam sedělo jak prdel na hrnec a celé kino se smálo snad víc, jak u posledního Iron Mana. A konečně měl někdo ještě lepší štěk, než Stan Lee! Akce byla dobrá, i efekty na Marvel vyjíměčně dobré. Monumentálnost některých scén a jejich sci-fi nádech mi připomínala Star Wars (což mi fakt nevadí:)), a opravdu se to jako zatím jediné akčními pasážemi blížilo Avengers. Akorát škoda PG 13 ratingu, trocha více krve, např. při sekání údů, by byla vhodná, ale toto omezení je pochopitelné. Jinak škoda, že Thorova družina nedostala ještě více prostoru, a škoda, že Darcy vždy byla jen ve svetrech nebo rolácích. K Lokimu už tady bylo napsáno dost a je to pravda, chtělo by to vlastní film ;)

plakát

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005) 

Vlastně poslední díl, o kterém navíc každý věděl, o čem bude, každý věděl, co se stane. A stejně to každého dostalo do kolen. Při klíčových scénách z filmu přímo sálají emoce, pocity zmaru a pokoření...ale to je přesně to, co tam mělo být a dává této jinak-ne-až-tak-hlubokomyslné sérii (a to říkám jako její velký fanoušek) úplně nový a pro mě i dost nečekaný rozměr. vždyť pokud se na nové Star Wars snášela kritika, tak kromě toho, že to je " fantasmagorická blbost", se největší výtky snášely na způsob zahrání hlavním rolí, především na absenci jakýchkoliv, byť i základních emocí. Zde došlo ke skokovému posunu v kvalitě, i když bohužel stále ne u všech - ale kancléř Palpatine/Darth Sidious a Obi-wan jsou zahrání parádně. Navíc po zvukové, hudební a vizuální stránce se jedná o naprosté mistrovské dílo - John Williams je PAN skladatel, jemuž není rovno, a kvalitu triků a efektů pro mě stále ještě žádný film nepřekonal (asi je to dáno hned samotnou úvodní scénou,). Spolu s EP V pro mě nejlepší díl této série.

plakát

Rivalové (2013) 

Hudební doprovod mohl být lepší, na to, že to je přeci od Zimmera. Efekty také, především u nehod to přímo bily do očí, že nejsou reálné. Vůbec ty závodní pasáže mohly být určitě natočeny lépe. Některé události se staly jinak, nebo se dokonce nestaly vůbec. Konec mohl být lepší a celkově ten film celkový vztah mezi oběma jezdci posunuje na jinou, nepřátelštější úroveň, jen aby se bylo na co koukat a aby se dalo hrát na city diváka. To vše je pravda, ale hned je třeba se zeptat -- a co jako?? Pokud film dokáže několikrát denně zaplnit do posledního místa všechny sály, a pokud z něj dobrá polovina chlapů odchází s opuchlýma očima až po skončení závěrečných titulků, tak všechno výše zmíněný totálně ztrácí na významu. Ne každý je fanoušek F1 nebo motorsportu, ale většina lidí i tak Laudu zná, právě kvůli jeho vzhledu. Skoro každý tedy věděl co se musí stát, a stejně pak celý sál jako zařezaný ani necekl a úplně přikovaný se nemohl odtrhnout od plátna. Právě tyhle momenty odlišují ostatní filmy od výborných filmů; no a mě přišlo, že tady ten moment není jeden, ale dokonce hned několik. A navíc prostředí automobilových závodů je mi velmi blízké, takže pro mě je to prostě neskutečná pecka, hlavními herci skvěle zahraná dvouhodinová jízda vyprávějící opravdu neskutečný životní příběh. A že tam občas je něco jinak nebo je to snad i hůře provedeno, mi fakt je úplně jedno, protože já si z kina odnesl emoční zážitek tohoto roku.