Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené seriály (9)

Pýcha a předsudek

Pýcha a předsudek (1995)

Tohle je snad nejlepší zpracování Jane Austen vůbec. Konkurovat mu může snad pouze Rozum a cit z roku 2008 také podle scénáře Andrew Daviese a z produkce BBC. Opravdu velmi těžce bych tady hledala nějaké chyby. Herecké výkony byly vynikající. Obzvlášť mistr Darcy v podání Colina Firtha a Elizabeth Bennet v podání Jennifer Ehle jsou nepřekonatelní. Nepředstavila bych si je lépe. Kromě těchto dvou musím poukázat i na vynikajícího Davida Bambera jako pana Collinse, Juliu Sawalhu jako Lydii a Annu Chancellor jako miss Bingley. Ani bez nich by to nebylo ono. Snad jenom Jane Bennet, starší sestra Elizabeth, mi tam moc nesedí, představovala bych si ji trošku více subtilnější. V tomto případě bych dala více přednost představitelce Jane z filmu Joe Wrighta z roku 2005. Ale jinak všichni excelentní. A produkce BBC si je toho určitě velmi vědomá, protože zatím, co obvykle přetáčí každou knihu Jane Austen maximálně po patnácti letech, tady to bude za chvíli let 20 a nová verze se nechystá. Dnes by ji zřejmě přizpůsobili rychlejší době, tak jako Rozum a cit z roku 2008, což by nemuselo být úplně na škodu, protože stejně kvalitní seriál ve stejném duchu znovu neudělají, musí být jiný, aby to stálo za to. Dokud nebude, tak se dál několikrát za rok, neřkuli jednou měsíčně budu dívat na tento :)

Rozum a cit

Rozum a cit (2008)

Tohle zpracování se mi líbí ještě víc než verze z roku 1995 a je skoro na stejné úrovni jako Pýcha a předsudek z roku 1995, také z dílny BBC. Není se co divit, vždyť scénář napsal tak jako u Pýchy a předsudku Andrew Davies. Hlavní plus je, že má tři díly a tudíž nemusí dojít k tolika škrtům. Postavy se můžou o to lépe rozvinout. Největším hereckým přínosem pro tuto sérii pro mě je Hattie Morahan představitelka Elinor. Přesně zapadá do této role a zahrála ji opravdu s velkým citem, byť je ona v tomto případě ten rozum :) Velmi oceňuji zejména její chvilky o samotě. Charity Wakefield měla o něco těžší úkol, protože její role se srovnává s výkonem Kate Winslet z dřívější adaptace a to není jednoduché. Ale velmi se jí to povedlo, ačkoliv Kate je pro tu roli prostě jako stvořená. Dále určitě oproti roku 1995 upřednostňuji výběr Janet McTeer do role jejich matky. Vystihuje přesně její postavu a hlavně věk. Mladí pánové Dan Stevens a Dominic Cooper jsou také jak má být. Dan sice není takový milý stydlivka jako Hugh Grant, ale je pro změnu živější. A David Morrissey se na plukovníka prostě hodí. Sice jsou tam oproti předlohy přidány nějaké polibky, ale je to tak nějak do kontextu, takže mi to ani tak nevadí. Trošku to chtěli přizpůsobit dnešní rychlé době a tudíž je tato minisérie oproti verzi z roku 1995 mnohem živější. A výprava je prostě výborná.

Slečna Emma

Slečna Emma (2009)

Tahle Emma si určitě zaslouží 5 hvězdiček, ale nějaké mušky přece jenom má. Romolu Garai jsem strávila jako Emmu až při druhém zhlédnutí a musím říct, že s každou další reprízou se mi líbí víc. Je to úplně jiný přístup, než Gwyneth Paltrow z roku 1996, takže jsem to musela trošku překousnout. Oproti tomu Jonny Lee Miller mi nesedí ani po spoustě reprízách. Je to nejslabší článek celé série a také nejhorší představitel oproti oběma zpracováním z roku 1996. Michael Gambon je klasika, ačkoliv je na rozdíl od knížky méně praštěný než by měl být. Velmi mě potěšilo obsazení Blaka Ritsona do role faráře. Jemu ti faráři nějak sluší (Mansfieldské panství). Pojal to humorně a je na něho radost pohledět. Celkově je to pěkná podívaná, ale BBC už dokázala v Pýše a předsudku z roku 1995 a Rozumu a citu z roku 2008, že to jde ještě lépe.

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

Náhodou jsem viděla ukázku na první sérii a byla jsem uchvácená. Takže jsem spěchala do knihovny, půjčit si knížku, dřív než budou dávat seriál a byla jsem také uchvácená. Seriál samotný byl skvělý. Rychle vtáhl do děje, navíc se skvělou hudbou a s mým oblíbencem Seanem Beanem. No prostě skvělé. Pak jsem začala číst další díly, a protože druhá série přišla až poté, co jsem přečetla čtvrtý díl, tak už jsem neměla chuť pokračovat dál. Pokračování knížky mě totálně otrávilo i seriál. Soudě z recenzí, tak se to také zhoršuje. Určitě nejsou ale na vinně tvůrci filmu, další knížky se totiž zhoršují, čtverka nemá co nabídnout vůbec. V pětce to Martin trošku poopravil, to ale nemění nic na tom, že jednička prostě byla nejlepší.

Hercule Poirot

Hercule Poirot (1989)

Agathu jsem četla už v pubertě. V té době jsem ale patřila do tábora fanoušků slečny Marplové a Herculem Poirotem jsem opovrhovala (což neznamená, že bych to nečetla). David Suchet mě přesvědčil, že i Hercule Poirot stojí zato. Je to snad jedinný seriál, na který jsem ochotná v telce koukat a to i opakovaně.

Tajemství Pravdy

Tajemství Pravdy (2008)

Fantasy seriálů je málo a dobrých ještě méně. Legend of the Seeker je spíš takový průměr. Je to zbytečně natažené, což je na úkor kvality. Občas tam chodí od nikud nikam, ale pokud se na to podíváte v neděli odpoledne, tak to jde. Jednu hvězdičku navíc dávám určitě hlavním představitelům sympatické Bridget Regan a Craigu Hornerovi. Další za to, že je to fantasy. Druhou sérii už jsem nedala. To, co bylo v jedničce dobré, vztah Bridget a Craiga, ve dvojce zahrabali a udělali z tohto temnou ságu. Takže jsem zhlédla jeden díl a stačilo.

Sága rodu Forsytů

Sága rodu Forsytů (2002)

Moc pěkně povedená sága. Rázem se ocitnete v jiné době a přičichnete k bohatství, ale i k tomu, jak se minout bez něho. Několik generací nás provází příběh a důdledek jednoho nešťastného manželstí mé oblíbené Giny McKee a Daminana Lewise, který tu byl úžasně nechutný. A když se můžu pokochat pohledem na mého oblíbence Ioana Gruffudda, kterého mám ráda už od dob Hornblowera, nic víc mi nechybí. Zajímavé je, že dokázali z celkem úmorné knihy, která se opravdu neskutečně vleče, vytlouct takový příběh.

Útěk z vězení

Útěk z vězení (2005)

Když mi někdo řekl, že je to úžasný seriál, že se na něj mám podívat, kroutila jsem hlavou. Vězení? Šmankote, já se dívám na Barbie, tam aspoň vím, že to dobře dopadne a nemusím mít sevřený žaludek. Ale tak, když to všichni tak vychvalovali, tak jsem koukla na jeden díl, a hned jsem řvala, že chci rychle vidět další. Celkem chápu, že kvůli tomu lidi i nespali. Člověk si říká, kam na ty nápady chodili. Dala jsem ale jenom první sérii, pak už jsem fakt neměla nervy.

Akta X

Akta X (1993)

Svého času to byla bomba. Obvzlášť prvních šest dílů, které udělali filmově, se jim moc povedlo. Sledovala jsem ho opravdu dlouho, dlouho. Vtipné hlášky a skvělá souhra hlavních postav v podání Gillian a Davida nemělo chybu.