Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (25)

plakát

Cesta (2009) 

Výborná kniha, které film zdatně sekunduje a rozhodně ostudu nedělá! A hlavně látka byla zpracována s ohledem na předlohu poměrně citlivě. I když s blížícím se závěrem film lehce ztrácí dech a spíše by mu prospěla klasická devádesátiminutová stopáž. Atmosférická ponurost, depresivní beznaděj z očekávání nebo spíše neočekávání toho, co přinese další den je hodně silným zdrojem divákovy pozornosti, přestože ve filmu nenalezneme žádné zásadní zvraty nebo složitou překombinovanou zápletku - což osobně spatřuji v tomto případě za velké plus, protože tak zůstal zachován původní ráz díla. Jen bych ještě dodal, že pro fanoušky dnes už starších her Fallout 1, 2 se jedná o povinnost tento film shlédnout,, třeba čistě jen pro srovnání jak by postnukleární svět vypadal :) (i když ironické vtípky zde opravdu nehledejte)

plakát

Antikrist (2009) 

Těžko říci, co chtěl von Trier tímto filmem sdělit a připomenout světu. Ale jisté je, že k tomu zvolil formu v podobě škatulky s názvem Umění. Lineárně v neurčitém čase se pohybujeme s hlavními aktéry fázemi jejich vyrovnání se s nenadálou a možná zbytečnou smrtí, která zároveň posloužila jako odjištění záklopky uvnitř skrývané přirozenosti ženské postavy. To co následuje, lze jen těžko k něčemu přibližovat. Mně osobně svojí atmosférou zaujalo několik scén, především po vizuální stránce, která byla opravdu místy pozoruhodná, ale bohužel převažovalo spíše jen prázdné povzdechnutí nad tím, o co se mistr režisér snažil ve své "umělecké" exhibici, co všechno do filmu chtěl napasovat, čím vším šokovat nebo odbočit od reálných skutečností a v souhrnu tak obohatit svět filmu o stěžejní dílo. Jedná se sice o prostý příběh, což není na škodu a zároveň zvláštním způsobem pojatý, ale vyvolávání emocí zvolenými prostředky mi zkrátka několikrát úplně nesedlo. Domnívám se, že k úspěchu jeho cesta nevedla, že zkrátka jen promarnil svůj potenciál, který se nabízel, a který využil sotva z poloviny. Pravdou asi je, že pokud divák bude dostatečně otevřený, tak že si v Antichristovi ten svůj pohár plný umění najde - nejen po vizuální stránce, ale především po té obsahové. Takových diváků se najde jistě celá řada, já si však do této řady nestoupnu.

plakát

District 9 (2009) 

"Béčkový" film prvotřídní kvality :) Tento film rozhodně není nudný, připomíná spíše vroucí guláš, ve kterém šéfkuchař přehnal množství koření, ale opomněl přitom některé důležité ingredience, respektive jejich správné množství. Nejdříve koukáme na dokumentární pořad zabývající se, či spíše jen popisující sociální problémy v podobě neskrytého rasismu a diskriminace jakožto oficiální politiky státu, což je zvlášť pikantní v souvislosti se skutečnou zemí vzniku filmu. Zároveň sledujeme sci-fi na způsob Dne nezávislosti, Mužů v černém nebo i Lebkounů s úseky filmu Moucha, pokračujeme kombinací nadsázky Hvězdné pěchoty a formou kamery alá Záhada Blair Witch..a končíme akční jízdou div ne ve stylu Komanda ale mírněnou "Černý jestřáb sestřelen" :)) Zkrátka vypadá to na pěknou bláznovinu, ale celé to všechno nějakým záhadným způsobem drží pohromadě, i když řada nelogičností nebo neřešených bodů taky není malá. Ale prostě dobře se na to kouká a já jsem se náramně bavil.

plakát

Star Trek (2009) 

Pro mne jakožto sympatizanta filmových a seriálových počinů ze světa Star Treku musím po dvou hodinách strávených u nejčerstvějšího sourozence říci, že jsem měl čest shlédnout největší filmové zklamání roku. Po všech oslavnými ódami napěchovaných recenzích a komentářích jsem čekal přinejmenším kandidáta na dobrých pět Oscarů. Místo toho jsem koukal na partu sotva odrostlých adolescentů, kteří v Disneyovsky naleštěných kulisách byli snad více cool než svého času parta středoškoláků z Beverly Hills. A místo toho aby šprtali na maturu, tak kdesi v hlubinách vesmíru bojovali proti zlým ošklivým nepřátelům, kteří v neméně ošklivých lodích chtěli zničit vše hezké. Nejde o to, že by film sám o sobě byl špatný, to jistě ne, naopak svojí formou, vizáží, vzhledem zapadá mezi podobné snímky jako jsou Batman, Superman, Terminátor atd., akorát prostě měl nést jiný název. Chvílemi jsem měl pocit, že spíše koukám na pohádkový svět Hvězdných válek, a ne na sci-fi svět, který se vždy snažil tvářit alespoň trochu uvěřitelně...

plakát

Vražedná pole (1984) 

Příběh z počátku temného období v Kambodži, kdy začala bestiální nadvláda Pol-Potových Khmérů, která během krátké doby zmasakrovala dva miliony vlastních obyvatel (v zemi, která v té době měla méně obyvatel než současné Česko), a těm ostatním se snažila pomocí permanentní převýchovy "vyčistit" mozek. Celkově části filmu trpí především nevyváženou dynamikou děje. Některé úseky jsou relativně zdlouhavé a ne až tak důležité, na druhou stranu (to platí v případě "putování" hlavního hrdiny) momenty, které ač třeba beze slov, naprosto působivé a s přímým zásahem diváka vtáhnou. Závěrečný Lennonův song přesně vystihuje atmosféru absurdnosti a uzavírá tak děj, i když paradoxně v době natočení filmu stál v čele země stále ten samý člověk..

plakát

Vzpomínka na Titány (2000) 

Ač jsem přiznivcem sportovních snímků, tak v tomto případě jsem moc nadšen nebyl. I když je to vina spíše protirasistické složky filmu. Nevím nakolik odpovídá děj pravdě, ale moc se mi nezdá, že by v době hutné segregace černého a bílého obyvatelstva došlo k tomu, že se parta bílých fotbalistů dá dohromady s partou černých fotbalistů, všichni se navzájem nenávidí, pak jedou na sportovní soustředění a o týden později při návratu si už v autobuse všichni spolu zpívají veselé písničky jako jedna velká rodina. Nemluvě o dalších věcech v příběhu, které jsou poměrně směšné v čele s tím faktem, že postavou, která vlastně nejvíce rozumí americkému fotbalu, je pětiletá holčička.. Zkrátka mám dojem, že většina mainstream filmů o rasismu vyznívá docela nereálně a má nakonec spíše opačný, než původně zamýšlený efekt. No a pokud je navíc ještě z produkce dílny pohádkotvůrců jménem Disney, tak to asi ani nemohlo dopadnout jinak.

plakát

Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008) 

Je to sice neuvěřitelný, pohádkový a dalo by se říci že i poměrně kýčovitě natočený příběh, ale pokud divák přistoupí na předloženou hru, tak nemůže být nedojat. Je sice pravda, a to může mnoha lidem vadit, že z filmu přímo srší jakási "dokonalost", i když chvílemi celkem dost vyumělkovaná. Je také potřeba dodat, že se tak trochu okatě snaží kopírovat Forresta Gumpa, ale originál je jenom jeden. Člověk se i přes nesmyslný obsah neubrání přemýšlení nad tím, jaké to vlastně asi je - stárnout pozpátku, a přes řadu logických nedostatků je možné si udělat drobet bližší představu:) Je třeba také pochválit herecké výkony hlavních postav, hlavně mě zaujal B. Pitt, který po zcela odlišné roli vygumovaného floutka ve filmu Po přečtení spalte prokázal, že patří do první ligy hoollywoodských herců. Časem možná hodnocení snížím, ale zatím dávám plný počet, i když s fousem.

plakát

Náš vůdce (2008) 

Otázka: "Je v dnešní době možné nastolit diktaturu?" Odpověď: Jednoznačná. V současné době se tato odpověď možná někomu jeví absurdně, ale Die Welle názorně ukazuje, i když poněkud schematicky a zjednodušeně, jak může nástup autokracie vypadat. Třeba prostřednictvím jednoho školního experimentu. Stačí jen vhodit semínka do vhodného prostoru, kde zapustí tuhé kořeny, které už se jen těžko likvidují a navíc, nikdy už se to zcela nepodaří. Tu sílu vše zastavit nenalezne ani hlavní strůjce, který, zde v roli kantora, spíše nevědomky "Vlnu" v takovém rozsahu uvedl do chodu. Film se silným námětem a s neméně silným závěrem, který mohl snadno působit směšně. Naštěstí se tak nestalo.. Hodnotím 4 a půl.

plakát

Temný rytíř (2008) 

Po technické stránce dokonalý film, kterému mu lze jen máloco vytknout. Ale z hlediska příběhu, jeho temnoty či proklamované propracovanosti psychologie postav, zas takové nadšení nesdílím. Pořád se jedná "jen" o komiks, nic víc v tom není. Tzn. postavy jsou jednorozměrně vykreslené, kostra příběhu banální, pořád jde jen o velkou popcornovou zábavu. Nějaký přesah, či nadčasovost by v příběhu člověk hledal marně, ale to asi ani nebylo záměrem. Film mě v žádném případě nenudil, ale zároveň mě nijak zvlášť nenadchl. Jo a Heath Ledger si možná svou roli užíval, ale podle mne úplně přesvědčivě nevypadal. Jack Nicholson mi v roli Jokera připadal působivější. Pravdou je, že Batman nikdy nebyl mou oblíbenou postavou, takže tím je mé hodnocení drobet ovlivněno. Lepší 3,5 hvězdičky. Zkrátka jako přímého konkurenta Kmotra a Forrest Gumpa v hodnocení filmů si představuji něco jiného.

plakát

Pumpkin (2002) 

Takhle šokovaný z průběhu filmu jsem tedy už dlouho nebyl. Námět příběhu a jeho začátek sliboval kvalitní a "nezávislý" filmový zážitek. Ale čím dál více se mi zdálo, že se nemá jednat o příběh o retardovaném chlapci, ale že spíše sami tvůrci se v průběhu natáčení stávali stále slabomyslnějšími. Naprosto afektované postavy s ještě afektovanějšími dialogy (které se, co do obsahu mohou směle měřit s latinskoamerickou produkcí mýdlových oper) rozehrávaly naprosto nevídaný koloběh scén, nad kterými se divák chtě nechtě musel smát. Pokud bylo záměrem vytvořit co nejstupidnější a nejnepravděpodobnější story, tak se to autorům podařilo. Koktejl snad červených knihoven a amerických snů nebo bůhví čeho ještě o tom, jak handicapovaný outsider dosáhne všeho a získá vše i v současné "nekompromisní pokrytecké společnosti" a hlavní hrdinka, která projde proměnou z dokonalé "pravé blondýnky" na nedokonalou trpící vyvrhelku s "prokletou duší", což je znázorněno mimojiné tím, že se z luxusní vily přestěhuje k nějakým hipísákům na studentskou kolej, kde chovají drůbež a kteří se živí bobulema či kořínkama. Nemohu ani opomenout ze skály padající auto, které ve vzduchu asi třikrát zničehonic exploduje a své přistání korunuje malým jaderným výbuchem.. Zkrátka, byl jsem konsternován a od potenciálních 4hvězd v úvodu se film v hodnocení postupně propadl až na konečnou 1hvězdičku. Akorát mi možná pomalu začíná docházet, jestli se vlastně nejednalo o sofistikovanou parodii a já jsem jí jen nepochopil.. Asi se budu muset podívat ještě jednou.