Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (43)

plakát

Nevyhasneme (2023) 

Tříletá časosběrná sonda o síle snů skupinky dospívajících kluků a holek, co ještě do začátku minulého roku žili poblíž fronty na Donbase. Protagonisté, ale i jejich příbuzní a kamarádi, si vás hned získají.  Film sám není drastický, válka, respektive její stopy a ozvěny zůstávají "pouze" na pozadí. Přesto jsou nedílnou součástí životů protagonistů filmu.  Jako skvělou hodnotím také kameru, která dodává snímku na intimitě. Jediné, co do filmu nepříliš sedí, je himálajská část. I když je poetická a má co říci, snímek by se bez ní obešel. P.S: Během promítání jsem si nemohl nevzpomenout na klip a skladbu The Suburbs od Arcade Fire. P.P.S: Doufám, že Nevyhasneme zvítězí v divácké soutěži Jednoho světa. Díky i za výbornou debatu po promítání.

plakát

Hra na oliheň (2021) (seriál) 

Stačilo mi dvacet minut nudy a okoukaných vtipů...

plakát

Miluj bližní svou (2020) 

Zajímavé téma, ale film svůj potenciál nijak nevyužívá. Vypráví o příběhu dvou sester, a jak je Bůh svedl dohromady. Vůbec se ale nevěnuje spiritualitě nebo společenskému přijetí po odchodu z kláštera. Velká škoda.

plakát

Světlo a stíny (2021) (seriál) 

Na Carnival Row to nemá ani náhodou. Tohle je možná trochu drsnější "Zlatý kompas". Finále vyloženě trapné a bezduché... Oceňuji zasazení do netradičního slovanského prostředí.

plakát

Na nože (2019) 

Velice nijaká detektivka bez atmosféry a vtipu. Na Agathu Christie si to pouze - a nepříliš zdařile - hraje.

plakát

K jezeru (2019) (seriál) 

Plusy: ruské lokace, ruská/sovětská technika a komparz (slovanské tváře), jazyk. Mínusy: předvídatelný děj, hloupá a nepatřičná rozhodnutí různých postav (hodnoceno po 7 dílech)

plakát

Synonyma (2019) 

Zdejší recenzenty asi zcela minula francouzská Nová vlna, protože jinak by tento film dostával jiná hodnocení. Film je velmi bizarní, ale divák se u něj dost pobaví. Navíc jde o skutečný hold francouzské avantgardě.

plakát

Expanze - Série 4 (2019) (série) 

Na to, jak moc se mi líbily ostatní řady, tak o to víc jsem zklamán touto. Jako by se tvůrci přitáhnout co nejširší publikum, protože jinak si nedovedu vysvětlit nánosy patosu a prvoplánových rozhodnutí. Vedlejší postavy jsou jen do počtu - je jim dán prostor jen tehdy, když mají vyvolat reakci posádky Rocinante, a žádná vlastně nevynikne a nijak nepřekvapí. Boční linie OPA je skutečně odsunuta na druhou kolej a oba dříve aktivní vůdci Drummer a Ashford většinou jen tlučou prázdnou slámu v nekonečných rozhovorech se svou špatnou angličtinou, která se navíc dá čím dál méně poslouchat. Záporák je bohužel pořádně pouze jeden, a vedou ho jen velmi průhledné motivy, se kterými se prostě nelze ztotožnit. To, co se mi na předchozích řadách líbilo - ta rovnováha mezi postavami, velká porce překvapení, a to vše zasazené do hezky vypadajícího a fungujícího sci-fi prostředí nějak vyprchalo a zbylo jen jakési torzo.

plakát

Město na kopci (2019) (seriál) 

Výborně napsané postavy a jejich dialogy! Každá z postav je má pro své jednání hlubší pohnutky, a není tak zcela zavrženíhodná. Rozhodně tak nejde jen o další obyčejnou krimi.

plakát

John Wick (2014) 

To, že doba kvalitních akčních filmů už dávno minula, je asi každému jasné. Dlouhodobou agonii hollywoodských kasovních trháků se však pokouší zlomit režisérské duo Chad Stahelski a David Leitch se svým debutovým filmem John Wick. A že se jim to docela daří, je více než jasné z precizních bojových scén, na nichž je film ostatně postavený. Zápletka filmu je v podstatě stereotypní a léty ohraná, a nijak nevybočuje z řady béčkových akčních filmů osmdesátých let. Film se tím ale nijak netají. Je hned na první pohled vidět, že je určen především milovníkům akčních filmů, kteří očekávají spíše pořádné přestřelky než kdovíjak silný příběh. Film se bohužel rozjíždí dosti pomalu a je zde několik scén, které by ve filmu být buď vůbec nemusely, anebo byly podány divákovi jinak (mluvím o scénách s umírající manželkou a následném truchlení – tyto scény jsou takové nijaké. Podle mého názoru by si situace žádala více depresivní, temné atmosféry). Když se ale příběh konečně rozjede, nabere rychlý spád. Jackova vendeta je opravdu působivá a je to kvůli skvělé choreografii – scény, jako třeba ta v nočním klubu, jsou velmi hutné a na Johnovi pistolnické kousky je radost pohledět. Dialogy hezky sedí, jsou úderné a výstižné, i když trochu na jedno brdo. Ale co se dá také čekat jiného? Hlášky jsou zároveň i jednou z předností filmu. Co se tvůrcům opravdu povedlo, je herecké obsazení. Kladný John Wick alias Keanu Reeves se svým kamenným (možná však spíš tvrdým a odhodlaným) výrazem dokonalého hitmana má co dělat, aby si poradil s bandou zlých kolegů a jiných mafiánů. Za všechny: mafiánský bos Michael Nyqvist ve své první skutečně zajímavé hollywoodské roli, vražedná Adrianne Palicki a nevypočitatelný Willem Dafoe. Za zmínku stojí také distingovaný recepční Lance Reddick, jedna z hlavních postav seriálů The Wire a Fringe. Hudba k filmu je vybraná moc dobře – působivě podbarvuje jednotlivé scény a klade důraz na atmosféru. V přestřelce v klubu dokonce určuje tempo boje. Ačkoliv se jedná o akční thriller, nabízí film jen minimum digitálních efektů, o bitky a přestřelky tu není nouze. Máme tu souboje střelné, souboje na pěsti a nože jeden na jednoho, i automobilové honičky. Milovníci akčních filmů si určitě přijdou na své.