Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Drama
  • Pohádka
  • Dokumentární
  • Komedie

Recenze (304)

plakát

Smrť sa volá Engelchen (1960) (TV film) 

Tato verze je věrnější předloze, scénář napsal sám Ladislav Mňačko. Vše podstatné z děje je v ní zachováno, i tak je ale kniha podstatně bohatší. Pro člověka, který o událostech na Ploštině nic moc neví, mi přijde srozumitelnější než (každopádně mnohem umělečtěji a pečlivě zpracovaný) film Kadára a Klose. Každopádně silný příběh, na který bychom neměli zapomínat.

plakát

Smrt si říká Engelchen (1963) 

Smutná událost, smutný film. Kniha mi přišla velice dobrá a s filmem ji asi nelze srovnávat. Filmu se v některých scénách výborně podařilo vystihnout atmosféru.

plakát

Mravenec Z (1998) 

Za mě výborný animák pro děti i dospělé. Jde o jakousi velice moderní (a často i nepodbízivě vtipnou) bajku. Jsou tu tematizovány sezení u psychologa, různé způsoby vládnutí, různé druhy vzpoury či demonstrace, síla (mravenčího) kolektivu i dost obtížné hledání si cesty k sobě navzájem dvou lidí, kteří nakonec spojí své životy. To jiskření mezi hlavními hrdiny bylo opravdu velice pozvolné a jako takové mě velice bavilo... Za mě film, který bavil mě i moje děti a já mám ještě na nějakou dobu o čem přemýšlet. Velice dobrý rodinný film.

plakát

Už je tady zas (2015) 

Kniha brilantní, do filmu nesnadno převoditelná. To, co je v knize "mezi řádky", tady podivně trčí. Musím ale přiznat, že konec mi jako vystižení některých myšlenek knihy připadal přiměřený. Ale v knize je toho mnohem více k zamyšlení... Výborně to analyzuje ve svém komentáři Radek99.

plakát

Nezlomná vůle (2006) 

Výborný film, i když oddechový - často příliš romantický a příliš jednoznačně směřující k happyendu. Ale William Wilberforce je zajímavou a následováníhodnou osobností a stojí za to se o něm něco dozvědět aspoň prostřednictvím filmu. Pro mě je to film spíš o milosti v anglickém názvu (jak to výstižně píše ve svém komentáři yakoob), než o nezlomné vůli, jak tvrdí český překlad. Sám by to William nedokázal. "Slábne mi paměť, ale dvě věci vím jistě: Že jsem velký hříšník a že Ježíš Kristus je spasitel."

plakát

Kristina Vavřincova (1995) 

Přestože jsem nečetla knižní předlohu (bohužel!), byl to pro mě silný příběh. Příběh ve společnosti, která teprve "nedávno" přijala křesťanství. Jak křesťanství přijmout do své každodennosti, do tradic zděděných po předcích? Všechny postavy, kladné i záporné, tu upřímně hledají, co dělat, aby obstály před posledním soudem. Není ale jednoduché vyvarovat se hříchu... hříchu spojeného s láskou. Všechny postavy tu mluví velice upřímně, odhalují tu svá srdce... a vzniká tak prostor pro zamyšlení diváka.

plakát

Kde bydlí štěstí (1987) (TV film) 

Příliš idealistická? Příliš romantická? Příliš moralizující? Taková ale právě může být a má být pohádka. Takže mi nevadí ani jednoduché kulisy. Po nedělním obědě ideální pro celou rodinu.

plakát

O Terezce a paní Madam (1976) (TV film) 

Skvěle provedená studiová pohádka. Klasický příběh, výborné herecké obsazení. Doporučuji k nedělní pohodě.

plakát

Kód Enigmy (2014) 

Film je o mém oblíbeném tématu, o kterém jsem už ledacos načetla. Takže odpouštím klasické životopisné schéma "ala Čistá duše" (ale zároveň si jsem vědoma toho, jak je těžké dělat životopisný film, pokud chcete postihnout celý život nějakého významného člověka). Film na toto téma mi udělal radost. Zajímavé komentáře: Malarkey, sportovec, Radek99.

plakát

Cowspiracy - Klíč k udržitelnosti (2014) 

Dokument s neotřelým tématem, na který podle mého názoru stojí za to podívat se a zamyslet se... O co nám vlastně jde? O zisk? O životní prostředí? O lidi v Brazílii, kteří kácí deštné pralesy, abychom si my mohli koupit v supermarketu maso v akci? Dívejte se a udělejte si vlastní obrázek... Způsob zpracování dokumentu mi nebyl úplně sympatický, ale zazní tu mnoho zajímavého. Živočišná výroba? A co je s živočišnou výrobou? Zajímavé komentáře: Biges, BoKo_CzT.