Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (60)

plakát

Živí mrtví (2010) (seriál) 

Nejoblíbenější postava: Rick Grimes (Andrew Lincoln) ... S1: První série jednoznačně za pět hvězd. Famózní momenty počínaje probuzením Ricka v nemocnici a zjišťováním pravdy a konče zničením T19. Počáteční Rickova nevědomost je navíc zpracována opravdu na jedničku. Jinak má každý z dílů první série spoustu silných scén. Ta nejlepší, nejhutnější a nejemotivnější dle mého přichází s napadnutím tábora a smrtí Amy. A další důležitý faktor: trikově je seriál na neuvěřitelné úrovni, spousta ostatních mu může jen tiše závidět... (10/10) S2: Druhá série celkem zásadně mění celý seriál. Skupina se usadí na farmě, kde se zdá být zdánlivě bezpečno a vše plyne tak nějak v poklidu. Na můj vkus až moc, protože zvláště v polovině série je spousta dílů vysloveně zbytečných a nestane se v nich nic. Na druhou stranu, možná by to v dané situaci bylo přesně tak, jak je ukázáno. Nad vším pak vyčnívá masakr stodoly a samozřejmě také závěrečný díl, kde se konečně dočkáme pořádné řežby. Nicméně, celkově hodnotím druhou řadu pouze lepším průměrem... (6/10) S3: Spousta fanoušků byla po nezáživné druhé sérii zklamaná a pokud chtěli tvůrci seriál zachovat, museli přidat. Že ale přidají až tak, to jsem tedy nečekal. Třetí série je totiž od začátku do konce neskutečně hutnou záležitostí a děj ve věznici je místy opravdu jen pro silné žaludky. Řež, emoce, nečekaná úmrtí, zvraty... Ale především napětí. U téměř každého dílu od začátku do konce. Paradoxně mě zklamal pouze závěrečný díl, kdy se tvůrci celkem výrazně odchýlili od komiksové předlohy, ale celkově jednoznačně plný počet! (10/10)

plakát

Láska nebeská (2003) 

Nejoblíbenější postava: Billy Mack (Bill Nighy) ... Nejlepší romantická komedie všech dob, kterou nikdy nic nepřekoná. Tím jsem si naprosto jistý. Ultrahvězdné obsazení, které je jinde tak akorát na škodu, tady představuje jednu z mnoha výher. Každý na plátně zůstává jen tak dlouho, jak je potřeba a vás tak nemá šanci nikdo omrzet nebo snad nudit. Nikdy bych nečekal, že se tak obrovská spousta hvězdných herců v tak šíleném množství dějových linií dá ukočírovat tak, aby se v tom člověk alespoň v rámci možností orientoval. A ono to jde s takovou lehkostí, až se tomu nechce věřit. Každá z dějových linek je kouzelná, nad všemi ale ční příběh stárnoucí rockové hvězdy v podání Billa Nighyho. Je nepřekonatelný. Opravdu a doslova. Skoro stejně úžasná je i cameo role Rowana Atkinsona, především jeho scéna se zabalováním vánočního dárku :-) Prostě a jednoduše naprosto pozitivní film, který vám vždycky dokáže zvednout náladu!

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 (2010) 

Nejoblíbenější postava: Hermiona Granger (Emma Watson) ... První část Deathly Hallows je prvním filmem od Tajemné komnaty, který se naprosto striktně drží předlohy. Samozřejmě tomu napomáhá jeho rozdělení na dvě části, protože do těch 146 minut by se všechny kapitoly knihy vešly jen stěží. Na druhou stranu, dalo se to možná vymyslet s nějakou tou změnou, odebrat zbytečné pasáže, které neznalé knižní předlohy stejně nudí k smrti a výsledkem dost dobře mohla být super epická akční podívaná, u které by se ani chvilku nenudil nikdo... Ale zase by to nevydělalo tolik peněz, to je jasné :-) Mě, jako fanouška celé knižní série to ale bavilo i takto rozvlekle. Každou scénu jsem si užíval a tentokrát tomu konečně napomohlo i vynikající herectví všech hlavních představitelů. Ano, včetně hlavního tria. Ano, včetně Emmy Watson. Na tu se sice hezky dívalo už nějakých pár dílů zpátky, ale hrát se naučila až v Relikviích. A to potěší. Kapitolou samu pro sebe je Ralph Fiennes a jeho Voldemort. Potenciál v něm byl od počátku, ale místo mezi nejlepšími padouchy filmové historie si vysloužil až teď :-) Parádních momentů bylo tentokrát požehnaně. Za všechny bych jmenoval úvodní sněm Smrtijedů, převoz Harryho do Doupěte, lesní setkání Hermiony s "lapky", tanec Harryho a Hermiony na Nicka Cavea, celkové ztvárnění Voldemortovi duše při ničení medailonku a samozřejmě Příběh tří bratří. Zklamáním pro mě byl tentokrát pouze dabing, jako vždy příšerný, ale to se nedá nic dělat. Ať už je červenec! :-)

plakát

Gangy New Yorku (2002) 

Nejoblíbenější postava: Bill the Butcher (Daniel Day - Lewis) ... Tohle ano! Jeden z nejlepších konců, jaké jsem kdy ve filmu viděl. Leo s Cameron, odcházející ze záběru někde v místech dnešního Empire - Fulton Ferry a pak už jen měnící se panoráma Manhattanu v průběhu času. Nezapomenutelná atmosféra, kterou ještě podtrhuje skladba "The Hands That Built America" od U2. Paráda. New York znám osobně a mám ho rád, takže mě tenhle film opravdu udělal radost. Konec je sice to nejlepší, ale i v průběhu těch 160 minut je na co se dívat. Výprava je vskutku monumentální a stejně tak herecké výkony všech zúčastněných. Vyzdvihnout Daniela Day - Lewise se ale přesto sluší a patří.

plakát

Procitnutí v Garden State (2004) 

Nejoblíbenější postava: Andrew Largeman (Zach Braff) ... Nádherný film o hledání sebe sama není možná tak silný jako celek, ale jednotlivé scény jsou brilantní. Ať už jde o romantiku, drama nebo všechny ty podivnosti, které hlavní hrdina potkává po návratu do New Jersey na každém kroku. Film, který by měl vidět každý, aby pochopil, že život je krásný, i když si zrovna myslíte přesný opak. A soundtrack k tomuhle snímku je také dost možná jeden z nejlepších, jaké jsem kdy slyšel.

plakát

Stmívání (2008) 

Nejoblíbenější postava: Bella Swan (Kristen Stewart) ... Nejsem EMO puberťačka ani fanatický vyznavač upírských filmů. Vlastně úplně naopak. A přesto jsem ve Stmívání našel zalíbení. Díky Kristen Stewart? Možná. Ale zcela určitě nejen díky ní. Četl jsem knižní předlohu, která je sice citelně orientovaná na dospívající dívky, ale což... A možná právě díky tomu, že jsem věděl, do čeho jdu, jsem nebyl nikterak zklamaný. Vůbec ne. Film se předlohy drží zuby nehty a přejímá jak onu rozvleklost, tak i fakt, že se za celou dobu vlastně nic pořádného nestane. Někdo to není ochoten překousnout, ale já mám adaptace rád. Dokonce i ty otrocké. A Kristen Stewart i Robert Pattison se na plátně chovají přesně tak, jak je popsáno v předloze. Většina to asi nikdy nedocení, ale ono to tak opravdu je. Takže spokojenost, na další díly se určitě podívám...

plakát

Avatar (2009) 

Nejoblíbenější postava: Neytiri (Zoe Saldana) ... Po druhém shlédnutí jsem napsal jednomu kamarádovi zhruba tohle: "Tak jsem byl včera podruhý na Avataru, znovu ve 3D a zase se mi nechtělo z kina odejít. Je to i na druhý pokus to nejlepší, co jsem kdy v kině viděl a nikdo mě neodradí od toho, jít na to i potřetí." Tahle zpráva asi nejlíp vystihuje, jak mě James Cameron a jeho Avatar dostal. Nebo spíše dokonale odrovnal. Nechci už vidět jiné filmy, chci zpátky na Pandoru a nikdy jí neopustit. Svět, který Cameron stvořil je totiž dokonalý, pohltí vás a nepustí. Nikdy jsem nezažil v sále takové zaujetí filmem, nikdo nemluvil, nikdo se nevrtěl, všichni se nechali unášet tou magickou atmosférou. Po skončení jsem cítil těžko popsatelnou prázdnotu a doslova smutek nad tím, že musím Pandoru, Neytiri a vůbec celý ten do detailu vypiplaný svět opustit. Znovu, znovu, ZNOVU!

plakát

Harry Potter a Princ dvojí krve (2009) 

Nejoblíbenější postava: Hermione Granger (Emma Watson) ... Dlouho jsem váhal mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, nakonec jsem se rozhodl takto. David Yates mě Fénixovým řádem velmi příjemně překvapil a natočil (alespoň v mých očích) prozatím nejlepší film celé série. A trailery na šestý díl slibovali hodně. A jak to nakonec dopadlo? Film se rozjíždí pozvolna, celou první polovinu sledujeme v podstatě teenagerskou komedii, která je sice opravdu vtipná, ale čekal jsem spíše nástup temnější noty, který se jaksi nedostavuje. Příběh se nikam neposouvá, což je sice dáno už předlohou, jenomže kniha je úplně jiné médium a i to méně podstatné pro děj čtenáře baví. Na filmovém plátně ale občas zívnete nudou, což bych však nepřičítal na vrub režisérovi, nýbrž scénáristovi. Díky němu divák neznalý předlohy některé souvislosti vůbec nemá šanci pochopit (jako příklad bych uvedl Fenrira Šedohřbeta). Ano, všechny ty náznaky budou jistě dobře rozvětveny v následujících dvou dílech, ale proč tedy šestka, která opravdu nic neřeší, vlastně vůbec vznikala? Absence závěrečného souboje na půdě školy, jejímž vrcholem je Brumbálova vražda, mě mrzela asi nejvíc. Když už divák čeká, že přijde alespoň nějaké vyvrcholení a všem těm žvanilům o dvouhodinovém natahování bude učiněno zadost, nastoupí závěrečné titulky a vy jen tupě zíráte na plátno. Z těchto slov sice není cítit mnoho pozitivního, ale pro zmiňované čtyři hvězdičky mám své důvody. Tady jsou: 1) Film má několik silných momentů, nejvíc mě nadchla pasáž útoku na Doupě, následná honička v křoví a především brilantně zpracovaný famfrpál. 2) To, co už jsem oceňoval na pětce, tedy propojení kouzelnického a mudlovského světa, které zatím Yates dokázal zobrazit nejlépe ze všech. 3) HUDBA. 4) Film neuvěřitelným způsobem srážel dabing. Věřím, že v originálním znění to budou čtyři hvězdičky bez tápání. 5) Teenagerské problémy v kouzelnickém světě. S tím si Yates poradil na jedničku. Podtrženou. 6) Vedlejší postavy mají sice málo prostoru, ale i tak jsou vynikající. Jmenovat budu alespoň Lenku Láskorádovou. 7) Emma Watson :-)

plakát

Dům tisíce mrtvol (2003) 

Nejoblíbenější postava: Mother Firefly (Karen Black) ... Famózní úchylárna. Přiznávám, chvílemi zábavné, ale většinou nechutné a prostě a jednoduše divné. Zombieho žánru nerozumím a rozumět nechci.

plakát

VALL-I (2008) 

Nejoblíbenější postava: Wall-E (Ben Burtt) ... Ve všech směrech naprosto dokonalá animace. Sice s trošku jednodušším a chvílemi natahovaným, přesto zábavným příběhem. První polovina filmu nemá chybu. Ze záběrů znečištěné země tak trochu běhá mráz po zádech a u přehlídky robotových eskapád se zase pořádně zasmějete. Když pak na Zemi dorazí robotka Eve a Wall-E se do ní na první pohled bezhlavě zamiluje, sledujeme zřejmě technicky nejzajímavější pasáž filmu. To, kolik emocí dokázali tvůrci do obou robotů vměstnat, je dechberoucí. Uvěříte jim všechno. Doslova. Když se pak přesuneme do vesmíru, příběh poněkud ztrácí na síle, nicméně i tak zůstává výborný. Pohled na to, co zbylo z lidí je sice zábavný, ale stejně tak nutí k zamyšlení. Wall-E s Eve pak společně bojují proti spiknutí, které má zamezit návratu jejich lodi na Zemi a mezitím se čím dál tím víc sbližují. Pasáž jejich letu vesmírem s hasicím přístrojem je asi nejnádhernější částí filmu. A závěr? Pohádka. V tom nejlepším smyslu slova. A řeči o ekologických agitkách, ať si každý strčí za klobouk :) Pixar to znovu dokázal.