Sympaticky, puvabny, velmi komplexni, vizualne perfektni, paradne zahrany, chvilema bestialne napadity a ke konci trochu zdlouhavy a zbytecne emocionalne dychtivy. Nicmene je evidentni, ze porad to jde i bez slov. Oscary za herecky vykony, vypravu, hudbu, scenar a rezii klidne jo.
Filmarina je to formalne uchvacujici. Totalni nadhera. Jen nechapu, proc prave ted prave tohle tema. Neco jsem prosvihl v novinach? Porad AfroUSA tolik trpi stejne jako Evino pokoleni? Ja myslim, ze ne. A pritom je tenhle film cernobilej, az to neni hezky.
Skoda, ze tim nechtel basnik i neco rict, protoze ani hodne peknej vizual to celý neudrzi a tlachani jednotlivejch spojek dokaze omrzet stejne rychle jako zbytecny hledani jeho smyslu. Atmosfera silna, to jo, ale nemam rad, kdyz si se mnou nekdo hraje...
Civilni, civilizovany a dokonale vyvazujici tragiku s usmevnosti tak, aby ani jedna ze stran neziskala finalni prevahu. Vlastne ukazkova tragikomedie bez sklebu, kterou kazi v podstate jen trapnej titulkovej zaver a ne uplne korespondujici linie s prodejem majetku, ktera sice nevadi, ale evidentne je pritomna jen jako vata. Obdobne jako postava toho surfarskyho cool nablbla. To je trochu laciny. Ale zbytek moc peknej a ustatej souboj protikladu, situovanej do zajimavyho mista a hranej zajimavejma lidma. Na tisic Oscaru to neni, ale rozhodne jde o prijemny pokoukani.
Chtelo by to min umeni, vic thrilleru, aspon trochu lepsi scenar s vyraznejsi gradaci hrdinova rozpadu (absence vrcholovejch scen je hrozne videt) a popravde bych se obesel i bez Carreyho. Uplnej propadak to neni, ale promrhana sance urcite...
Coz o to, krasny to je, ale me na celym filmu strasne micha, jak Scorsese v podstate rezignoval na tajemnej esprit predlohy a misto aby v prvni pulce budoval atmosferu kolem robota, tak to cely hraje jen pres decka (mimochodem, v mejch ocich pomerne nesympaticky) a pres figurky z nadrazi, ktery (krom hrackare) jinak v knize nemaj v podstate zadnou roli. Respektive si vybudoval sice puvabnou, nicmene uplne vlastni, novou poetiku. Na original vyrazne rezignuje. Zadny velky mysterium, jen dobrodruzstvi.Je to drasticky zjednodusujici pristup, kterym si posychroval fakt, ze kniha sama o sobe ma v podstate jen kratickej pribeh, prokladanej obrazkama, na ktery taky dlabe (a ze jsou v knize mozna nejzajimavejsi). Ne ze by jeho Hugo sam o sobe neobstal, je fajn, pro filmovej lid obzvlast, ale zazitku ze Selznicka se pomerne prici. Az jsem z toho byl mirne rozpacitej. V tomhle pripade je lepsi asi predlohu cist az ex post, protoze znalost pointy, ve filmu podany lip nez v knize, rusi jako cip.
Spielbergovu slabost pro valku a dobyvani kulometnejch hnizd chapu, travim i jeho fixaci na kone, ale to rozhodne neznamena, ze bych se tyhle dve temata mely patlat dohromady. Vizualne obrovskej film je uvnitr az nesnesitelne prazdnej a naivni kyc, kterej se z mne neznamyho duvodu snazi hledat na valce pozitiva, ale pritom kameru tahne tema nejvetsima moznejma hruzama. A btw pro koho tenhle film vlastne je? Pro dospely moc detinskej, pro deti moc krutej... konik hezkej, krajinky hezky, clekove obrazky uchvatny, ale ten zbytek? Proc? Jen proto, aby nam pripomnel, ze valka je vul? Vul je Spielberg.
Trochu Rockyho, trochu Over the Top, jedna mirne nedustojna role pro Evangeline Lilly a to cely zakovany do plechu... ale tak jo. Vic rodinny uz to asi bejt nemohlo, ale pobavilo. Tri nebo ctyri, vzal to das.
Ale jo, spokojenost, jako naznak novy minimalisticky tvare katastrofickyho filmu je to zajimavy. Jen se obcas trochu tezko smiruje s chovanim hlavnich postav. Asi bych vic tlacil na pilu v boji proti klise, protoze se to tak trochu pere s celkovym feelingem filmu. A tu ledovost bych asi prolozil aspon nejakou emoci. A ten konec - mno, asi je banalni umyslne, ale presto je banalni prilis. Jinak pozornost rozhodne udrzena.
Formalne proc ne, ale ten scenar je bidnej, az to boli (import klucika ze soucasnosti mohl bejt cool, kdyby nebyl vsazenej tak umele). A snaha nechat Dyka za kazdou cenu zpivat tez. Legracky typu Lednice ci nemeckyho barda ale docela potesily, vlastne docela dost:o)
Epizodicky zajimaci, jako celek viditelne nekonzistentni, obsazeni mirne sporny (Skarsgard, Plummer), severska atmosfera nepritomna, studeny jak psi cumak... trochu skoda, är inte det? Na druhy strane moc pekna prace s hudbou. A jo, ten opening je fakt velkej. Nicmene Sedm vesele kraluje dal...
Tak nejak to je, kdyz chce tvurce prilis moc rict, co ma na srdci, a nemysli pritom na divaka. Pribeh s dabelskym potencialem, ale zpracovani je vazne slaby...
Trosilinku horsi ctyri za truchlivou tragiku smutnyho pribehu o smutnym svete, kde smutny lidi delaj smutny rozhodnuti a kde to vzdycky nejvic odserou ti, co si to nezaslouzej, Hezky zatnutej drapek, hezky a silne...
Pomerne prostinka lovestory made in Petrzalka, ktery kupodivu nejlip funguje v momente, kdy neni hlavni par na jednom platne. V tu chvili totiz Kronerovi ujizdi ruka az k infantilni naivnosti. Velkym plusem jsou ale samy postavy, jinak paradne uveritelny a docela prirozeny, herci, dobra atmosfera i hezky prodana Blava. Proste skoda ty laviny vsemoznejch klise. Novy Kids to nejsou, ztracenej cas ale taky ne.
Na deti prilis tvrdy, na dospely prilis infantilni, celkove dost polovicaty, ani pocta formatu, ani bezuzda komerce. A rezultat? Abrams je porad mistr destrukce.
Neco otresnyho. Jedinym kladem tohohle nablblyho amaterismu zustava snad jen Mertova hudba a i ty mohlo bejt o pul hodiny min. Kde se vubec v lidech bere ta drzost, vylez s necim podobnym na denni svetlo, respektive na platno, to nepochopim, nepochopim a nepochopim. Prej zanrovka. Pche.
Ne ze by se na to nekoukalo hezky. Nektery z tech prostredi jsou fakt paradni. Ale bejt sestnactileta emo girl, ktera zrovna dostala zaracha a chce se pomstit celymu nespravedlivymu svetu, asi bych si to uzil vic. Na myslenky o sile jedince a na kozenej fetis mam Matrix, tohle mi prislo spis jako vizualni poza.
Rango (2011)
Proste sympaticky. Nic vic, nic min.
Všude dobře, proč být doma (2009)
Zakladni dvojka je mila, ale i pres ni zustava tenhle film relativne zbytecnym, nic novyho nerikajicim zazitkem.
The Artist (2011)
Útěk do divočiny (2007)
Vzacnej film. A konec da vazne zabrat,,,
Černobílý svět (2011)
Coco Chanel (2009)
Pohledny, ale trochu zbytecny...
Hranice ovládání (2009)
Děti moje (2011)
23 (2007)
Hugo a jeho velký objev (2011)
Válečný kůň (2011)
Fades, The (TV seriál) (2010)
Spetka Hollywoodu by tomu slusela, tady ta britska usmudlanost zrovna moc v chuti nehraje, ale jinak cool vecicka. Bavi me to:o)
V dobré společnosti (2004)
Jejda, prijemna civilni (ne)amerika. To me bavilo:o)
Obyčejní lidé (1980)
Břitva. Au...
Ocelová pěst (2011)
Nákaza (2011)
Hell on Wheels (TV seriál) (2011)
Ale tech klise je tam zatracene hodne...
Micimutr (2011)
Blitz (2011)
Boze, boze...
Muži, kteří nenávidí ženy (2011)
Mission Impossible - Ghost Protocol (2011)
V momentech, kdy film mysli sam sebe vazne, nastupuje smutna podivana. Nastesti jich ale neni moc:o) Spectacool:o)
40 let panic (2005)
Bal jsem se nehorsiho a ono ne:o)
Stínu neutečeš (2009)
Poupata (2011)
Love (2011)
Cabiriiny noci (1957)
Jako celek trochu roztahany, ale ty oci, ty oci!!!!!!!
Super 8 (2011)
Hranaři (2011)
Pýcha a předsudek (2005)
Formalne uchvatny, obsahove trochu slabsi, obsazeni totalni elita.
Sucker Punch (2011)