Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Příběh z Tokia

Příběh z Tokia (1953)

Na filmu mě nejvíce okouzlila jinakost japonské kultury. Gesta jsou zvláštním způsobem střídmá a nenápadná, emoce se dávají najevo úplně jinak, než je tomu běžné v naší kultuře. Problém, co si počít se stárnoucími rodiči, je ale asi určitým způsobem vlastní všem kulturám. A společné je asi také to, že oporu je často možné najít tam, kde by se to zase tolik nečekalo.

Býk

Býk (1991)

Film, který má jednoduchý děj, ale skrývá v sobě silné poselství. Je to příběh o tom, co s člověkem dokáže udělat hlad. A vlastně také trochu o lidech, kteří nemají dost odvahy hledat svoje štěstí za Velkou louží a žijí svoje trochu nezajímavé životy v jedné poněkud zvláštní venkovské komunitě. Ale hlavně je to příběh o odpuštění – a to ne o nějakém rychlém a laciném odpuštění, ale o odpuštění, ke kterému se je potřeba vnitřně probojovat.

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Amerika zřejmě patří k nejsvobodnějším zemím na světě, ale navzdory tomu i zde existují ostrůvky totality, které si žijí svými vlastními pravidly. Jedním z nich je i psychiatrická léčebna ("cuckoo's nest") z tohoto světoznámého filmu Miloše Formana. Film udělal velmi špatnou reklamu elektrokonvulzivní terapii (léčbě elektrickými šoky), která je již dnes používána pouze s výslovným svolením pacienta. Na osoby podobající se sestře Ratchedové je však možné narazit bez větších problémů i dnes, a to nejenom v amerických psychiatrických léčebnách.