Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Mysteriózní
  • Horor

Oblíbení herci (10)

Michel Serrault

Nezaměnitelný herec a komik, výborný skoro pokaždé, i v několika zoufalých škvárech, které si přítomnost takového herce podle mě nezasloužily. :o)

V 60. letech tvořil ve Francii oblíbenou filmovou dvojku s Jeanem Poiretem, v další dekádě našel v řadě komedií výborného protihráče v Michelovi Galabru, nezapomenutelný byl pro mě i jako sólista ve dvojroli (Huba toho druhého) nebo pravidelně si povídající se svým imaginárním druhým já v zrcadle (Dobrý den úzkosti). U jeho komedií opakovaně řvu smíchy nahlas...

... Se vzrůstajícími léty dokázal Michel S. našel uplatnění i ve velmi zajímavých kriminálních a politických dramatech, v konverzačně laděném Svědkovi se stejnou profesionalitou sobě vlastní ztvárnil muže, který u dlouhého výslechu prochází proměnou z úlisného vtipálka až na poníženého člověka, který spadl psychicky na samotné dno... 

... Na Michelu Serraultovi mě nepřestává fascinovat obrovská invence a zápal při ztvárňování (nejen komických) postav vyladěných často do posledních detailů: * V Doživotní rentě ve svých 43 letech ztvárnil muže, který už na začátku dovršuje s těžkou nemocí 60 let, v průběhu filmu značně zestárne, stává se stále více senilním a zároveň zdrávne, u čehož Serrault s výraznou nadsázkou a uvěřitelností zároveň pomalu mění svůj hlasový projev i chůzi... ** V proslulé „kacířské“ road movie Zázrakem uzdravený mu režisér Jean-Pierre Mocky svěřil postavu němého pojišťováka.. Serrault dokázal utáhnout film v hlavní roli bez toho, aby po celý čas promluvil; několik minut ve scéně z vlaku vysvětluje spolucestujícímu faráři (a zároveň divákům) svůj složitý tajný úkol výhradně pomocí gest, prstů a kroucením saka a to vše neuvěřitelně vtipným způsobem...

 

TOP 5: Doživotní renta / Krást se musí umětSvědek / Mistři gagu / Zázrakem uzdravený

...a pokračování v TOP 10 :-)) Pod čepicí / Krysy z temnot / Huba toho druhého / Kloboučníkovy přeludy / Le bénévole

Lino Ventura

Herec s obrovským charismatem a uhrančivým pohledem.

Vždy s jasným názorem, vnitřním přesvědčením a konkrétní představou směrem ke svým rolím

...aneb jak sám velký Lino jednou prohlásil: „Myslím, že všem svým hrdinům bych mohl bez uzardění stisknout ruku.“

Ventura svými rolemi téměř pokaždé prezentoval konkrétní společenské a filosofické stanovisko k problému.

Původně neherec, který se během krátké doby v druhé polovině 50. let vypracoval až na světovou hereckou špičku před kamerou.

Ve společnosti Lina Ventury na plátně či obrazovce pokaždé prožíváte silný zážitek, ať už ve znamení hlubokého dramatu nebo vtipných komedií.

Hleď na jeho filmografii, jsou to samé skvosty! :-)

 

TOP 5: Dobrodruzi / Dravec / Armáda stínůDobrodružství je dobrodružství / Šťastný nový rok

...a pokračování v TOP 10 :-)) Povedení strejcové / My se nehněváme / Nelítostný souboj / Rozhněvaný muž / Dotek Medúzy

Gene Hackman

Gena Hackmana obdivuji od prvního filmu, ve kterém jsem ho spatřil (Princip domina)... odzbrojující, podmanivý a zároveň úplně přirozený snad v každé své roli, ať už v komorním dramatu nebo akčních filmech, schopný do každé repliky či pouhého pohledu vkládat neuvěřitelné množství emocí...

Podobně jako Lina Venturu ho zároveň charakterizuje nezaměnitelný hlas a silné charisma.

Již ve svých počtátcích ve znamení vedlejších rolích dokázal pokažadé zaujat důvěryhodně ztvárněnou postavou a současně osobitou prací s hlasem, výrazem a gesty (viz. Bonnie a Clyde nebo Riot).

Asi nejvíc mě dostal svou psychologicky detailně propracovanou kreací v Rozhovoru.

Hackmana mám ale rovněž silně spojeného s řadou „obyčejných“ filmů ze života obyčejných lidí (kromě dvou níže zmíněných např. Úplněk v modré vodě nebo Causa Wardových), které dokážou i díky Genovu výkonu přinést nejednou neobyčejný zážitek.

 

TOP 5: Nikdy jsem nezpíval svému otci / Francouzská spojka / Rozhovor / Pochoduj nebo zemři / Misunderstood

Peter Sellers

Mistr humoru. Specialista na převleky i projevy se změněným přízvukem, ještě navrch rekordman nominovaný na Oscara za tři role v jedném filmu...! :o)

Malý velký génius, který nenásilně strhává svou pozornost na sebe i ve vedlejších rolích, mimo jiné v Kubrickově Lolitě či Nesprávné truhle. V povídkovém snímku Sedmkrát žena stačilo Sellersovi pouhých pár minut dialogu během pohřebního průvodu na to, aby vytvořil nejlepší chvilku celého snímku.

Proslavil se u nás komediemi s růžovými pantery, mnohem více mě však oslovil díky spoustě jiným komediálním i vážnějším filmům.

Petera Sellerse si pojím nejen s typickým suchým britským humorem, ale rovněž pečlivě propracovanými kreacemi v rovině hlasu i vizuálních gagů. Setkávání s bím na plátně je od filmu k filmu vždycky naprosto jiné, skoro pokaždé mě dokázal překvapit odlišnými (a rozhodně nejen komickými) polohami a snad nikdy vyloženě zklamat.

 

TOP 5: Hon na lišku / Hoffman / Optimisté / Vražda na večeřiByl jsem při tom

Ahmed Zaki

Můj egyptský filmový hrdina (...i antihrdina).

Tady bohužel (přes mou opakovanou snahu) nadále bez fotky a také bez plakátů v profilu většiny filmů s tímto miláčkem egyptského stříbrného plátna... Proč? Protože koho ze správců této databázy vlastně vůbec zajímá egyptská kinematografie?

Ahmed Zaki se svým všestraným hereckým umem je jedinečný, stejně jako jeho neopakovatelné výkony, kterými mě mistr Zaki snad vždycky plně přiková k sledování filmu, ať už v rolích policistů, kriminálníků, trestanců, (reálných) politiků nebo obyčejných mužů a nevýjimečně komických postavách.

 

TOP 5: Al Baree' / Al houroub / Al imbrator / Ard al-Khof / Ayam El-Sadat