Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (9)

Nebeští jezdci

Nebeští jezdci (1968)

Můj nejoblíbenější český (československý) film spolu s Atentátem (1964). Téma, o které se zajímám od útlého dětství, je tu zpracováno stylem, který je mi bližší než třeba u Tmavomodrého světa. Knížku jsem přečetl snad stokrát a mám ji vyřazenou z normální knihovny, aby byla po ruce, kdykoliv na ni dostanu chuť, což je dost často. A film není o nic horší než předloha. Zrovna tohle je snímek, díky kterému se stal Jiří Hrzán mým nejoblíbenějším českým hercem. Jeho podání Prcka je sice hodně odlišné od knihy, ale tohle je Prcek-čech, který musí mít nutně úplně jiný rozměr než Prcek-angličan, který by měl podle mého vypadat asi nějak jako Pepek námořník a Wayne Rooney dohromady. Zpracování a triky už asi neodpovídají současným požadavkům, třeba kvůli častému přebírání záběrů z jiných filmů a válečných dokumentů, ale výsledný dojem je vynikající. A přestavba Lisunova Li-2 na Wellington? Ta tedy filmařům docela vyšla a je to dost unikátní počin v naší kinematografii.

Atentát

Atentát (1964)

Tento snímek šel do oblíbených hned jako druhý po Nebeských jezdcích. Naprosto úžasná a realisticky zachycená věc. Proč se dnes takové filmy netočí? Úžasný příběh, který napsal sám život. Geniální herecké výkony, ze kterých musím vyzvednout Josefa Vinkláře v úloze Karla Čurdy. Závěrečná scéna je podle mě jednou z nejlepších akčních scén české (československé) kinematografie, která mě vždy připoutá k obrazovce. Pokud bych měl hledat nějaké chybky, tak mě mrzí zpracování událostí nejbližších minut po atentátu. Kdo se o tuto problematiku více zajímá, tak jistě ví, jak krkolomný byl útěk parašutistů z místa činu a mohlo tu být o další akční scénu navíc. Tento film je však při celkovém zhodnocení dobře zvládnutou poctou těm statečným mužům. PS: Jako milovníka zaniklých filmových lokací mě těší, že existuje snímek, který zachycuje původní podobu "Heydrichovy zatáčky". (Objevuje se též ve filmu Sokolovo).

Vrchní, prchni!

Vrchní, prchni! (1980)

Naprosto perfektní směs hlášek a gagů. Příběh je docela reálný, i když občas se tam najdou nelogičnosti a krkolomnosti. Kdo by se v nich ale zbytečně pitval, když je během celého filmu zahlcen humorem na výši. Postavy jsou propracovány skvělým způsobem a jednají v mnoha situacích naprosto přesvědčivě a reálně. Vždyť podobné typusy jako byl například soused Pařízek (Zdeněk Svěrák), kolem nás běhaly, běhají a běhat budou. A přestože to možná nebyl úplně hlavní záměr, jisté poselství o dravých a méně dravých tu je a vhodně doplňuje komický rozměr. A nejoblíbenější hláška: "Na co tady čekáte?" "Na pohlavní choroby." "Nemáme, nevedeme."

Šíleně smutná princezna

Šíleně smutná princezna (1968)

Jedna z nejlepších českých pohádek, i když se od těch klasických poněkud liší. Obsahuje pěkné písničky a děj je zamotaný přesně tak, jak se na správnou pohádku sluší. A hlavně se divák může nabažit úchvatných hereckých výkonů a hlášek. Naprosto nepřekonatelná je herecká kreace dua Kemr-Vostřel a nezapomenutelná písnička Kujme pikle. Taky se mi vždy moc líbil poněkud sarkastický kat v podání Františka Dibarbory. Další z filmů, který podle mého výborným způsobem odráží optimismus a uvolnění 2.poloviny 60.let.

Na kolejích čeká vrah

Na kolejích čeká vrah (1970)

Kvalitní zpracování vynikající předlohy. Tvůrci odvedli velmi dobrou práci a knihu převedli na plátno vynikajícím způsobem, i když byli nuceni vypustit některé zásadní pasáže. Zachovali ale napínavou atmosféru, postupnou gradaci a neustávající tempo navazujících obrazů. Děj není proložen ničím zbytečným a v každé scéně se něco odkryje nebo naopak zamotá. Velké plus spatřuji v dobrém skloubení napětí a reality a v zachycení týmového vyšetřování. Kalaš tu tedy není univerzální všeználek, který má patent na rozum, ale zodpovědný velitel drobné armádičky, s jejíž pomocí skládá napínavou a nebezpečnou skládačku.

Musíme si pomáhat

Musíme si pomáhat (2000)

Jedinečné. Výborně vystavěný příběh a já se během toho ani nedokázal moc smát, protože od začátku do konce mi běhal mráz po zádech. A i přes tu monstrstopáž jsem se ani na okamžik nenudil. K tomu nádherná hudba a naprosto perfektní ta rozmazaná kamera, která nahání strach skoro jako v nějakém hororu. Scéna s opravou oficírského auta a podáváním klíče "nummer vierzehn" je dechberoucí. A role Jiřího Pechy s velkým morálním poselstvím, to je taky silný kafe.

Saturnin

Saturnin (1994)

Příjemná komedie z lepší společnosti podle skvělé knížky, kterou jsem už přelouskal nejednou. A jak už jsem psal v komentáři k seriálu, Saturninovi prostě sluší obě verze a obou je třeba.

Zodiac

Zodiac (2007)

Nejrealističtější americký snímek svého žánru, který jsem kdy viděl a z americké kinematografie moje vůbec nejoblíbenější dílo. Hlavně pro tu realitu, protože jsem od zaoceánského snímku o vyšetřování masových vražd očekával vše možné, jen ne tu dokonalost a preciznost, kterou film obsahuje v míře vrchovaté. Tahle míra je tu vyjádřena téměř třemi hodinami naprosto dokonalé filmařiny a celkem přesného držení se historických skutečností. A ono to jde a funguje to výborně. Není třeba vytvářet prodejné příběhy, ale příběhy, které se musí líbit samy o sobě i přes svoji naprostou přesnost. A příběh o Zodiakovi takovým je.

Brazil

Brazil (1985)

Absolutně nezapomenutelný snímek. Geniální herecký výkon představitele hlavní role a bezchybné vytvoření atmosféry strachu. Příběh plný groteskních scén, ze kterých mrazí. Dokázal mě vtáhnout do děje tak jako málokterý jiný film a ztotožnit se s hlavním hrdinou, kterému jsem fandil od začátku až do smutného konce. Na posledním místě chválím úžasnou scenérii.