Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Pohádka

Recenze (565)

plakát

Spider-Man: Bez domova (2021) 

Už dlouho jsem se na nějaký film tak netěšil, a proto je fakt, že jsem po skončení titulků nebyl ani trochu zklamán, tou nejlepší vizitkou. Dokonale vybalancovaný blockbuster, který perfektně zakončil pro mě prozatím nejlepší filmovou sérii se Spider-Manem. To, že John Watts dokázal pod tak masivním tlakem - který logicky musel generovat další a další nápady, aby divák nebyl zklamán - vše udržet na uzdě a vytvořit film, který působí soudržně a s lehkostí nám servíruje další a další překvapení, přičemž mu nechybí ani osudová část, je obrovský úspěch nejen pro něj, ale i pro celý Marvel, který do nové éry multiversa vstoupil tím nejlepším možným způsobem. Jestli jde o nejlepší marvelovské dílo - což je otázka, která se vzhledem k vysokému hodnocení nabízí - neumím po prvním zhlédnutí říct (byť pravděpodobnost není malá), film beru spíše jako poctu celé postavě. A ta je to naprosto skvělá.

plakát

Blade Runner 2049 (2017) 

David Velleneuve je člověk, který dělá své řemeslo tak dobře, že dokáže proměnit sci-fi, které na papíře nemusí vypadat nikterak monstrózně, ve výjimečný umělecký zážitek. Přesně to je pro mě případ druhého Blade Runnera. A když už si filmaři a především hlavní strůjce této skvělé podívané, Denis Villeneuve, vybrali tuto cestu, nenapadá mě moc věcí, které by se daly udělat líp! Jedinou zásadní kaňkou je nepropracovanost Letovy postavy, která by pro příběh měla být klíčová, ale my se jako diváci dozvídáme pramálo o ní celkově, především o její motivaci. . Při takto skvěle vybudované atmosféře to ale na celkovém hodnocení rád odpustím. Srovnání s prvním dílem asi vzhledem k časovému odstupu nemá valný smysl, ovšem když zhodnotím pouze subjektivní stránku věci a emoce, které na mě při sledování dýchly, je výsledný dojem minimálně stejně skvělý, dokonce bych si troufl říct, že je mi chladný styl druhého dílu bližší. Tak či onak je pro tvůrce skvělým úspěchem už jen to, že druhý Blade Runner ve srovnání se svým kultovním předchůdcem jednoznačně obstojí.

plakát

Liga spravedlnosti Zacka Snydera (2021) 

No vida, a pak že to nejde! Snyder dal těm několika povedeným scénám z původní Ligy spravedlnosti hlavu a patu a výsledkem je velmi dobrý, byť skoro úplně nový film, u kterého se minimálně první dvě a půl hodiny běžný divák komiksovek rozhodně nudit nebude. Problémem je vlastně hlavně nastavovaný konec, který jsem ale kritizoval už u původní Justice League. Jinak ale naskakovat na vlnu kritiků přetažené délky filmu nebudu, protože je mi jasné, že Zack Snyder prostě využil prostoru, který dostal, a každý divák, který s tímto vědomím k filmu přistupuje, nemůže být zklamán. Jen mi vrtá hlavou, jak je možné, že i já coby člověk, kterému jsou postavy DC Comics obecně bližší, musím uznat, že ze srovnání tohoto snímku a "Endgame" vyjde Marvel jako jednoznačný vítěz.

plakát

Irčan (2019) 

Samotná tří a půl hodinová délka dostává samozřejmě film v jeho průběhu do komplikací, já osobně jsem nebyl úplně spokojen hlavně se závěrem, který mohl být z mého pohledu lépe vygradován - což je paradox vzhledem k tomu, že měl Scorsese celých 180 minut na to připravit diváka na velkolepé finále. Každopádně je ale třeba uznat, že jsem se jinak náramně bavil a rozhodně nebyl zklamán. A to je u filmu tohoto kalibru s podobně výtečným obsazením velmi dobrá vizitka!

plakát

Spider-Man: Daleko od domova (2019) 

Byť jsem se domníval, že Homecoming, u kterého jsem se výborně bavil, nemůže být překonán a má očekávání tedy nebyla tak vysoká, dostal jsem extrémně zábavnou komiksovku, po jejíž zhlédnutí jsem měl asi přesně takový pocit, jaký jsem mít měl. Pro mě osobně jedna z nejzábavnějších marvelovek vůbec a jasných pět hvězdiček, protože nevím, co se dalo ještě udělat lépe.

plakát

Vlastníci (2019) 

Vlastníci jsou už jen svým námětem, vhodně vybraným způsobem interpretace divákovi a fenomenálním hereckým obsazením na úplně jiné úrovni než většina českých filmů natočených v posledních deseti letech, proto jít pod tři hvězdičky prakticky nelze. To jsem tušil již před zhlédnutím a šlo jen o to, jak vysoká bude nadstavba. Na rozdíl od všeobecně nadšených reakcí však musím konstatovat, že jsem výsledným produktem hluboce zklamán. A nejde mi ani tak o to, že by snímku neslušela filmová forma, protože - jak někteří tvrdí - tento námět vynikne jen na divadle a na plátně ztratí své kouzlo. Myslím si, že s tímto přechodem se Jiří Havelka vypořádal vcelku dobře. Ovšem v situaci, kdy máte na stole výborný námět a k dispozici ty největší profesionály v branži, musíte dílo dovést do očekávaného konce . A k tomu se Jiří Havelka především díky nedotaženosti dialogů a zbytečnému a nevysvětlenému výskytu některých postav (význam Bernásků v příběhu mi zcela unikl) ani nepřiblížil. Uznávám, že se jedná o zdařilý odraz společnosti s často až nechutně přesnými prvky, ale z tohoto filmu se mohl stát obrovský kult pro několik příštích generací, kdyby jen Havelka nalil do kádě více humoru a učinil dílo stravitelnějším pro širší masu lidí. Takto bohužel mohu hovořit jen o zmařeném potenciálu. Když to sečtu, jsem bohužel blíže ke dvěma hvězdičkám než ke čtyřem. Tak nízko ale vzhledem k rozdílu mezi tímto dílem a současným českým průměrem jít nemohu. Přesto 50% a velké zklamání.

plakát

Tenet (2020) 

Klasický Nolan. Byť se již při první scéně - mimochodem opět zcela výjimečně dobře natočené - smíříte s tím, že vás zase dostane, nelze tomu zabránit. A byť je třeba mé hodnocení brát jako předběžné, protože jej musí potvrdit druhé zhlédnutí, které snad odpoví na zbylé otazníky, nelze nevyzdvihnout, jak chladnokrevně Nolan zase naservíroval celému světu geniálně natočené dílo, které po celých 150 minut dokonale šlape a na konci vám vyrazí dech.

plakát

Úžasňákovi 2 (2018) 

Samozřejmě slabší než po mém soudu zcela bezkonkurenční a nepřekonatelná jednička, ale stále mimořádně hravé, vkusné a nadmíru zábavné dílko. Nevyužít potenciálu, který vytvořená atmosféra z prvního dílu nabízí, by byl velký hřích, a jsem rád, že Brad Bird nezklamal. Po mém soudu se jedná o nejlepší pixarovku od Ratattouille a o pěti hvězdičkách nemá cenu vést sebemenší pochybnosti.

plakát

Imaginárium Dr. Parnasse (2009) 

K Terrymu Gilliamovi jsem dlouhodobě velmi smířlivý, ale u tohoto snímku jsem se nemohl (kromě poslední půlhodiny) zbavit dojmu, že se tvůrci na velmi zajímavou tématiku hledí z naprosto nudné a nezáživné stránky. Přitom by jiný, ještě kreativnější scénář, mohl nechat vyniknout jak samotného Gylliama, tak všechny představitele hlavních rolí. Při rozhodování mezi třemi a dvěma hvězdičkami jsem musel v tomto případě jít níže, je to na nějakých 50%.

plakát

Spider-Man: Homecoming (2017) 

Spider-Man s Tomem Hollandem splňuje z mého pohledu naprosto všechna kritéria, jaká musí film s pavoučím hrdinou mít. Argument, že to je stále obehrávání té samé písničky dokola a že oproti Ramiho filmům nepřinesl Homecoming nic nového, je dle mého v tomto případě levý. Podobnosti se samozřejmě nalézt dají, ostatně bylo by divné kdyby ne, když se jedná o tutéž postavu, ale právě nejnovější Wattsova verze přibližuje tohoto hrdinu jistě nejblíže původní komiksové předloze, proto mělo jeho nové zfilmování dozajista smysl. A i proto se jedná o jednoznačně nejlepší film se Spider-Manem, jaký kdy spatřil světlo světa, a když ke všemu přičtu jako vždy božského Downeyho, musím říct, že opravdu nemám co vytknout.

Ovládací panel
5 bodů