Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Pohádka
  • Akční

Poslední recenze (960)

plakát

Zeměpisec, který propil globus (2013) 

Ruský film popisující život muže Viktora Služkina (K. Chabenskij), který se rozhodne pracovat ve škole jako učitel zeměpisu. V první polovině se snímek zabývá jeho neutěšeným osobním životem, ve kterém mu odešla žena s jeho otylým přítelem Budkinem a celkové nuzné životní podmínky v obyčejném panelákovém domě v Permu. Služkin projevuje zájem o kolegyni němčinářku Kiru, avšak i tu mu nakonec přebere jeho přítel Budkin. V okamžiku, kdy se nejvíce intimně přiblíží ke své atraktivní kolegyni, se z důvodu, který zná jen on sám, opije a z milostné chvilky nebylo nic. Častou dominantou snímku je pohled na Permské přístaviště a rozlehlou řeku Kamu. Ve druhé polovině snímku se příběh více obrací na Služkinovi studenty a jeho vztahy s nimi. Mezi nimi jsou nejvýraznější drzoun a bouřlivák Gradus a Máša, která se do Služkina zamiluje. S částí studentů se vydá na slibovanou výpravu, kdy se hned ve vlaku opět opije, a místo konečné destinace tak není známé. Předpokládám však, že se se studenty vydal proti proudu řeky Kamy či některého z jejich přítoků, a dostali se někam na západní podhůří Uralu a teoreticky se tak mohli pohybovat v blízkosti evropsko-asijské hranice. Tamější příroda byla nádherná. Toto putování po neznámých končinách Permského kraje oživené sblížením Služkina a Máši a plavbou po rozbouřené řece se stává dominantní složkou filmu. Pochod mladých studentů s jejich učitelem vyjadřuje nepopsatelnou rozlehlost Ruska, izolovanost jeho vesnic a specifický životní styl jeho obyvatel. Po návratu do školy studenti natočí o svém učiteli posměšné video ironizující jeho kladný vztah k alkoholu a na jeho základě je učitel ze svého zaměstnání vyhozen. Po delší úvaze nakonec hodnotím nadprůměrně, zejména kvůli kontrastu mezi ruským sídlištěm plného zoufalství a zaostalosti a majestátností ruské krajiny takřka nekonečných rozměrů.

plakát

Mlčení mužů (1969) 

Československý psychologický film, v němž se dvanáctiletý chlapec učí orientovat ve světě dospělých a musí se vypořádat se skutečnými i domnělými nepravdami a klamy. Do hlavní role chlapce Standy, jenž se stal svědkem tragické události, při které přišel jeho soused o život, byl obsazen E. Pardus. Člověka, který se nacházel na místě činu, a mohl tedy být či nemusel být pachatelem, ztvárnil S. Matyáš. Tento člověk se pokusí chlapci vysvětlit, jak se na místo činu dostal, a chlapec postupně shledává mezery v jeho vyprávění. Snímek je doplněn vnitřními chlapcovými promluvami, kdy začíná pochybovat o Matyášových slovech a poznává, že byl zřejmě oklamán. Do tohoto šoku v souvislosti s hrůzným nálezem mrtvoly se přidává do mladíkovy duše další psychický otřes, a sice skutečnost, že jeho rodiče V. Babka a J. Štěpánková se bez zjevných příčin rozvádějí. Ve filmu J. Pinkavy, specialisty na filmy pro mládež a rodinné filmy, je sice hlavní postavou chlapec, avšak obsah filmu i jeho psychologické, nepříliš pozitivní zpracování, plné potemnělých zákoutí a pochmurných bytů, dětské oči příliš nezaujmou. Dospělý divák však ve snímku může nalézt prvky, které dokáží udržet jeho pozornost, zejména nejasnost, zda S. Matyáš byl nebo nebyl přímo zapleten do tragického skonu souseda. V dalších, vedlejších rolích můžeme sledovat G. Opočenského jako vyšetřovatele či J. Zelenohorskou jako poštovní úřednici. Přesto tento film nemohu hodnotit lépe než průměrně.

plakát

Jménem krále (2009) 

Český historický film natočený podle románové předlohy V. Vondrušky odehrávajíácí se v polovině 13. století za vlády Přemysla Otakara II. Králův zástupce Oldřich z Chlumu (K. Roden) odjíždí do nepokoji zmítaných severních Čech na hrad Vartemberk, aby dohlédl na sňatek mezi Ludmilou z Vartemberka (K. Issová) a Benešem z Dubé (D. Prachař), který má zajistit příměří mezi těmito znepřátelenými mocnými rody. Ke svatbě však nedojde, neboť sváry mezi svatebčany jsou příliš veliké a navíc se nevychovaný a podlý ženich intimně sblížil se svou nastávající tchyní, tedy manželkou pána z Vartemberka. V této tíživé situaci dojde k vraždě oplzlého purkrabího M. Vávry a poté je dokonce nalezeno mrtvé tělo pána z Vartemberka. Z filmu se stává kriminálka ve středověkém prostředí, přičemž vyšetřování dvou úmrtí se ujímá Oldřich z Chlumu. Hlavy znesvářených rodů představovali J. Kanyza jako Hynek z Dubé a nebohý M. Štěpánek coby Markvart z Vartemberka, jehož moc po násilné smrti převzal jeho syn Marek v podání L. Vaculíka. Přestože je totožnost pachatele docela zřejmá od začátku, řekl bych, že to snímku nic neubírá na jeho dramatičnosti a atmosféře. V pátrání po vrahovi a skutečnostech, které by prokazovaly jeho čin, pomáhají panu Oldřichovi jeho pomocníci D. Matásek a J. Dolanský. V roli krásné, ale amorální a nevěrné paní Kláry se objevila M. Hrubešová. V závěru dochází ke středověké napodobenině soudního jednání a poté dokonce dochází k finálnímu souboji mezi pachatelem a vyšetřovatelem. Výborně obsazené historické drama natočené P. Nikolaevem mě velmi zaujalo, jak napětím, tak hereckými výkony a uděluji nadprůměrné hodnocení.

Poslední hodnocení (1 203)

Zeměpisec, který propil globus (2013)

22.03.2024

Mlčení mužů (1969)

10.03.2024

Jménem krále (2009)

25.02.2024

Šest uprchlíků (1970) (TV film)

18.02.2024

O vysoké věži (1978) (TV film)

09.02.2024

Exponát smrti (1979) (TV film)

03.02.2024

Zlá minuta (2005) (TV film)

28.01.2024

Vzpomínka na břehu moře (1990) (TV film)

19.01.2024

Mrtvý mezi živými (1946)

14.01.2024

Reklama

Ovládací panel
7 bodů