Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krimi
  • Krátkometrážní

Recenze (137)

plakát

Spalující touha (1999) 

Film je bezpochyby výborně natočený a dvě a půl hodiny dlouhá stopáž uteče jako voda, otázkou ovšem je, jestli funguje jeho sdělení, konkrétně především přenesení děje literární předlohy z Vídně počátku 20. století do New Yorku 90. let. Od freudovských schémat jsme se už za tu dobu posunuli mnohem dál a ani scéna rituálních orgií nepůsobí v novém kontextu příliš šokujícím dojmem, jako tomu mohlo být v době Arthura Schnitzlera. Tom Cruise ani Nicole Kidman nepředvádí nikterak strhující výkony (přemýšlím, proč si Kubrick vybral zrovna tyto dva – snad za účelem záměrné šablonovitosti a vyprázdněnosti?), mnohé epizodní postavy (klavírista Nick, recepční v hotelu nebo majitel půjčovny kostýmů) je snadno přehrávají. Nejzajímavější mi připadala mysteriózní linka, kdy si nejsme úplně jistí, co bylo skutečně a co pouze důmyslně sehrané, ale i ta zůstala tak někdo na půli cesty. Kubrick jako vždy zaujme výraznou výtvarnou stylizací, tentokrát to ale úplně nestačí a Eyes Wide Shut, přestože jsem se na tento titul moc těšil, považuji za zatím nejslabší (v pořadí sedmý) film, který jsem od něj viděl.

plakát

Hranice lásky (2022) 

Jediná výrazná výtka, kterou bych dokázal najít, spočívá v tom, že konec by mohl být lépe dovyprávěný. Jinak je film výborně natočený, obsahuje naprosto vynikající herecké výkony (možná až na pár výjimek, které se ale týkají spíš vedlejších rolí), jednotlivé situace na sebe přirozeně navazují a všechno je naprosto uvěřitelné. Výborně funguje i zdvojení reality pomocí neustálého nahrávání sdělovaných dojmů – můžeme přemýšlet o tom, nakolik tato skutečnost ovlivňuje odehrávající se události. Zdejší nízké hodnocení si vysvětluju dvěma důvody: 1) diváci nejspíš očekávali lehce něco jiného (k čemuž mohl přispět i trailer); 2) obecné předsudky, které v naší společnosti vůči otevřeným vztahům a polyamorii panují. Za mě je film rozhodně velmi kvalitní a myslím, že některým lidem by některé chyby, kterých se hlavní postavy dopustí, mohly přinést i určité poučení do života.   P.S.: Název Hranice lásky zde mozí lidé používají v singuláru, nicméně i z oficiálního distribučního názvu vyplývá, že by mělo jít o plurál.

plakát

Městečko Twin Peaks - Epizoda 7 (2017) (epizoda) 

Jestli jsem k šestému dílu napsal “Twin Peaks at its best”, měl jsem napsat spíš “David Lynch at his best”. Protože Twin Peaks se vším všudy (včetně noirové atmosféry) se naplno vrací až zde.

plakát

Raluca (2014) 

NOIR FILM FESTIVAL 2015.

plakát

Humoreska (1946) 

NOIR FILM FESTIVAL 2015.