Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Recenze (193)

plakát

Halloween končí (2022) 

Zajímavé je, že nejlepší stránka filmu je zároveň jeho slabinou. Film by byl na 5 hvězd, kdyby šlo o spinoff nebo předposlední díl, ale aby Myers dělal v 90% stopáže druhé housle a v závěru z něho tvůrci udělali opět hlavního antagonistu a hned přišlo velkolepé finále, to mi přišlo přitažené za vlasy. Fungovalo by to, kdyby se v závěru Myers vrátil ke kormidlu a čekal by nás další (poslední) díl. Dostat se pod povrch do psychologie postav a hledat motivaci v Coreym jako paralelu k Myersovi je určitě fajn před velkým finále, ale rozhodně to není dobrá volba jako velké finále.  Uškodilo to oběma antagonistům. V důsledku nejde o špatný film, ale vygradování a uzavření by mělo vypadat jinak. Myšlenka dobrá a řekl bych i originální, jen v rámci chronologie dílů nevhodně zvoleno.

plakát

Trhlina (2019) 

Těžko hodnotit tento film, když sám autor knižní předlohy faktům, podle které ji napsal, vlastně nerozumí. Řemeslně skvěle natočený mysteriózní horor. Největší mínus je pro mě scénář, který trpí nedostatečnou informovaností diváka, dírami v kauzalitě a nedotažením dějových linek či situací. I tak ale myslím, že atmosféra byla solidní a děsivá. Takový slovenský Blair Witch. Jestli bylo za cíl zblbnout diváka stejně jako hlavní postavy, tak se to povedlo, ale v rámci příběhu a úrovně vyprávění je to ku škodě. 3/5

plakát

Obi-Wan Kenobi - Část VI (2022) (epizoda) 

Poslední díl to všechno zachránil a zdařile vše přichystal na New Hope. Škoda těch zbylých scenáristiscky nedoladěných epizod... každopádně tato byla skvělá! Divák uroní slzu a zamrazí v zádech.

plakát

Obi-Wan Kenobi - Část IV (2022) (epizoda) 

O dost lepší než předchozí epizoda. Skvěle natočená napínavá akce, ale postavy se začínají vymykat kontrole. Nelogické a neuvěřitelné chování postav je čím dál viditelnější, rychlým uzdravením a uměním ovládat sílu počínaje. Čekal jsem, že se v této epizodě bude Obi-Wan hlavně vypořádávat s vnitřními démony a dávat se dohromady... pomalu se stávat tím, kým býval, ale vyřešilo se to hrozně rychle jako lusknutím prstu. Nevím, proč to scenáristé tak odbývají. Scénář a střih je bohužel to, co zážitek nejvíce kazí, přitom by to chtělo jen zkušeného dramaturga, který Star Wars tvoří srdcem.

plakát

Stranger Things - Kapitola první: Klub Hellfire (2022) (epizoda) 

Osmdesátky a Elm Street jak VYŠITÝ.  Úvodní obraz super, rozjezd trochu slabší, ale pak paráda. Je to vypravěčsky hodně atraktivní a počítám, že tvůrci nejsou blázni, tak nechci říkat vykrádačka. Počítám, že jsou chytří a nějak z této plagiátorské cesty vybruslí.

plakát

Obi-Wan Kenobi - Část III (2022) (epizoda) 

Dějově je to super, o tom žádná, ale v některých částechh to působí jako scenáristická i režijní lenost. Měl to být největší nakopávak a strhující moment dvou setkání dvou postav a i když nastupuje totálně přísný a temný Vader (ano, přípomíná Myerse z Halloweenu) + i Obi-Wan a Leia jsou díky skvělým hereckým výkonům úžasní, setkání Vadera a Obiho mohlo být daleko epičtější, dramatičtější a překvapující. Ten lacině zrežírovaný souboj mezi šutry se vážně nehodí...  Každopádně jsem rád za to, kam to směřuje. Obi dostal na frak a musí se stát znovu tím, kým kdysi byl. Těším se na další epizody. Očividně si ale Darth Vader s Obi-Wanem pohrává a záměrně ho nechal utéct, aby ho znovu a ještě více srazil na kolena. Těším se na pokračování příběhu a druhý duel.

plakát

Halloween zabíjí (2021) 

O dost surovější než předešlý díl. Co se explicitního násilí a Myersova vizuálu týče, hodně mi film připomíná Zombieho Halloween. Jinak jsem od začátku přistupoval k filmu jako k mezníku mezi H2018 a velkým finálem. Byť mi hodně vražd přišlo samoúčelných a bez motivace (dobře, je to o Myersově dopadu na Halloween, ale proč tak ze široka?), musím říct, že film má slušné tempo a baví. Půda pro Halloween Ends připravena, tak nás scenáristé nezklamte a dotáhněte to!

plakát

Kyslík (2021) 

Řemeslně skvěle natočený film, který mi připomíná mix filmů Pohřben zaživa, Moon a Gravitaci. Škoda jen těch situačních klišé ve scénáři.

plakát

Hranice odvahy (2020) 

Hned na úvod bych chtěl napsat, že při sledování tohoto filmu mi nic nechybělo. Zručně natočený dojemný, ale přímočarý příběh o sympatických postavách - dětech na útěku, který si takových 75% určitě zaslouží a rád se na něj podívám kdykoliv znovu. Na vyšší počet by však tvůrci museli naložit se scénářem více invenčně a přidat něco vypravěčsky unikátního.

plakát

Nemilosrdná spravedlnost (1991) 

Spolu s Přepadení v Pacifiku (1992) jednoznačně nejlepší segalovka. Skvělý zážitek ze solidně našlapaného režijního stylu s hutnou atmosférou, úžasným hereckým obsazením, surovým vyobrazením násilí a báječnou choreografií kazí povrchní naivní scénář, kdy postavy mluví nebo něco dělají jako úplní s prominutím blbouni - hlavně hlavní postava Gino Felino + sem tam nějaká ta vedlejší. Přesto bylo osvěžující vidět Stevena Segala v charakteristicky odlišné roli, kdy konečně nehraje morálně dokonalého pana nesmrtelného bez emocí, který vám dřív nebo později začne lézt na nervy, i když tohle je úlet zase do opačného extrému, ale víme jak si Seagal v preprodukci a produkci kecá do děje a práce s ním není zrovna dokonalá. Každopádně zápletka filmu je fajn i časová tíseň hry na kočku a na myš vás přes tyhle vypravěčské nedokonalosti začne bavit