Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Poslední recenze (3)

plakát

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) 

Rok se s rokem sešel a máme tady opět další Hobitovo dobrodružství. Pouť začíná příjemnou retrospektivou, při níž se na plátně mihne postava zpustlého měšťana s mrkví. Scéna v hospodě přivane staré časy a navnadí správnou atmosféru. Bez větších okolků jsme poté vrženi přímo do akce, která je ze začátku možná až příliš uspěchaná. Nocování u Medděda bylo vskutku osekané (snad se ho nabažíme v dalším díle) a sotva jsme se stačili uvelebit, přilétá do scény modrooký sniper se svou novou společnicí (neméně zdatnou v boji), o ní později. Společenstvo trpaslictva (jehož členové toho sice opět moc nenamluvili, ale působili na mě lepším dojmem) je tedy uvrženo v milost a nemilost vcelku charismatického elfího krále. Bilbův intelekt o sobě ovšem dá rychle vědět a mnohými opěvovaná, mnohými kritizovaná, jízda v sudech, může začít. Dle mého to byla nejlepší část filmu. Tři bojující strany přidávají na ohromné dynamičnosti (byť v konfrontaci s knihou) a Bomfurovo válení sudů v sudu je účinnější než elfí lučištnická elita. Je to hravé, je to bláznivé a kouzelné, je to JINÉ než Pán Prstenů a to neustále srovnávání obou děl je naprosto scestné. Málem bych zapomněl na Gandalfa, který si odjel řešit daleko důležitější problémy a jeho působení je, v porovnání s odlehčenou Legolasovou akrobacií, dosti kontrastní. Obě linie ale vplují do temnějších vod s příchodem naprosto perfektní postavy - Barda. Dostáváme se do Jezerního města, které na mě dýchlo nepopsatelnou atmosférou (i díky nejlepší skladbě z nádherného soundtracku - Thrice Welcome). Špehové, starosta i jeho potrhlý přisluhovač, útok skřetů, to všechno jsem si v této lokaci nehorázně užíval. Zde se nám uskupení dále štěpí na ty, co jdou a nebo nejdou do hory. A vyvrcholení filmu přichází. Bilbo zde dostává větší prostor a ve snaze najít lesklý kámen probouzí precizně zpracovaného draka. Ostatní trpaslíci ale nezůstávají pozadu a organizují mohutný útok na draka, přerývaný s méně organizovaným útěkem od draka. Ve vedlejších linií Gandalf neobstojí proti bambilionu skřetů a jeho vyhlídky nejsou příliš růžové. V jezerním městě se nám raněný Fili svíjí v bolestech, ale naštěstí ho zachrání Tauriel, zdatná kmenová léčitelka. Zápolení v hoře vyvrcholí hrozným cliffhangerem, takže zase za rok. Po dvou projekcích a notném odležení, se moje hodnocení filmu ustálilo na 5*. Vážně, hned po skončení premiéry, jsem byl možná trochu zklamán, ale čas ukázal. Tauriel jako postava neruší a byla i sympatická, jen její románek se kymácel na hraně snesitelnosti a trapnosti (i když napodruhé mi to tak strašné nepřišlo). Ostatní herci zahráli slušně, Legolas si to vyloženě užíval a byla zde vidět snaha o rozvinutí již známých charakterů. Skřetů habaděj. O tricích, kameře a především soundtracku zde myslím není potřeba psát kvanta kladných, košatých přívlastků. Takže tak, kdo tohle bude číst..:D

plakát

Hobit: Neočekávaná cesta (2012) 

Zpět v Středozemi, a to ve velkém stylu. Hobit překonal má očekávání. Přinesl příjemné nové společenstvo, úžasnou hudbu, přemíru vtipu (pravda, že někdy až moc) a ten nádherný pocit, když se vracíte na stará, dobrá, známá místa. Jak zde již mnozí zmínili, "hra hádanek" je opravdu geniální a Glum si tu svojí chvíli slávy opravdu užil. Novozélandská scenérie, po níž se prohání smečka vrrků, to je pastva pro oči. Digitální efektů sice spousta, ale žádný mě vyloženě nepraštil přes oči a všechno to bylo takové líbivé. Takže Hobit určitě nezklamal, ba naopak. Těším se na další díly. PS: Český dabing nebyl vůbec špatný, ale poslouchat přezpívané trpasličí písničky, to byl opravdu zážitek.

plakát

Centurion (2010) 

Tak nízké hodnocení si tento film jistojistě nezaslouží. Banda římských legionářů ala Společenstvo Prstenu si po jedné brutální bitvě, podobné té v Teutoburském lese, řekne, že svoji kůži nevydá zadarmo. Záchrana jejich generála jim ovšem nevyjde úplně podle jejich představ a ještě k tomu jim je na stopě komando elitních barbarů. A jak čas plyne, tak legionáři řídnou, avšak chatka lesní divoženky poskytne dostatečné útočiště a legionáři mají jen jediný cíl: dostat se domů, do Římské říše, pryč ze chladných plání Piktských, nebo jak že se ten kmen jmenoval. Herci i herečky správně drsní, hudba skvělá, efekty možná místy až moc přepálené, ale když vidím ta hodnocení, tak si přidám! 5* Koukněte i na film nepřímo navazující, Orel Deváté legie.

Poslední hodnocení (611)

Bod obnovy (2023)

30.11.2023

Krypta (2022) (pořad)

03.12.2022

Oko bere (2008)

06.05.2022

Nebezpečná laskavost (2018)

09.11.2018

Coco (2017)

09.11.2018

Fargo (2014) (seriál)

27.10.2018

Teorie velkého třesku (2007) (seriál)

27.10.2018

Temný případ (2014) (seriál)

27.10.2018

Johnny English znovu zasahuje (2018)

27.10.2018

Reklama