Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (44)

plakát

Hodiny (2002) 

Velká trojka hereckých hvězd předvedla absolutní maximum, to platí i pro všechny ostatní. Jediný důvod proč se nemusí film líbit je pomalý spád, ale ten k tomu nepochybně patří a spolu s dokonalým klavírem dodává neuvěřitelnou dramatičnost. Vyprávění také nemá žádnou chybu, někteří rozumově zaostalý (já) tomu přijdou na kloub později, o to víc člověk nakonec všechno ocení a má důvod se podívat na film znova.

plakát

Ex Machina (2014) 

Ex Machina je film, který má celou řadu zvratů a vyplatí se vidět. Proč tomu tak je? Samotný úvod ve vás dokáže přivodit příjemnou atmosféru, ať už vtipnými konverzacemi, hezky hrající hudbou či pomocí několika pěkných záběrů. Příběh je pak zajímavý mimo jiné tím, že se zde vyskytují tři, maximálně čtyry postavy. Jednou z nich je Ava, do které "svalouš" Nathan zabudoval umělou inteligenci a snaží se ji neustále vyvíjet. Zatěžkávací zkouška začne poté, co si do svého luxusního domu pozve Caleba, jenž má uskutečnit velkolepý experiment prostřednictvím sedmi jednodenních sezení s Avou. Postupem času následuje hra plná intrik, kterou do poslední chvíle nevíme, kdo vyhraje. Jistě vás to překvapí a já se těším na další shlédnutí.

plakát

Mulholland Drive (2001) 

Neuvěřitelný. Pro nenáročný diváky film trvá zhruba hodinku a půl. Ty ať to vypnou a jdou od toho. Pokud chcete mít z Mullholand Drive nevšední zážitek a zamotanou hlavu, stačí dokoukat zbytek. Nemyslím si, že to někdo pochopil tak jak já, ale zde je moje interpretace. Naomi Watts = Betty (sen) = Diana (realita). Laura Harring = Rita (sen) = Camilla. Diana bydlí v bytě číslo 17 a má milenku, konkurentku Camillu, která začne mít poměr s režísérem Adamem a ten ji chce dosadit do filmu. Nestane se tak, jelikož pro svoje dobro a zdraví přijme Camillu (jiná Camilla, pouze shoda jmen) , která je onou vybranou dívkou ("This is the girl"¨), jakou chce producent vidět ve filmu. Adamovi konkrétně vyhrožuje kovboj. Adam měl předtím přítelkyni (manželku?), která ho podvádí. On příliš neotálí a zareaguje tím, že požádá na večírku Camillu o ruku. To vše se nelíbí Dianě (nemá nakonec ani milenku, ani roli ve filmu) a chce ze závisti Camillu zavraždit, a tak najme vrahy za balík peněz, kteří úspěšně odvedou svoji práci. To se potvrdí tím, že má Diana ke konci filmu ve svém bytě modrý klíč položený na stole. Současně ji navštíví sousedka s tím, že ji hledají policajti. Diana se z toho nakonec zhroutí, má halucinace, zdají se ji hrozné sny, vycházející ze svého reálného života a zastřelí se. Jeden z vrahů pak zabije toho druhého kvůli Edově černý knížce. To vše je realita, která je filmu doplněna snem. Tento sen začíná tím, že Betty přiletí z Kanady a bydlí u své tety Ruth. Ve sprše však vidí neznámou žena, která nezná ani svoje jméno, ale představí se jako Rita. Společně pak vzpomínají o její minulosti. Jelikož má Rita s sebou kabelku plnou peněz, začíná to být zajímavý. Přijdou na to, že Rita se stala součástí autonehody (zároveň i pokusu o vraždu). Dále si Rita vzpomína na jméno Diany. Najdou si adresu a navštíví ji. Uvidí zde mrtvé tělo a utíkají. Během scény se objeví vrazi, jenž se vyskytli na začátku filmu. Součástí snu usiluje Betty o roli ve filmu, při které má milostnou scénu se starým mužem.

plakát

Přednosta (2003) 

Kdybych nedostal doporučení na tento film, bůh ví kdy bych ho vlastně viděl,pokud vůbec někdy. Možná by mě zaujal název, jelikož jsem ještě včera nevěděl co je přednosta zač. Teď už to vím, a zároveň si tento pojem spojuji se snímkem, který má výbornou atmosféru. Co se týče děje, osobně mi připadá důležité, jak celé trio na sebe naráží. Jelikož je to provedeno originálně (druhou "nehodu" beru jako komickou vložku), Přednosta získal moji pozornost. Ne že bych tomu jinak nedal šanci, ale je to první předpoklad k úspěchu. Fin je takový vlk samotář, a proto zpočátku odmítá zájem ze strany dotírajícího se Joea a pohledné Olívie. Přesto si postupem času začínají rozumět a všichni tři tak tráví čas společně. Samozřejmě se pak něco zvrtne, aby se nakonec mohli zase udobřit. Tento stručný obsah, ale ani žádný jiný však nemůže vyjádřit skutečnou podstatu filmu, myslím tím již výše uvedenou atmosféru, která vyvolává v divákovi pozitivní energii.

plakát

Tísňová linka (2013) 

The Call je po většinu filmu víc než kvalitním thrillerem, chybí tomu však lepší rozuzlení. Scéna pod postelí z počátku filmu má více než dost společného s 96 hodin a současně moment, kdy mě děj do sebe naprosto vtáhl. Škoda jenom těch zarážejících situací a náhod. Vypadnutí mobilu po otevření poklopu do šachty je pro mě úsměvnou záležitostí.

plakát

Pařba na třetí (2013) 

Bohužel, úsměvných scén oproti Bangkoku ještě ubylo, což mě překvapilo. Čekal jsem další pokračování jak přes kopírák, u kterého se vyloženě pobavím. Nestalo se tomu tak. 3* za druhou ukradenou půlkou zlata + scéna s hráním psů.

plakát

Za borovicovým hájem (2012) 

Těšil jsem se hodně na tenhle film. Bohužel to nedopadlo úplně stoprocentně, jak jsem tajně doufal. The Place Beyond the Pines je totiž film, kde hraje příběh hlavní roli. A ten má menší trhliny. Konkrétně ta druhá "půlka". Za první, která má hoďku a půl, dávám 5*. Trochu mi připomíná oblíbený seriál Homeland. Je zde hlavně názorně ukázáno, jak se může člověk sesypat potom, co se stane hrdinou. Cross měl přitom na výběr pouze ze dvou věcí. Buď nedodrží pravidla a vystřelí první. skončil. Nebo je dodrží a mezi tím bude zastřelen. Rozhodne se pro první možnost a ostatní mu to nechají pěkně sežrat, jelikož má k lidem trochu úcty. Škoda jenom toho zbytku, který začíná střihem o 15 let později. Hlavní roli zde pak mají synové hezouna Luka (Ryan Gosling) a Crosse (Bradley Cooper), kteří se náhodně potkají na střední. Možná to někomu docvakne už v tomto okamžiku. Já jsem na to přišel o 5 vteřin dříve, než by to došlo i úplnému laikovi, tedy v okamžik, kdy promluví klučina Jason o smrti svého táty při autonehodě, která je samozřejmě pouhou zástěrkou. Další smutnou chvilkou je párty, kdy se Jason dozví o tátovi svého kamaráda AJ, díky obrazu policajta. Jinak nápad s tím, že se Jason dozví celou pravdu o otci a zajezdí si na motorce mi nepřipadá špatný. Osobně bych to nějak připojil k první lepší části a to pak nějak rozvinul a nechal stopáž na dvou hodinách.

plakát

Hobit: Neočekávaná cesta (2012) 

Body se sháněly těžce, ale nakonec úspěšně, a tak jsem se mohl na čsfd projekci vydat společně s mými kamarády. Očekávaní byla poměrně veliká. A jak to vše dopadlo? Po úvodní půl hodině mi to nedalo a musel jsem si na chvíli zdřimnout. Poté jsem již pozornost udržel až do konce. Bezprostředně po skončení jsem proto nebyl ani příliš rozčarován tím, že se mi to moc nelíbilo. Jak už jsem se zmínil, nejdříve nuda při shromažďování trpaslíku, vtipný nebo zábavný mi nic nepřišlo. Následuje více jak 2 hodinové putování, které obsahuje několik soubojů, které většinou skončí zaklínadlem Gandalfa. Z chování Bilba jsem nadšený taky nebyl, lezl mi už skoro krkem. Škoda, ale nedá se svítit. Snad ta příští projekce s Nespoutaným Djangem bude jen a jen lepší.

plakát

Slova (2012) 

Samotný příběh vypravovaný starším dědou společně s životem Roryho je velice působivý. Stejně tak i jejich záliba v psaní. Jeden z nich má sen se stát spisovatelem a nedaří se mu to, ten druhý začíná psát v zoufalství ze ztráty dítěte i následného opuštění jeho ženy a napíše mimořádnou knihu. Jednomu nakonec zničí život, jelikož pro něj slova znamenají více než láska, druhému zajistí téměř dokonalý život s tím, že se musí dokázat přenést přes minulost.... Bohužel mne úplně nenadchla nejvyšší vrstva. Měla by být lépe do toho všeho lépe zainteresována, i přesto že je na ni kladen nejmenší důraz. Třeba jak je tomu v Notebooku.

plakát

Něžnost (2011) 

Celý snímek začíná originálně, bohužel poté je následován nepříliš zajímavou pasáží. To vše platí přibližně do čtvrtiny filmu, kdy nastane velký zlom. Na plátno naskočí Marcus. Najednou začne i zábava a pohltí vás i samotný děj, převážně svými dialogy, až do úplného konce. Konec, který nekončí klasickým "happy endem". Na závěr zhodnocení. Pár slabších momentů by se tu našlo, ale když vezmete v potaz, že zde hraje výborná Audrey Tautou a povětšinu času je to i dobrá podívaná, musím dát 4* (75%). Zdejších 52% opravdu nechápu, průměrný film to rozhodně není. PS: Koukám, že hodnotilo pouze 42 "expertů", takže věřím, že se v budoucnu Něžnosti dostaví většiho uznání a dostane se do červených čísel.