Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Návrat do budoucnosti

Návrat do budoucnosti (1985)

Pamatuju si úplně zřetelně, jak jsem někdy v roce 1997, kdy jsem filmům vůbec neholdoval, na doporučení spolužáka ze základky na Návraty podíval a byl jsem unešen. Pamatuji si, že je dávali každé úterý od 20:00 na ČT1 :) Problém byl, že jsem je chtěl neskutečně moc vidět znova, ale tv je po několik let absolutně ignorovala, v půjčovně také nic. Když potom konečně před Vánoci roku 2002 vyšly na dvd a já si jedničku pustil, tak při scéně kdy Marty jede na skejtu za doprovodu Power of Love do školy jsem zažíval takovou vzpomínkovou a hlavně filmovou extázi, která doufám už nebude nikdy překonána. Jeden z těch filmů, kvůli nimž jsem se začal o tento báječný průmysl zajímat a snad jediný, na který se podívám pokaždé, když beží v televizi.

Láska nebeská

Láska nebeská (2003)

Láska nebeská patří k té promili dokonalých filmů, které nejdou vypnout. Fakt. Takže je potřeba se připravit na to, že když ho někde chytíte nebo si ho na DVD pustíte od jakékoliv scény, strávíte dvě hodiny života koukáním na tento skvost žánru, a filmu vůbec. Každá scéna od brilantního začátku po nepřekonatelný konec má takovou sílu, že dostane kohokoliv kdykoliv. A nějaké překážky, které by mohly film zprznit: Dabing? Ne, i kdyby herci mluvili německy, tak to nebeský závislák nevypne a bude si v hlavě přetáčet originální anglické repliky. Televizní ořez? Ne, i když z filmu zůstanou dvě třetiny, skrývá se v nich tolik báječna, že by předčily cokoliv romantického širokoúhlého. Přitížím: Banda (hetero! :) kluků po pár vodkách, která si chce pustit nějaký akční výplach? Ne, vyzkoušeno, skoro až násílím překecáno, nevypnuto a i proti jejich vlastnímu počátečnímu nenadšení užito všemi až do konce. Děsivé reklamy každou půlhodinu? Ne, zafunguje efekt: Počkám a podívám se ještě na tamtu super scénu. No tak si představte, jak tahle nevypnutelnost funguje v samotném filmu, když funguje i během reklamy na Pampers. Jediným blokem by bylo zničení všech médií obsahujíc Láskou nebeskou, takhle dokonale by to totiž podruhé nikdo nikdy nenatočil, hrůzná to přestava.

Blade Runner

Blade Runner (1982)

Čelist padá. Proboha! To je sen? Tohle fakt jde natočit? Čelist padá. Nic hezčího v žánru futuristické vizuální sci-fi nebylo a nemůže být nikdy natočeno. Ty neony. Ta pára v ulicích. Ty obchůdky. Ty věže. Ty dopravní prostředky. Kroutím hlavou. Nejkrásnější studené barvy, kdy zachycené na celuloid. Hudba film doprovázející takovou silou, že se z toho člověk skoro až vznáší. Aspoň duševně. Nejéteričtější filmová žena v podání Sean Young. Jestli se mi někdy podaří chytit Final Cut v kině, tak už nic jiného nepotřebuju. Tenhle souboj šelem mezi mrakodrapy je prostě nadpozemský. Fakt vidět a zemřít. Musím nakoukat všechny předchozí verze, ať vidím, co na nich furt pizdili a jak jsem jednu z nich mohl před mnoha lety nudou vypnout.