Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Romantický

Oblíbené filmy (10)

Blade Runner

Blade Runner (1982)

Můj nejoblíbenější film od Ridleyho Scotta. Pochmurná atmosféra obřího města, kde Deckard řeší svoje případy zběhlých androidů, které musí stůj co stůj zlikvidovat. Kniha je samozřejmě lepší, než film, ale Harrison Ford, je naprosto vynikající ve své roli, stejně jako hlavní záporák Rutger Hauer. Fim je pro mě kouzelný svoji atmosférou a množstvím detailů, které tam být nemusely, ale přesto se tam hodí. Má to myšlenku, spád, výborné dialogy a skvělá muzika Vangelis to vše podtrhuje. Bravo Ridley.

Hrdina

Hrdina (2002)

Životní role pro Jeta-Li, který musí zabít císaře a je ochoten obětovat vše pro svůj cíl. Hrdina je bezpochyby geniální film s dobrou pointou, zajímavým způsobem vyprávění a kompletováním děje. Dech beroucími bojovými scénami, které vynikají akční choregrafií nejvyšší úrovně. Na výpravě, kostýmech, komparzu a jiných věceh se vážně nešetřilo. Yimou Zhang se poprvé předvedl jako mistr audiovizuálního stylu, kterým ohromil svět a nejen kritikům padla čelist k zemi. Spousta dokonalých detailů, kompozice a propracování scén, které nezapomenete, mě vizuální stránka baví natolik ,že i po několika podíváních, ten film je pro mě stále reprízovatelný, aniž by se mi zprotivil nebo mě přinutil změnit hodnocení. Obsazení a herecké výkony, krásá jása, Zhang Ziyi, můj milovaný Tony Leung Chiu Wai, hong-kongská stálice Maggie Cheung. I po této stránce dokonalost sama.

Život je zázrak

Život je zázrak (2004)

Velmi dojemný film, tuším druhý Kusturicův snímek, co jsem viděl. Zapsal se mi silně do paměti, pokaždé mě to dostane, tragické, komické, osudové momenty, jak to umí jen Kusturicu, za typického hudebního doprovodu. Silný příběh, postavy, vynikající herecké výkony. Svérazný mix dramatu, romantiky, komedie. Piroteskní? Možná, ale rozhodně originální, dechberoucí, hřejivé. Film, který z paměti nevymizí, ačkoliv mnoho lidí asi nevydýchá změny tempa, typickou uhozenost režiséra a jeho výrazových prostředků. Pro mě zůstává Život je čudo, tím nejlepším Kusturicovým snímkem.

Bláznova kronika

Bláznova kronika (1964)

Mistrovská fantazie Karla Zemana s vynikajícím obsazením, povedenou vojenskou marš hudbou Jana Nováka. 30ti letá válka nikdy nevypada více vtipněji a ndseněji, zároveň, však dává připomneout krutou realitu a tragiku oné doby, kde by jste slušné charakterové vlastnosti na obou stranách barikády hledali jen velmi těžko. Přiznávám, že po našláplé první polovině tempo trochu polevuje, ale je to skvěle komediálně odlehčeno. Závěr je rozhodně působivý a ukazuje, že tvůrce nežije pouze výtvarnou stránkou filmu, ale i jeho obsahem.

Závrať

Závrať (1958)

Oh, tak tohle byl značně povedený film, ačkoliv dost věcí mi od Hitchcocka nic moc neříká, tak zde mě naprosto dostal. Vizuální zpracování, kompozice scén a scenérie které se svou nádherou neztratí ani dnes. San Francisko vypadá skvěle. Propracovaný příběh a postavy, uhrančivá hudba a stísněná i napínavá atmosféra vám nedá vydechnout. Vážně jsem nečekal, že je možné, aby film odolal tak dobře drtivému zubu času. Kim Novak i James Stewart excelují. Budu se muset důkladně podívat na zoubek všem filmům Alfreda Hitchcocka. Jak psal Adrian utkvěla mi dokonale v pamětí ona hláška ("Only one is a wanderer; two together are always going somewhere"). Rozhodně rád vykonám reprízu, tento film určitě musel být na dobu uvedení naprosto revoluční v mnoha věcech.

Tři zločinci ve skryté pevnosti

Tři zločinci ve skryté pevnosti (1958)

Pro mě osobně jeden z nejoblíbenějších filmů Kurosawy. Ptáte se proč? Minutáž není brutálně přestřelena jako u některých jeho jiných děl. Příběh sedláků Taheie a Matakašiho, kteří se vracejí z války chudí a chtějí nějak ještě vydělat. Cestou narazí na jistého muže, kerý má pro ně práci zajímavou a dobrodružství může začít...... Nešvary lidských povah jsou vykresleny skvěle v hlavní dovojici, ale přesto vše se v dobré obrátí a lepší lidské vlastnosti zvítězí nad těmi nízkými, zločineckými. Svižný příběh podaný s humorem, akcí, výborně jsem se bavil.

Na dotek

Na dotek (2004)

Dokonalá studie vzniku, průběhu a rozpadu vztahu v uzavřeném kruhu, který se opakuje, jen občas někdo vypadne z kruhu ven. Dokonalé dialogy, herecké výkony, sevřenost a zaměření na hlavní postavy, i film s minimem lokací a žádnými vedlejšími postavami může nabídnout hutnou atmosféru a poutavý příběh. A jak to celé chápat? Jsou lidé nevděční a neváží si vztahů ani sebe samýcha proto vždy dopadnou špatně, nebo je to ukázka, že pouze pragmatičtí a lidé se silným žaludkem dosáhnou svého? Musí snílci(byť s vadami na charakteru) vždy prohrát, jak vlastně poznat, zda máme tu pravou osobu po boku? Tak to už je na Vás. Já jen za sebe dodám, že film jsem viděl mnohokrát v době vzniku, nečekal jsem, že zrovna mě bude bavit drama.

Lepší zítřek

Lepší zítřek (1986)

Film, který je úhelným kamenem akčního žánru, Tsui Hark a John Woo všem ukázali co dovedou. Nové pojetí akce, kamerové práce. Skvělé herecké obsazení - Leslie Cheung, Yun-Fat Chow, pro oba tyto herce začala éra jejich slávy. Uvidíte silný příběh mnoho emocí, které však působí tak jak mají. A památných momentů je zde spoustu. Poprvé jsem viděl a zažil Heroic bloodshed tímto filmem. Styl Johna Woo mě svého času uchvátil, asi jeden z prvních asijských filmů, které jsem v 90. letech viděl. Dnes jsem si udělal radost koupí dvd. Film, který je na druhém místě v žebříčku sto nejlepších čínských filmů a neměl by ve vaší sbírce chybět. Pro mě osobně snímek, který musíte vidět, než zemřete...

Nae yeojachingureul sogae habnida

Nae yeojachingureul sogae habnida (2004)

Ne že bych záměrně vyhledával romantická dramata, ale tohle mi vážně sedlo. Příběh možná plný klišé, ale režisér Jae-young Kwak to umí zabalit do vlastního stylu a postupů, tak že mu to sežeru i s navijákem. Nádherné vizuální zpracování některých scén, spousta nápadů, vtipné situace a dialogy, a hodně emocí, které mě dojaly. A i to zapracování akční krimi složky se povedlo na výbornou. Mám tušení, že další díla tohoto režiséra u mě budou častým hostem. OST je fakt výborné, za zmínku stojí, že je tam i skladba Tears od mých oblíbenců X-Japan.Musím dát pět hvězd mimo jiné i za neodolatelnou Ji-hyeon Jeon, taky proto, že se mi toto dílo od Jae young Kwaka líbí zatím nejvíce.

Deiji

Deiji (2006)

Velmi působivý příběh, v některých momentech jsem byl naprosto bez dechu, pár momentů je hodně dojemných a bezprostředních. Jin-hyeon Jeon podala skvělý výkon je fascinující se na ní dívat. Nečekal bych, že mě tolik zaujme ve své podstatě jednoduchý příběh, nicméně sešla se velmi slušná kombinace drama a akce. Perfektní audiostopa ze symfonické hudby(jakby také ne , když autorem je machr Shigeru Umebayashi), která vás přiková do křesla a přesně se do všech scén hodí. Vymazlená vizuální stránka plná nápadů, jak pracovat s barvami, černobílými sekvencemi, filtry, střihem, prostředím. Vůbec lokace holandského města je velkým plus filmu a dodává mu zvláštní atmosféru. Herecké výkony hlavní mužské dvojice jsou také velmi dobré. Shlédnuta normální verze, snad se někdy dostanu k directors cut. Update: tak jsem shlédl na dvd directors cut a je to moc povedené, téměř čtvrthodina záběrů navíc nic nezkazila, naopak vylepšila.