Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Akční
  • Pohádka

Poslední recenze (165)

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Vizuál je stále krásný, hudba stále důstojná ale ten děj... Vím, že bychom se měli chovat ekologicky, ale proč takovým brutálním způsobem recyklovat předchozích 6 dílů? Chyběla jen jedna dějová linka. Bohužel ta, nejzásadnější - Síla... Noví představitelé nejsou špatní, ale citelně mezi nimi chybí někdo jako Han Solo. Film (alespoň pro mne) zachraňují staré postavy. Jakmile se objeví na plátně, hned je veseleji. 70% a doufám, že to byl jen prequel a příští díl bude lepší. Jinak ho nezachrání ani BB8.

Poslední hodnocení (688)

Kód Enigmy (2014)

03.01.2016

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (2013)

03.01.2016

Kingsman: Tajná služba (2014)

03.01.2016

Star Wars: Síla se probouzí (2015)

03.01.2016

Fair Play (2014)

03.01.2016

12 opic (1995)

28.02.2015

Kouzlo měsíčního svitu (2014)

18.01.2015

Barevný závoj (2006)

17.01.2015

Královna Alžběta (1998)

17.01.2015

Reklama

Poslední deníček (4)

Orgasmický porod

Domácí porody hýbou Českem. V drtivé většině jsou považovány za výmysl hysterických alternativek, které pro své pohodlí dokáží ohrozit život svého dítěte a život svůj. Fascinuje mne, jaké vášně rozhodnutí rodit doma vzbuzuje. V zemi, kde je možné legálně zabít dítě ve 24 tt, které se od dítěte ve 40 tt, s lehkou nadsázkou, liší hlavně velikostí, váhou a vyvinutím plic. Matka, která se rozhodne ukončit těhotenství, protože její dítě by mohlo mít třeba Downa (nehodnotím její čin, velmi dobře chápu, že ne každý z nás má na to starat se o postižené dítě. Zamýšlím se nad postojem společnosti), je brána za zodpovědnou a většina společnosti její rozhodnutí schvaluje a nepozastavuje se nad ním. Matka, která se rozhodne rodit doma, je nezodpovědná a většinou společnosti bývá šmahem odsouzena. Míchám dvě různé věci dohromady? Nemyslím si. Ale nechci vířit vášně. V obou případech se jedná o rozhodnutí, s jehož následky bude muset žena žít.

 

Jsem velmi vděčná za dokument Orgasmický porod. Není objektivní, ale jako jediný ukazuje porod jako přirozenou, obohacující a dá se říci skoro až mystickou záležitost. Rozdíl mezi realitou českých porodnic je markantní. Přitom i v porodnicích lze rodit důstojně, ale musí se vytvořit podmínky tak, jak to udělal Michel Odent v Pithiviers. A stačí málo.

 

- uvědomit si, že fyziologický porod není nemoc a nelze se na něj dívat jako na patologickou záležitost.

- dát ženě čas a snížit množství používaných léků

- podporovat intimní prostředí a nefarmakologické tlumení bolesti

- uvědomit si, že některé zákroky jsou nadužívané (nástřih hráze, protržení vaku blan...)

- odstranit škodlivé praktiky (skákání na břicho neboli Kristellerova exprese, která je od roku 1956 postupem non lege artis, přesto se v českých porodnicích hojně využívá. V odborné literatuře se nachází pod názvem exprese plodu přidržením děložního fundu, autorem je MUDr. PhDr. Pavel Čepický, CSc a Doc. MUDr. Vít Unzeitig CSc. a oba tvrdí, že se jedná o naprosto jiný zákrok)

- dát ženě možnost zvolit si polohu nejen v první době porodní, ale i ve druhé době porodní. V lékařských skriptech prof. doc. MUDr. Zdeňka Hájka se lze dočíst: "Poloha vleže je samozřejmě pro matku nepohodlná, ale nám se při ní dobře pracuje." Tady je, řekla bych, něco špatně.

- podpora rané vazby mezi matkou a dítětem tzv. bonding - 2 hodinový nepřetržitý kontakt kůže na kůži, vyšetření novorozence v náručí matky, nemytí rukou dítěte, protože plodová voda na rukách má stejnou vůni jako bradavka matky, "vyškrábání se" dítěte k prsu matky.

- dát čas k porodu placenty

- nutností je příjemný, empatický personál

 

Jsou tyto požadavky moc nebo málo? To už nechám na vás. 

Ovládací panel
1 bod